Fråga bagaren

Fråga bagaren

På denna sida kan du skicka in dina frågor om bakning till en av våra bagare på Pågen och få tips om hur bakningen hemma kan bli roligare och bröden godare. Sidan uppdateras med nya frågor och svar ett par gånger/vecka.

På denna sida fokuserar vi på bakning i hemmet. Frågor om våra Pågen-produkter, ställer du till vår konsumentkontakt på Pågen Konsumentforum >> 

image description

Fråga om bakning!

 

Arbetsmiljön i ert bageri

 • image description Rasmus Johansson    

  Har ni bra arbetsförhållanden på era bageri?

 • image description Lisbeth    

  Hej, Rasmus. Tack för din fråga! Vi har arbetat för att skapa en god arbetsmiljö och atmosfär på Pågen och ett bevis på att vi lyckats är att vi har en mycket lång genomsnittlig arbetstid på Pågen. Vi är också stolta över att det hos oss arbetar ett 40-tal olika nationaliteter, det är en styrka. Vi har medarbetare som varit anställda i över 40 år och flera familjer där två eller till och med tre generationer arbetar hos oss. Ha en fin dag!

11.03.2015 Bakning - Övrigt

Kanelbullarna smakar jäst

 • image description Christina    

  Har bakat kanelbullar som så många gånger förr. Denna gången smakade degen skarp jästsmak, lite stickigt på tungan. Gräddade de i ugnen efter recept, luktar inte direkt nygräddade kanelsnäckor, lite jästdoft. Kan jag äta bullarna ändå. Vad gick fel. Alla ingredienser var färska.

 • image description Lisbeth    

  hej Christina. Det är flera faktorer som kan ha gjort att dina kanelbullar har fått sin skarpa jästsmak. 1. Det kan vara för mycket jäst. 2. För lite socker i till förhållande mot jästmängden. 3. Det kan även vara luftburen vildjäst som kommit i kontakt med degen som har bildat denna smak. Du kan äta dessa bullar trots jästsmaken utan problem.

06.03.2015 Bakning - Kaffebröd

Brödet spricker

 • image description Krister    

  Hej, Undrar vad jag gör för fel. Mitt bröd spricker längst med blir som ett lock. Vänliga Hälsningar Krister

 • image description Lisbeth    

  Hej Krister. Den vanligaste orsaken till att ett bröd spricker längs med brödet är att degen inte har fått jäsa tillräckligt eller att deg skorpan torkat ut så att den inte kan jäsa upp tillräckligt. Testa att fukta ytan på degen med en blomspruta under tiden som jäsningen pågår. Lycka till. 

05.03.2015 Bakning - Matbröd

Baka hönökaka

 • image description Britt-Marie Alexandersson    

  Har alltid bakat Hönökakor med bara vetemjöl men nu vill jag pröva med att ha vete och rågmjöl 6 kg vete 6 kilo fint rågmjöl, 5 dl socker, 1 1/2 kg marg 3/4 dl salt,vatten. Kan detta vara ett bra recept. Bakar i vedeldad ugn. Med vänlig hälsning, Bittan

 • image description Lisbeth    

  Hej Britt-Marie. Det var en stor deg du gör. Det du får räkna med när du tillsätter rågmjöl till din deg så kommer hönökakorna att bli kompaktare än när de endast bakas med vetemjöl. Annars kommer du inte att stöta på några problem vid din bakning. Lycka till.

03.03.2015 Bakning - Matbröd

Brödormar

 • image description Jonas Sjögren    

  Hej, Jag tänkte köpa hem två brödormar men är osäker på storleken, Det anges ju väldigt sällan i recept. Vilken storlek är mest universell 1½- eller 2-liters? Något annat att tänka på, tex silikon eller metall? Hälsningar, jonas

 • image description Lisbeth    

  Hej Jonas. Jag brukar främst att använda mig av 2-liters brödformar. Då både höga volymbröd och kompakta bröd kan användas i samma storlek av brödform. Personligen tycker jag bäst om metall formar. Silikonformar har mer begränsad livstid, då silikon kan lossna efter en tids användning.

28.02.2015 Bakning - Övrigt

Luftigare bröd

 • image description robert    

  Hur skall ja göra för att inte få så kompakt vitt matbröd ?? Vill gärna ha lite luftigare bröd använde special vetemjöl denna gång ytan vart fin men insidan kompakt ! Mvh robert

 • image description Lisbeth    

  Hej Robert. För att få ett mindre kompakt bröd ska du minska på mjölmängden och se till att det får jäsa upp ordentligt. Viktigt att tillsätta cirka 2% kolhydrater (mat till jästsvamparna) så ökar degen ytterligare i volym. Jäs det gärna i ugn (37ᵒC)  med lite vatten på ytan så att degen kan expandera upp i volym. Grädda degen i hög värme strax över 200ᵒC sänk sedan temperaturen direkt ner till 180ᵒC. Lycka till.

28.02.2015 Bakning - Matbröd

Frasig småfranska

 • image description Leif Westlye    

  Hur får man till småfranska med den frasiga ytan och luftiga inre som dom man köper i bageriet?

   

 • image description Lisbeth    

  Hej Leif. För att få den frasiga ytan på en småfranska penslar man den med vatten strax innan den gräddas. För att få ett fluffigt inkråm så är det bäst att använda sig av ett så kallat ”starkt mjöl” med hög proteinhalt som till exempel Vinjett vetemjöl special. Lycka till.

   

26.02.2015 Bakning - Matbröd

Frysa bullar före jäsning?

 • image description Philip    

  Kan man frysa vetedegbullar innan jäsning och sen tina, jäsa och baka av? Hur länge håller dom i frysen? Hur tinar och jäser man dom?

   

 • image description Lisbeth    

  Hej Philip. Visst kan man frysa in vetedeg innan jäsningen och jäsa den efteråt den har tinat. Fast jag rekommenderar att jäsa degen innan infrysningen då jäskraften minkar en del efter infrysningen. Det är bara att ta fram dem från frysen i rumstemperatur så startar jäsningen så snart den har tinat upp, tyvärr finns det en risk att degen kollapsar om degen inte är tillräckligt fast. Lycka till.

   

23.02.2015 Bakning - Matbröd

Varför drar degen ihop sig?

 • image description Anneli S    

  Idag bakade jag kanelbullar och jag har aldrig tidigare misslyckats med den vetebrödsdeg jag brukar följa receptet på. Denna gång blev degen svår att kavla ut. När jag kavlade ut den, drog den ihop sig igen. Jag fick försöka flera ggr innan jag lyckades någorlunda. Jag har aldrig tidigare jobbat med en så svårarbetad vetebrödsdeg och undrar nu "Vad kan jag ha gjort fel"? Vad kan vara orsaken till att en deg drar ihop sig? Bullarna blev okej, ätbara och sådär, men de jäste inte så mycket mer under tillagningen i ugnen.
   

 • image description Lisbeth    

  Hej Anneli. För mig låter det som om du använder ett väldigt starkt(rikt på gluten) vetemjöl typ vinjett. Vid utkavlingen blir det spänningar i degens ytterkanter vilket medför att degen drar ihop sig om den innehåller mycket gluten. Testa att skära bort fem cm av degen på båda långsidorna så drar degen inte ihop sig lika mycket efteråt. Det är en fördel att inte använda ett för glutenrikt mjöl vid just kavling, då glutentrådarna har en tendens att vilja dra ihop sig vilket passar bättre vid brödbakning. Lycka till.
   

21.02.2015 Bakning - Kaffebröd

Stärkelsefritt mjöl

 • image description Maria    

  Jag försöker att baka till mitt barn som har en mycket omfattande och speciell födoämnesintolerans. Det måste i princip vara stärkelsefritt och den enda mjölsorten som fungerar/har tillräckligt låg halt stärkelse, ingen sackaros (strösocker) naturligt i sig. Hur jag än beter mig så sjunker det ihop till en platt pannkaka när jag tar ut det ur ugnen. Jag har hittat ren gluten som jag tillsätter smeten, och jag har kommit fram till att det blir bättre resultat med bakpulver /bikarbonat än jäst. Jag har även i ett proteinpulver, bestående av mjölkprotein, samt att jag vispat äggvita och vänt ned. Allt för att få det "fluffigare". Hoppas att du har några konkreta bra tips vad jag ska göra för att lyckas få till ett bröd som inte sjunker ihop. Det blir samma resultat om jag bakar tex. hastbullar eller om jag bakar en limpa. Hälsningar, en desperat mamma.
   

 • image description Lisbeth    

  Hej Maria. Kan förstå att det inte är en lätt situation du har. Framgår inte vilket mjöl du använder dig av när du bakat. Jag själv har tyvärr aldrig försök baka något fluffigt utan stärkelse. Det kan vara värt att provbaka med kokosmjöl och med gluten, om du tillsätter bakpulver/bikarbonat istället för jäst bör du inte ha ägg i eftersom äggproteinet är inte lika elastiskt som gluten. Hoppas du lyckas få ett fluffigt bröd till ditt barn.
   

18.02.2015 Bakning - Matbröd

Hur får jag en krispig yta på bullarna?

 • image description Magnus Ehne    

  Hej, hur får man frallebullarna lika bra som bagarna knapriga på utsidan och luftiga och fina inuti?
    

 • image description Lisbeth    

  Hej Magnus. Att pensla bullarna antingen med lite vatten eller med lite olja är det bästa sättet att få en krispig yta och ett mjuk inkråm. Lycka till.
   

18.02.2015 Bakning - Matbröd

Varm mjöl i semledegen?

 • image description Feri latifi    

  Ska man värma mjölken till semeldeg?
   

 • image description Lisbeth    

  Fördelen med att värma upp mjölken till 37ᵒC i semeldegen är att jäsningen kommer igång snabbare. Lycka till.
   

15.02.2015 Bakning - Kaffebröd

Saftiga muffins

 • image description petra wiklund    

  vad ska man ha ner i en muffins smet om den är torr och man vill ha den lite med saftigare?
   

 • image description Jan    

  Jag rekommender att du tittar efter recept på nätet, där finns många bra recept. Det vanligaste felet är att vi har för lång tid i ugnen och för låg temperatur. Prova att höja temperaturen 20 grader och ta ut muffinisarna någon-några minuter tidigare. Att ha fläkten igång i varmluftsugnen är ingen fördel då man bakar muffins.
   

14.02.2015 Bakning - Kaffebröd

Vid vilken temperatur är brödet färdigt?

 • image description Pelle    

  Jag bakar det som brukar kallas "Lisas hälsobröd". Jag mäter brödets temperatur och tar ut det ur ugnen vid 98 grader. Men då jag tar ut brödet ur formen konstaterar jag att brödet är svampigt mjukt på undersidan. In med det i ugnen igen ca 10 min. Det går alltså inte att lita på att ett bröd är klart vid 98 grader - eller vad är det som gäller?
   

 • image description Lisbeth    

  Bröd är klart vid 98ᵒC i inkråmet. Däremot kan den svampiga undersidan bero på flera faktorer så som vilka ingredienser som ingår. Till exempel kan havre ge en svampigare konsistens. Viktigt att ta bort brödet från formen direkt efter gräddningen och låta brödet svalna på ett galler så att överflödig fukt avdunstar snabbt från undersidan. Lycka till.
   

13.02.2015 Bakning - Matbröd

Frysa deg till rågkaka?

 • image description Emma    

  Hej! Kan man göra i ordning rågkaka och frysa in direkt efter jäsning och ta upp och grädda i ungen när man ska ha dom?
   

 • image description Lisbeth    

  Ja, det går bra. Bäst blir det om rågkakan får vara ute en liten stund i rumstemperatur så att den inte är stelfrusen då du gräddar den i ugnen. Däremot får man vara försiktigt så att jäsningen inte kollapsar och sjunker ihop om den är ute för länge i rumstemperatur efter frysen. Lycka till.
   

11.02.2015 Bakning - Matbröd

Hur mäter man temperatur på sockerlag?

 • image description gunnar    

  Hur mäter man temperatur på sockerlag?
   

 • image description Lisbeth    

  Lättast är det att ha en stektermometer som man hänger på kanten av grytan till exempel med en bit ståltråd om du inte har tid att stå med den i handen. Tänk på att när sockerlag når en temperatur över 160ᵒC börjar sockerlagen karamiliseras och dess bruna färg uppstår snabbt. Lycka till.
   

08.02.2015 Bakning - Kaffebröd

Sockerkakan sjunker ihop

 • image description Annelie N    

  Precis bakat en sockerkaka som jag trodde skulle bli perfekt, den steg upp till kanten...perfekt, men helt plötsigt sackade den in i mitten, varför??
   

 • image description Jan    

  Efter att du har vispat ägg och socker är det viktigt att blanda i resten av ingredienserna väldigt försiktigt så att inte luftbubblorna från vispningen försvinner.  Se också till att ugnen är uppe i rätt temperatur när du sätter in kakan.
   

06.02.2015 Bakning - Kaffebröd

Vetesurdegen bubblar inte

 • image description Emil    

  Varför är det så svårt att få en vetesurdeg att bubbla?
   

 • image description Lisbeth    

  Surdeg är väldigt beroende av rätt rumstemperatur och vilka mikroorganismer som finns i luften där den är placerad. Ibland kan det räcka att flytta den till ett annat rum för att den ska komma igång. Sedan är det faktiskt också så att ekologiskt vete har lättare för att bilda surdeg. Har du den redan i kylen så är det bara till att ta fram den i rumstemperatur i ett par timmar och mata den lite så kommer den säkert att ta fart med att börja bubbla. Lycka till.
   

06.02.2015 Bakning - Matbröd

Högre rågkakor

 • image description Bo Hultman    

  Hur får jag högre Rågkakor ? Använder ett vanligt grundrecept.
   

 • image description Lisbeth    

  Svårt att svara på då vi inte har receptet som du använder. För att öka på höjden på dina rågkakor krävs det att du tillsätter antingen vetemjöl eller mer jäsningsmedel, eftersom just rågmjöl är svår att få höjd på och lätt blir kompakt. 
   

02.02.2015 Bakning - Matbröd

Tina pitabröd

 • image description Adina pettersson    

  Hur man bäst värmer upp fryst pita bröd så att det inte blir torr eller svampmjuk? MVH Adina
   

 • image description Lisbeth    

  För att få pitabröden fina efter att de har varit frysta utan att de blir svampiga eller för torra är det bäst att värma dem en kort tid i mikrovågsugnen i en plastpåse. Därefter värm dem i cirka en minut i ugnen på 150ᵒC strax innan servering. Eftersom pitabröd är tunna gäller det att inte värma dem för mycket varken i ugn eller i mikrovågsugn. Man kan även fukta dem lätt med en liten dusch av vatten från en sprayflaska.
   

30.01.2015 Bakning - Matbröd

Tårtbottnen får en skorpa

 • image description Marianne    

  Bakar mycket och lyckas med allt. Har ändå en fråga. När jag bakar tårtbotten 4 ägg, 2 dl socker, 1 dl potatismjöl, 1 dl vetemjöl ocg 1 tsk bakpulver så jäser kakan upp väldigt fint men får alltid en skorpa på ytan som jag tycker är väldigt irriterande när jag ska dela kakan. Varför händer detta? Bakar 30 40 min i 175 gr. ( Gasugn)
   

 • image description Lisbeth    

  Det sker en uttorkning av ytan på dina tårtbottnar. Det enklaste sättet att undvika detta är att lägga på aluminiumfolie de sista 5 minuterna eller att minska på övervärmen de sista 10 minuterna. Viktigt att smeten har stelnat innan du lägger på folien. Eftersom man kommer ha på grädde eller liknande efter så kommer denna skorpa att ha mjukna upp vid förtäring. Om tårtbottnen förpackas i en plastpåse strax innan den har svalnat kommer skorpan snart ha försvunnit. Lycka till.
   

29.01.2015 Bakning - Kaffebröd

"Blåsor" på bullarna

 • image description ingrid burman    

  Varför blir det blåsor på mina runda bullar som skall vara till semlor?
   

 • image description Lisbeht    

  Svårt att säga. Tycker att du ska prova att spreja med lite vatten på bullarna under jästiden. Dina bullar kan ha blitt torra på sin yta så att jästningen inte kan utvecklas fullt ut, därmed bildas dessa små bubblor under ytan. Lycka till.
   

29.01.2015 Bakning - Kaffebröd

Färg på pajens undersida

 • image description Karin    

  Hur för man för att få "bra" färg/yta på undersidan av en paj?
   

 • image description Lisbeth    

  Höj undervärmen eller sätt formen längre ner i ugnen. Bra att ha lite gula ärtor i formen annars. Då får du en ljusare ovansida och pajdegen håller sig på plats. Tänk på att ha en tunn pajform.
   

28.01.2015 Bakning - Kaffebröd

Olika sorters fett

 • image description athari    

  Vanligaste sorters fett som användes i ett bageri och hur påverkar bakverk?
   

 • image description Lisbeth    

  Svårt att ge ett kort svar på din fråga. Den vanligaste fett som tillsätts i bageri är Vetelyx. Det är ett smör utan den så kallade bottensatsen. Det vill säga vanligt smör innehåller 80 % fett och Vetelyx innehåller 100 % fett. Vilken effekt som de olika fetterna ger beror helt på de olika egenskaper som man är ute efter. Alla fetter har olika smältpunkter beroende på hur fettsyresammansättningen ser ut, det vill säja hur långa de olika fettsyremolekylerna är. Korta fettsyror ger högre smältpunkt och långa fettsyror så som enkelomättat har lägre smältpunkt och oxiderar lättare. Oftast finner de flesta personer smör som mest tilltalade i smak. Fett är en väldigt bra smakbärare. Förr användes ister vid bakning men för att kunna nå ut till fler målgrupper så har man gått över till rapsolja på de större bagerierna.
   

27.01.2015 Bakning - Matbröd

"Bakning" eller "gräddning"?

 • image description Ralf    

  Säger man bakning eller gräddning när man sätter in matbrödet i ugnen?
   

 • image description Lisbeth    

  Bakning är hela processen från det du tar fram alla ingredienser till det att du har fått ett färdigt bakverk. Gräddningen sker i ugnen. Det vill säga ”du har bakat bröd som har gräddats i ugnen”.
   

24.01.2015 Bakning - Matbröd

De mjuka kakorna sjunker

 • image description Brita Andersson    

  Skall man höja eller sänka värmen i ugnen när mjuka kakor jämt sjunker?
   

 • image description Lisbeth    

  Varför dina mjuka kakor sjunker kan bero på flera saker. Först och främst hade jag kontrollerat om din ugnstemperatur stämmer med en temperaturmätare. Viktigt att inte öppna ugnslucka mer än nödvändigt då värmen snabbt försvinner ut från ugnen. Tror främst att det är för låg temperatur som gör att dina kakor sjunker ihop. Sedan beror det också på vilket jäsningsmedel du använder i dina kakor. När man använder bakpulver händer inget i smeten förrän den uppgått till 60 ᵒC. Däremot när du använder bikarbonat eller hjorthornssalt aktiveras jäsningen direkt vid kontakt med vätska och är därför viktigt att inte röra för mycket och få in bakverken snabbt i ugnen.
   

23.01.2015 Bakning - Kaffebröd

Limporna smular

 • image description Majvi Janzon-Ruiz    

  Varför smular sig mina nybakade limpor sig när jag skär dem. Jag skär dem kalla.
   

 • image description Lisbeth    

  Det verkar som om du har ett för kompakt bröd. Om du ökar med vetemjöl så får du mer glutentrådar som ger ett stabilare nätverk i brödet, det är även viktigt att du har cirka 1 % fett av mjölmängden för att göra dessa glutentrådar mer elastiska. Sedan är det viktigt att man knådar degen ordentligt för att aktivera glutennätverket så att degen blir smidig. Lycka till.
   

21.01.2015 Bakning - Matbröd

Kan man spara sockerkakssmeten?

 • image description erika    

  Om man gjort en sockerkakssmet och man inte kan sätta in den i ugnen på en gång, kanske ugnen är upptagen, går det att använda smeten senare ändå, hur? mvh erika.
   

 • image description Lisbeth    

  Sockerkaksmeten kan vänta med att komma in i ugnen om receptet är med bakpulver, då bakpulver jäsningseffekt inte aktiveras förrän den kommer upp i en temperatur över 60 ᵒC.
   

21.01.2015 Bakning - Kaffebröd

Rågkakorna sjunker ihop

 • image description kjell wiberg    

  Varför sjunker brödet ihop och blir hårt på ytan. Bakade rågkakor, allt jäste som det skulle. Hade 225gr på vanlig ugn. Bröden ville inte ge färg.
   

 • image description Lisbeth    

  Problem som kan uppstå om man har mycket rågmjöl är att det lätt blir kompakt. Det beror på att glutennätverket i råg är svagare än vad det är i vetemjöl. Det innebär att nätverket inte orka hålla kvar sin volym efter jäsningen, det är även viktigt att du har cirka 1 % fett av mjölmängden för att göra dessa glutentrådar mer elastiska. För att få en mindre torr skorp så minska värmen i ugnen efter att du har satt in rågkakorna. För att få en mörkare yta på kakorna så behövs ”reducerande sockerarter” som till exempel sirap. Lycka till.
   

20.01.2015 Bakning - Matbröd

Det hembakade brödet blir torrt

 • image description Mia Svärdh    

  Varför blir hembakat bröd(vitt bröd)torrt så fort? Är ju typ bara gott som nybakat och dan efter...men om man då,som jag,bakar för att spara pengar så är det ju tråkigt om det inte blir uppätet pga att det är torrt...! För så blir aldrig köpebröd så fort ju!
   

 • image description Lisbeth    

  Anledningen till att ditt bröd blir torrt är för att brödet stärkelse har retrograderat sig. Den processen börjar i brödet redan när brödet börja svalna efter gräddningen. ”Köpebröd” har ofta bland annat surdeg som sänker brödets pH och gör att denna process sker långsammare. Det bästa sättet för att du ska kunna ha ett saftigt bröd under längre tid är att frysa in småpaket av bröden i frysen och plocka ut efter dagsbehov dagligen och värma upp en kort stund i ugn efter att det har tinnat. Förvara aldrig bröd i kylen. Lycka till.
   

17.01.2015 Bakning - Matbröd

Frysa muffins/macarons?

 • image description Tana    

  hej! Kan man frysa in muffins (hemmagjorda) och macarons? Eller blir det geggigt eller torrt när man tinar dem sen?
   

 • image description Lisbeth    

  Visst kan du frysa in både muffins och macarons. Fast med macarons rekommenderar jag att du har smörgås/bakplåtspapper mellan varje lager av dem så blir risken mindre att de klibbar ihop med varandra när de tinas upp. Lycka till.
   

15.01.2015 Bakning - Kaffebröd

Degigt bröd

 • image description Karolina    

  Hej! Jag har aldrig haft problem när jag har bakat bröd tidigare men nu när jag bakar så blir det alltid kladdig i mitten av bröden, brödet blir stenhård lr så är de så torrt så de är lika bra att slänga. följer recpten till punkt och pricka men de går aldrig länge! (De senaste 5 månaderna) vad gör jag för fel? Har även läst om tips och råd på google om att lyckas med sitt bröd. Mvh
   

 • image description Lisbeth    

  För mig verkar det som att degen blitt för kompakt och inte jäst tillräckligt. Kolla om ugnens temperatur stämmer. Sedan är det även så att olika fabrikat av mjöl kan skilja sig åt i bakningsresultat. Sedan kan även deg- och rumstemperatur ha inverkan på resultatet. Lycka till.
   

14.01.2015 Bakning - Matbröd

Deg till rågbröd

 • image description sven svensson    

  Hej tänkte baka dansk rågbröd ska degen vara lös som gröt? Ska bröden bakas på bara surdeg som jag gjort själV,  eller bara jäst ? hur många kärnor ska man ha i en sats på två bröd jag tänkte ha 50%,vad köper man helar kärnor.
   

 • image description Lisbeth    

  Deg till danskt rågbröd ska vara lös. Surdeg rekommenderar jag istället för jäst, då surdeg gör att du kan tillgodo mineralerna från fullkornen. För att få 50 % fullkorn så väger du upp alla torra ingredienser och sedan tillsätta fullkorn så att de blir 50 % av den totala mjölvikten. Hela kärnor hittar du i de flesta välsorterade butiker eller i hälsokostbutiker. Lycka till.
   

06.01.2015 Bakning - Matbröd

Det glutenfria brödet blir torrt

 • image description Natalia    

  Hej! När jag gör glutenfrii bröd så blir den ganska torr. Finns det något som man kan tex tillsätta så att den blir inte lika torr? :)
   

 • image description Lisbeth    

  Tyvärr är det så att glutenfria bröd blir torra och det finns inget man kan tillsätta för att göra det saftigare. Bäst är att förpacka brödet i en plastpåse medan det fortfarande är varm, på så sätt behåller du fukten bättre kvar i brödet. Lycka till.
   

06.01.2015 Bakning - Matbröd

Kletig kärna

 • image description Caroline    

  Ofta när jag bakar får jag en stenhård yta och en kletig kärna. Jag har försökt sänka temperaturen och grädda längre, ibland betydligt längre, men problemet har kvarstått. Är degen för kletig eller är det problem med hur jag jäser det?
   

 • image description Lisbeth    

  För mig låter det som om du bör jäsa brödet längre tid. Prova att trycka lätt på brödet och efteråt ska brödet återgå till sin ursprungliga form och då är brödet färdig jäst. Är det ett väldigt kompakt bröd så minska på värmen och förläng gräddningstiden. Lycka till.
   

04.01.2015 Bakning - Matbröd

Limporna smular

 • image description Marie    

  Varför blir mina limpor torra och smuliga efter någon dag? Ibland gör jag mörka ibland ljusa limpor men jag får samma problem. varje gång.
   

 • image description Lisbeth    

  Om du ökar med vetemjöl så får du mer glutentrådar som ger ett stabilare nätverk i brödet, det är även viktigt att du har cirka 1% fett av mjölmängden för att göra dessa glutentrådar mer elastiska. Sedan är det viktigt att man knådar degen ordentligt för att aktivera glutennätverket så att degen blir smidig. Lycka till.
   
   

04.01.2015 Bakning - Matbröd

Hur förvarar man havreflarn?

 • image description Gunnel    

  Hej. Hur förvara havreflarn för att de ska behålla sin krispighet?
   

 • image description Lisbeth    

  Havreflarn förvaras bäst i frysen för att behålla sin krispighet. Lägg smörgås/bakplåtspapper mellan varje lager. Om du förvarar dem i rumstemperatur tar de lätt åt sig av rummets luftfuktighet och tappar sin krispighet. Lycka till.
   

18.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Pepparkakshus

 • image description Emelie    

  Hej. Hur får man pepparkaksbitarna så hårda så att tex taket på pepparkakshuset inte sviktar efter en kort tid?

   

 • image description Patrick    

  Hemmagjord pepparkaksdeg blir oftast bättre och drar inte ihop sig vid gräddning i samma utsträckning som färdigköpt deg. Köpt deg blir också lätt mjuk och spricker lättare.

  Om man gör sin egen deg, kan man ta i lite extra bikarbonat för att göra degen hårdare och pepparkakshuset stabilare. Risken är dock, om man tillsätter för stor mängd att det kan ge en oönskad bismak.

  Annars är det enklaste tipset att öka mjölmängden i degen något och baka degen på en lägre temperatur något längre än vad man brukar göra.
   
  Vill man, så kan man också stärka upp insidan av ”taket” med ex lite kristyr eller liknande.

   

16.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Vörtbröd

 • image description Peo Augutsson    

  Hej! Jag bakar vörtbröd och använder hälften vetemjöl och hälften rågsikt 25g jäst 35g smör, 3.5dl svagdricka samt 1,5 paket santa maria vörtmix på 285grader men brödet spricker hela tiden på sidorna... vad kan man göra? MVH Peo

   

 • image description Patrick    

  Prova att jäsa det längre eller göra degen lite vekare.

   

16.12.2014 Bakning - Matbröd

Elastisk deg

 • image description Lola    

  Hej hur får jag en riktigt slät och elastisk deg som inte går sönder när man arbetar degen...

   

 • image description Patrick    

  Prova att inte göra degen för styv.

   

15.12.2014 Bakning - Matbröd

Mördegstips

 • image description Josefina    

  Hej :) lite frågor som vore guld om ni kunde svara på. 1. Jag har misslyckats 2 gånger med att göra mördegen till mina kakor, degen är perfekt och jättefin men när kakorna ligger i ugnen så rinner kakorna ut och håller inte formen, helt hopplöst eftersom mördeg är så simpelt. Tack i förhand :)

    

 • image description Patrick    

  Mördeg är en bra grunddeg till olika sorters småkakor, som man kan variera med olika kryddor och smaksättningar. En bra grundregel är att använda sig av 1-2-3-tänket d.v.s.:

  1. Arbeta ihop degen snabbt
  2. Kalla ingredienser
  3. Låt degen vila i kylen gärna 1-2 timmar för att lättare kunna hantera den.

  Mördeg ska arbetas ihop snabbt likt en pajdeg. Annars kan kakorna lätt få en seg konsistens. Mjölet ska inte heller tillsättas allt på en gång eftersom det sväller när degen sedan ligger i kylen. För mycket mjöl kan ge en smulig konsistens medan för lite mjöl kan göra att kakan flyter ut. Man kan göra en mördeg utan ägg, men det är att föredra en deg med ägg om man ska kavla degen, eftersom den håller ihop bättre då.

  Tips!                  
  Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper, så slipper man använda så mycket extra mjöl till utkavlingen och är det trycka kakor så slipper man att flytta dem en gång till eftersom man kan dra på pappret direkt på plåten..

    

15.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Hur mycket jäst ska man använda?

 • image description Lotta Riden    

  Jag bakar ett bröd med 3 ägg och 3 paket jäst + farin. Gott bröd men det smakar mycket jäst när man äter det, undrar varför det skall vara så mycket jäst i brödet. Kan man minska mängden?
   

 • image description Lisbeth    

  Det framgår inte hur mycket degvätska du använder. Generellt är det två paket jäst per liter degvätska man använder. Du kan säkert minska på jästen. Du kan även prova att jäsa brödet under längre tid då den kan skifta åt beroende på vilken temperatur som du har bröden på jäsning. Lycka till.
   

12.12.2014 Bakning - Matbröd

Mandelmusslorna går sönder

 • image description Lena Engdahl    

  Varför går mina mandelmusslor sönder då jag skall stjälpa upp dem? Jag har bakat dom tidigare efter samma recept och aldrig råkat ut för detta tidigare.
      

 • image description Lisbeth    

  Orsaken till att dina mandelmusslor går lättare sönder när du stjälper upp dem kan bero på att du behöver knåda degen lite mer eller att den inte har fått vila tillräckligt i kylen innan gräddningen. Lycka till.
   

11.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Glansiga lussebullar

 • image description Ditt namn Amara    

  Hur kan jag få glansiga lussebullar?
   

 • image description Lisbeth    

  För att få en glansiga lussebullar kan du koka upp 2 dl socker och 1 dl vatten och pensla sedan den varma sockerlösningen direkt efter avbakningen.
   

09.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Bränd kladdkaka

 • image description Katarina Eriksson    

  Hej. Vad gör jag för fel när kladdkakan blir bränd utanpå men fortfarande är rinnig inuti? Vill inte ha sockerkaksfeeling utan kladdig kladdkaka.
   

 • image description Lisbeth    

  Sänk temperaturen i din ugn. Det kan vara så att din ugn har högre temperatur än vad den visar på displayen. Lycka till.

03.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Bubbliga pepparkakor

 • image description Ann    

  Varför blir pepparkakorna bubbliga vid gräddning?
   

 • image description Lisbeth    

  Minska på bikarbonaten i ditt recept så får du ett bättre resultat. Lycka till.
   

01.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Temperatur för sockerkaka?

 • image description ingela    

  Hur många grader ska socker kakan vara för att vara färdig. Jag tänkte använda en termometer VH Ingela.
   

 • image description Lisbeth    

  Innertemperaturen i din sockerkaka bör ligga mellan 96- 98C. Lycka till.
   

01.12.2014 Bakning - Kaffebröd

Svalna med handduk?

 • image description thomas    

  Låt säg att man efter gräddning av bröd låter brödet svalna. två varianter:under handduk och utan handduk. Blir skorpan den stora skillnaden på resultatet? för och nackdelar, skillnader genom att låta brödet svalna av under handduk och inte.
   

 • image description Lisbeth    

  Handduk över brödet minskar inte på brödets krispiga yta utan minskar enbart på brödet vattenavdunstning och minskar risken för att brödet ska bli torrt snabbare. Däremot är det viktigt att avsvalningen sker på galler så att brödets nederdel inte blir klibbig. Lycka till.
   

30.11.2014 Bakning - Matbröd

Tekakorna drar ihop sig

 • image description Jessica    

  Hej! När jag bakar tekakor på vanlig vetedeg får jag problem när jag tagit ut tekakorna med måttring. När jag lyfter över dem till plåten så krymper de omedelbart och blir förstås mycket mindre än jag vill ha dem. Samma sak hände när jag gör t.ex. kanelbullar; när jag kavlat så ser jag att de liksom drar ihop sig.

   

 • image description Patrick    

  Det är gluten i degen som gör att det drar ihop sig. Pröva att nagga degmattan innan du stansar ut dina tekakor.

   

21.11.2014 Bakning - Matbröd

Kyla degen

 • image description Jo-Anna    

  Varför ska man kyla kakdeg och pajdeg innan man bakar ut?

   

 • image description Patrick    

  En varm pajdeg eller kakdeg går lättare i sönder.

   

20.11.2014 Bakning - Övrigt

Bondbrödet blir kladdigt

 • image description JanErik Plenell    

  Jag bakar bondbröd för första gången, brödet blev lite kladdigt invändigt, var gör jag för fel.

   

 • image description Patrick    

  Pröva att ha det inne i ugnen lite längre.

   

20.11.2014 Bakning - Matbröd

Skorporna blir mjuka

 • image description Adrian    

  Hej, Jag har några tankar kring skorpor och bröd. När en skorpa ligger framme för länge blir den mjuk, medan ett bröd som ligger framme blir mjukt. Hur kommer det sig?

   

 • image description Patrick    

  En skorpa har låg vattenhalt och drar då till sig fukten som finns i luften, Det är tvärtom med ett bröd som har en högre vattenhalt. Brödet tappar vatten.

   

16.11.2014 Bakning - Matbröd

Grädda brödet igen?

 • image description Sebbe    

  Jag har köpt ett bröd som jag tycker är för mjukt och kladdigt inuti, kan man grädda det lite till i ugnen? Med eller utan vatten i botten av ugnen i så fall?

   

 • image description Patrick    

  Det går bra att sätta in brödet i ugnen i 190 grader i ungefär 10 min.

   

15.11.2014 Bakning - Matbröd

Smeten skär sig

 • image description Anton    

  Hej! Jag har försökt baka choklad cupcakes några gånger, första gången lyckades jag perfekt. Men nu de tre senaste gångerna har smeten bara skurit sig när jag har blandat i ägg och mjölk i uppvistat ägg med smör. Vad ska jag göra?

   

 • image description Patrick    

  Försök att ha alla ingridienserna rumstempererade.

   

08.11.2014

Deg med rågsikt

 • image description kristina tengman    

  Jag har hört att man inte ska knåda degen så länge om man använder rågsigt, men om jag blandar rågsikt med vetemjöl special så vill jag köra degen åtminstone i 10 minuter hur går det då för rågsikten?

   

 • image description Patrick    

  Om du blandar i vetemjöl, så bör det inte vara några problem att blanda i 10 min.

   

08.11.2014 Bakning - Matbröd

Mjuk/hård skorpa

 • image description Paulina    

  Hur kan du få en mjuk eller hård skorpa på brödet/bullar?
    

 • image description Patrick    

  För att få en hård skorpa kan man sätta in en braspanna under brödet och hälla på lite vatten så det bildas en ånga.
  Skorpan blir mjuk om du lägger brödet i en plastpåse när det svalnat.
   

04.11.2014 Bakning - Matbröd

Kakan bränd

 • image description R    

  Hej! Min mamma har nyligen börjat baka igen efter flera år av att inte ha bakat någonting alls. Hon bakade för två veckor sen en björnbärskaka och den blev bränd på sidorna så man fick skära bort allt runtom själva kakan. Hon hade då smörjt in formen i margarin och ströbröd, denna gången provade hon igen och gjorde en äpplekaka och smörjde in den med margarin och vetemjöl istället - vilket resulterade med bränd undersida på hela kakan. Vi misstänker att det kan vara vår nya form som är en form ned klstagbar botten. Det konstiga är att det blir bränt två gånger på raken när min pappa har en exakt likadan form som har aldrig gett några problem alls. Vad kan detta bero på? Tacksam för svar, Hälsningar R.

   

 • image description Patrick    

  Hej. Jag skulle tro att kakan blir bränd för att det är för hög temperatur i ugnen. Prova att sänka värmen och se om resultatet blir bättre då.

   

01.11.2014 Bakning - Kaffebröd

Frysa nybakat bröd

 • image description Mohammed    

  Hej, Hur snabbt efter brödet kommit ut ur ugnen bör man frysa brödet, om man vill spara det? Är det okej om det fortfarande är varmt eller måste det svalna en viss tid?
   

 • image description Patrick    

  Hej. Det borde räcka med en timme.
    

30.10.2014 Bakning - Matbröd

Bakpulver

 • image description Reino Strandh    

  Hej. Som utlandssvensk forsoker jag baka vetebullar och baguetter (men ej samtidigt!) med BAKPULVER. Varfor blir kanelbullarna latt "harda" inuti trots 225C och ca 15 minuter. Och varfor blir baguetterna "jatteharda" inuti? Tack for ett kommande svar, Reino

   

 • image description Patrick    

  Det är förmodligen bakpulvert som gör bullarna och baguetterna hårda. Prova att baka med jäst istället.

     

18.10.2014 Bakning - Matbröd

Jäsa på bakbordet

 • image description Emma    

  Hej, jag är fattig student och tänkt baka bröd jag har dock ingen tillräckligt stor bunke... kan en blanda ihop vatten, diverse och en del av mjölet i den lilla bunken och sedan hälla ut det på bakbordet knåda in resten av mjölet och låta degen ligga kvar och jäsa på just bakbordet? skulle det fungera?

   

 • image description Patrick    

  Ja, det skulle du kunna prova.

   

18.10.2014 Bakning - Kaffebröd

Frasig skorpa

 • image description Linda    

  Hej! Hur får jag en hård och frasig skorpa på mina bullar, så som det är på franskbrödbullar?

   

 • image description Patrick    

  Här kommer några tips. Du kan antingen sätta in vatten i botten av ugnen, eller så kan du spraya lite vatten på dem innan du stänger ugnen. Ett trix är även att öppna ugnsluckan på glänt en kort stund när några minuter återstår av bakningen.

    

10.10.2014 Bakning - Matbröd

Temperatur för matbröd

 • image description Peter    

  Har börjat med stektermometer när jag bakar matbröd för att veta när brödet är klart. Tänkte fortsätta med det tills jag blivit varm i kläderna. Kör matbröd till 97 grader, kan det vara nått?

    

 • image description Patrick    

  Ja, 97 grader är en lämplig temperatur.

    

07.10.2014 Bakning - Matbröd

Brödet sjunker ihop

 • image description Peter    

  Mitt matbröd jäser upp fint och reser sig ytterligare lite i ugnen för att sedan sjunka ihop tråkigt mycket innan brödet är klart. vad tror du är felet? MVH Peter

   

 • image description Patrick    

  Det kan vara att du jäser det för mycket. Det ska vara så mycket kraft kvar att det orkar hålla sig uppe under bakningen.

    

07.10.2014 Bakning - Matbröd

Frukostbröd

 • image description Alf Svensson    

  Jag undras om det finns typ lättbakat bröd en söndagsmorgon, bullar eller franskbröd som går fort att göra när man är kaffesugen MVH Alf.

   

 • image description Patrick    

  Hej!  På vår hemsida hittar du några recept, exemplevis till kalljästa frukostbullar. Du förbereder det mesta dagen innan. Se http://www.pagen.se/baka-sjalv/Bakskolan/ Lycka till!

    

01.10.2014 Bakning - Matbröd

Frysa/förvara kanelbullar

 • image description Melina    

  Hej, Jag undrar om man kan baka kanelbullar utan att grädda dem, och sedan ha dem i kylskåpet ett dygn för att grädda dem dagen efter? Jag har läst på internet att en del skriver att man kan ha ogräddade och ojästa bullar i frysen, och om jag förstår rätt använder man sitt vanliga recept. Men hur är det om man inte vill frysa dem utan vill ha färska bullar dagen efter? Tack på förhand!

   

 • image description Patrick    

  Det går bra att frysa färdigjästa eller nästan färdigjästa kanelbullar för att sedan baka av det när man snabbt vill ha nybakade bullar. Tänk bara på att skydda degen mot uttorkning i frysen med en plastpåse över bullarna.

  Vad det gäller förvaringen av bullarna, så låt dem svalna först innan du lägger dem i en plastpåse. Man kan ju även värma dem lite innan servering för att de ska smaka extra gott och som nybakade igen.

   

30.09.2014 Bakning - Kaffebröd

Bröd med skållat rågmjöl

 • image description Ernst Nyberg    

  Jag har flera gånger gjort ett bröd där skållat rågmjöl, som fått stå ett dygn, är en komponent. Första jäsningen i en timme under vilken volymen fördubblas. Därefter lätt bearbetning på bakbordet och så degklimparna i formar där de får jäsa - enligt det ursprungliga receptet 30 minuter. Gräddning först i 225, sen i 175 grader till 96 graders temperatur. Brödet blir ALLTID för poröst och smuligt i mitten och upp under skorpan och oftast blir det en hålighet i mitten ett stycke under skorpan. Skorpan sitter löst vid resten och bryts lätt loss runt kanten. Senast provade jag jäsning i 45 minuter i stället för 30, men det ändrade inte slutresultatet. Jag följde med brödet i ugnen och konstaterade att volymen ökade betydligt trots 45 minuters jäsning men senare skönk ytan ungefär till ursprunglig nivå. Bröden krymper också på längden och på bredden.

   

 • image description Patrick    

  Det kan eventuellt vara så att det är för mycket vätska i degen.

   

28.09.2014 Bakning - Matbröd

Frysa kanelbulledeg

 • image description Annika Berggren    

  Kan man göra en kanelbulle-deg och lägga i frysen och sen baka ut bullar dagen efter?? Kan man ens lägga en kanelbulle-deg i frysen, isåfall hur länge kan den ligga där?? Eller är det helt enkelt så att man måste baka bullar av degen samma dag??

    

 • image description Mikael    

  Det går men är svårt, det måste t ex tina på rätt sätt och du måste använda mer jäst.

    

24.09.2014 Bakning - Kaffebröd

Bröd med mjuk skorpa

 • image description Elisabeth    

  Om man vill baka ett bröd med mjuk skorpa, vad har du för tips då? T ex gällande ugnstemperaturer, gräddningstider, ångning vid gräddning, plats i ugnen (nere, mitten), avkylningsprocess etc ?

   

 • image description Mikael    

  Hej. Packa brödet i en plastpåse.

   

23.09.2014 Bakning - Matbröd

Mörkbrunt inkråm

 • image description thomas    

  Om jag vill göra ett mjukt bröd med mörkbrunt inkråm eller åt det hållet, tänker inte på något speciellt typ av bröd. Vad kan jag tillsätta för att få brödet denna färg. Brödet ska smaka bra också självklart.

   

 • image description Mikael    

  Använd mörk malt eller mörk sirap.

   

23.09.2014 Bakning - Matbröd

Brända kanelbullar

 • image description Rigmor Johansson    

  Hej! Jag ger snart upp! Varför blir det alltid en degkant i mina kanellängder plus bränt på undersidan då jag gräddat färdigt brödet. Dom kan se jättefina ut på ovansidan men inuti i botten på brödet blir det alltid en degrand och så blir brödet en aning bränt på undersidan. Jag har gradantalet på 200-225 grader c:a 25-35 minuter och sätter brödet på näst nedersta falsen eller på sista falsen. Vad är det för fel jag gör? Med vänlig hälsning Rigmor.

   

 • image description Mikael    

  Bränt betyder för mycket värme, degrand betyder för lite värme eller att degen inte expanderar på grund av sin egen vikt. Mitt råd är att du sänker temperaturen 20 grader efter halva tiden.

   

21.09.2014 Bakning - Kaffebröd

Kanelbullar

 • image description hao    

  Hej! Har testat olika recept på kanelbullar, allt från receptet på baksidan av mjölet, kokböcker till online. Men de blir alltid torra dagen efter och fyllingen är inte krämig, trots mandelmassan. Dessutom får de ingen färg, och om man vill ha färgen så måste man låta de vara där en liten stund till och då blir de brända eller så blir hårdare/torrare. Vad kan man göra?

   

 • image description Patrick    

  Låt de nygräddade bullarna svalna först innan du lägger dem i en plastpåse. Man kan ju även värma dem lite innan servering för att de ska smaka extra gott och som nygräddade.

   

17.09.2014 Bakning - Kaffebröd

Spara mjöl?

 • image description Jörgen Lööf    

  Jag undrar varför man sparar en del mjöl att blanda i degen efter det jäst först innan det ska formas och vila en stund till?

   

 • image description Patrick    

  Alla har sina egna trix och att spara lite mjöl till slutet är ett bra sätt att justera om degen blivit lite klistrig.

   

15.09.2014 Bakning - Matbröd

Lussekatter

 • image description Julia    

  Hej! När jag bakar lussekatter har det uppstått ett nytt fenomen. Efter gräddning och de ska svalna blir det rynkor på sidorna av lussekatten. Jag förstår inte vad jag gör för fel, det hände aldrig förr. Jag har provat med både röd och blå jäst, men det sker med båda. De jäser bra båda gångerna. Vänliga hälsningar Julia

    

 • image description Mikael    

  Det är svårt att svåra på din fråga. Det kan vara så enkelt som att lussekattorna står för nära varandra på plåten och att du inte får tillräckligt med värme mellan bullarna.
  Om inte det hjälper, så kan du prova att baka dem tre till fem minuter längre och sänka temperaturen tio till tjugo grader efter halva baktiden.

    

29.08.2014 Bakning - Kaffebröd

Muffins

 • image description Hao    

  Hej! Mina muffins är bara saftiga när de kommer ut från ungen och några timmar frammåt. Hur får man de saftiga dagen (dagarna) efter utan att värma upp de lite i mikron.
    

 • image description Mikael    

  Jag rekommender att du tittar efter recept på nätet, där finns många bra recept. Det vanligaste felet är att vi har för lång tid i ugnen och för låg temperatur. Prova att höja temperaturen 20 grader och ta ut muffinisarna någon-några minuter tidigare. Att ha fläkten igång i varmluftsugnen är ingen fördel då man bakar muffins.
   

20.08.2014 Bakning - Kaffebröd

Halverat recept

 • image description Susanne    

  Om jag halverar ett recept för morotskaka,ska den vara kortare tid i ugnen då?

   

 • image description Jan    

  Tiden i ugnen är framförallt beroende av brödämnets storlek, här kommer några riktlinjer.

  Bullar 60-100 gram, 10-15 minuter
  Bröd 400-600 gram, 20-30 minuter
  Bröd 700-800 gram, 30-40 minuter
  Tunga saftiga rågbröd, 40-60 minuter

   

09.08.2014 Bakning - Matbröd

Långpannebröd

 • image description Ann Hagensen    

  Hej! Har i flera år bakat ett långpannebröd på rågsikt med lyckat resultat. Har nu ny ugn och vad som händer är att degen inte reser sig i ugnen och att när jag tar ut den så sjunker den ihop och känns degig på vissa ställen. Har prövat med längre första jästid och även längre gräddningstid, både med varmluft och med vanlig över och undervärderar. Det är när jag flyttar över brödet från långpannan till gallret som det sjunker ihop. Inte ska det väl svalna i långpannan? Vad göra? Hälsningar Ann
    

 • image description Jan    

  Jag skulle provat med att ställa in ugnen på 230 grader och bakat vid denna temperatur i cirka 5 minuter, därefter hade jag sänkt temperaturen till 200 grader och bakat ytterligare i cirka 15-20 minuter. Jag skulle inte låta brödet svalna i pannan. 
   

04.08.2014 Bakning - Matbröd

Trångt på plåten

 • image description Karin Stenmark    


  När jag bakar limpa och lägger tre avlånga limpor på plåten så jäser dom ihop, varför?

 • image description Jan    

  Avståndet mellan limporna är helt enkelt för litet, om du provar med lite mindre degvätska så blir limporna lite högre och smalare.

  Om inte så får du nöja dig med att baka två limpor åt gången.

31.07.2014 Bakning - Matbröd

Jäsningsmedel

 • image description Henrik    


  Hur "lätt" är det att överjäsa bröd vid kyljäsning om man använder följande jäsningsmedel vid brödbak? Finns det något man ska tänka på? 1)Enbart surdeg/levain 2)Surdeg/levain + lite jäst

 • image description Jan    

  Jästen behöver värme och socker, då jäser det bäst.
  Man brukar säga att vid kylrumstemperatur så sover jästen, vid rumstemperatur förökar den sig och vid cirka 38 grader så arbetar den med att omvandla socker till koldioxid och vatten.
  Den gör dock lite av varje hela tiden och gränserna är flytande men att jäsa i kylskåpet kan oftast pågå över natten och degen blir smidig och lätt att hantera.
  Två till tre timmar i rumstemperatur och minimalt med jäst är vanligt när man bakar baguetter som då får en fin skorpa och ett luftigt inkråm.
  När vi jäser vid 38-40 grader får vi ofta täta saftiga bröd, det passar bra när vi vill ha lite sötade bröd.
  Överjäsning sker lätt vid högre temperatur och långa jästider, det ger ett smaklöst och smuligt bröd, jästen har då omvandlat allt socker som finns naturligt i mjölet och degen blir mycket luftig, nästan som ett skum.

26.07.2014 Bakning - Övrigt

Långpannebröd

 • image description Christina    


  Varför blir det en luftbubbla under degskorpan på långpannebrödet?

 • image description Jan    

  Det kan finnas många olika orsaker till det men vanligast är att man bakar med för mycket värme ovanifrån och att det då bildas ett "lock" där vattenånga som frigörs underifrån samlas.
  Tips: prova lägre temperatur på övervärmen och låt brödet bakas en liten stund längre.

25.07.2014 Bakning - Matbröd

Jästid

 • image description Pia    


  Hur länge kan en deg jäsa utan att det smakar för illa eller blir hälsofarligt? Eller är det bara att baka ut och låta sig väl smakas?

 • image description Jan    

  Det är olika. I pizzeriorna låter man ofta degarna jäsa i kylskåp över natten.
  Baguetter låter man ofta jäsa upp till fyra timmar vid sval rumstemperatur och limpor jäser vi oftast i jässkåp i 60 minuter vid 38 grader.
  Att jäsa kallt och länge ger en spännande smakutveckling och passar speciellt till osötade produkter.

22.07.2014 Bakning - Övrigt

Var är kanterna?

 • image description Emma    

  Var är kanterna på Lingongrova?

 • image description Jan    

  Lingongrova bakas som 3 meter långa bröd som kapas till 24 bröd, de två återstående kanterna används för tillverkning av bagerijäst.

20.07.2014

Överjäsning

 • image description Johan    

   

  Jag har några frågor rörande jäsning. Om jag jäser fyra plåtar i en jäsugn (varmvatten en panna i en kall ugn) och sedan tar ut dem, väntar på att ugnen ska bli varm och sedan gräddar en plåt i taget blir sista plåten överjäst. Kan man kyla ner de plåtar som inte gräddas för att de inte ska bli överjästa? Om en deg jäst färdigt är den då fortfarande känslig för drag?

 • image description Jan    

  Svårt att avgöra, prova att sätta in plåtarna i kylen under tiden du väntar.

  Står degarna i drag så torkar ytan vilket leder till att bröden spricker i ugnen.

19.07.2014 Bakning - Matbröd

Byta smör mot olja

 • image description Mona Hansson    

  Kan man byta ut smöret i kakrecept mot OLJA och är det i så fall skillnad på mängden tex 100 gr smör är det då 1 dl olja som gäller ??

 • image description Jan    

  I vissa recept som i mjuka kakor kan man byta ut smöret mot olja, men inte till småkakor där bör man ha vanligt smör. Det man ska komma ihåg är att kakorna också blir mjukare och ibland kan de till och med ha svårt att hålla ihop. Vill man använda olja istället för smör så är 1 dl ungefär 100 g. Vissa fetter lämpar sig olika bra beroende på vad man vill ha för resultat. Vill man absolut inte använda smör så får man helt enkelt testa sig fram och se vilket fett som passar bäst.

10.07.2014 Ingredienser/Råvaror

Jäsning i ugn

 • image description Eva Elverum    

  Har hört att man kan jäsa sin deg i ugnen, Undrar isåfall hur man gör, jag har ofta försökt baka tex matbröd, men misslyckats med jäsprocessen. Ber dig om hjälp. mvh Eva

 • image description Jan    

  Testa att göra ett jässkåp genom att ställa en långpanna med varmt vatten i en avslagen ugn.

08.07.2014 Bakning - Matbröd

Chokladcrisp

 • image description Therese    

  Hej jag bakade nyligen chokladcrisp. De är lätta att göra men för det mesta så blir de inte sådär sega som de ska vara. Istället blir chokladen som täcker cornflakesen kristalliserad. Varför lyckas jag ibland men oftast ser chokladen på matt ut istället för blank och seg?

 • image description Jan    

  För att kunna få glansiga, snygga chokladcrisp måste man temperera chokladen. Tempererar chokladen så här:

  Smält 1/3 del av chokladen i ett vattenbad i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten i botten. Ta sedan av bunken från spisen och rör ner resten av chokladen (finhackad). Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader. När chokladen har tjocknat till lite är chokladen tempererad och klar. Tänk på att chokladen inte får komma i kontakt med något vatten, då blir den grå.

07.07.2014 Bakning - Kaffebröd

Frysa vetedeg

 • image description Emma Vättö    

  Kan man frysa vetedeg när den jäst färdigt eller innan den jäst?

 • image description Jan    

  Frys in vetedegen så fort de är formade och när dem är genomfrusna lägg dem i en plastpåse så att det inte torkar.

02.07.2014 Bakning - Övrigt

Kanelsnäckorna öppnar sig

 • image description Dan    

  Hej, min sambo bakar ofta kanelbullar, eller kanelsnäckor kanske man ska kalla dem. Ibland händer det att snäckorna rullar upp sig och går isär vid gräddningen, vad kan det bero på?

   

 • image description Jan    

  När man rullar ihop degen så är det viktigt att spänna den hela tiden under upprullningen, då går de inte isär lika lätt. Ett tips är att prova det nästa gång.

   

26.06.2014 Bakning - Kaffebröd

Brödet jäser inte

 • image description Nettan    

  Hej! Jag bakade ett russinbröd som jag försökte få att likna den f.d Skuttunge-bagarens russinbröd och lyckades jättebra, men har gjort några ändringar sen dess (och inte behållit mitt exakta första recept, för jag trodde att det inte kan bli så stor skillnad att bara "ändra litegrann) :( När jag provar nu igen jäser inte brödet alls (alltså inget - efter 1 timme är det fortfarande en degklump). Kan man ha FÖR söt deg, eller vad? Detta är mitt recept: 50 g färsk jäst (röda pkt) 2 ägg (XL, dvs mycket stora). 3 dl röd mjölk, 37-gradig. 1,3 dl farinsocker 1 dl brödsirap 1 tsk salt 3 dl rågmjöl 3 dl russin 9-9,5 dl Vetemjöl Special (m fullkorn går bra) + Pyttelite vetemjöl till utbakningen Jag använde Assistent att knåda i och rumstempererade råvaror. Smula ner jästen i degbunken. Vispa sönder äggen vid sidan om. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i 1 dl av den 37-gradiga mjölken. Häll på resten av den 37-gradiga vätskan. Rör om och tillsätt farinsockret, ägg, salt och sirap. Tillsätt exakt 3 dl rågmjöl en dl i taget. Tillsätt russinen. Tillsätt 8,5 dl vetemjöl en dl i taget. Låt Assistenten gå ett tag, så att mjölet hinner svälla. Byt till degkrok. Degen bör vara ganska klibbig, för att Assistenten ska orka knåda den. Tag ett seghets-test, dvs drag i en liten bit deg mellan fingrarna, så att du har något att jämföra med senare. Knåda degen 30 min. (Russinen ska vara sönderknådade och bara synas som små bitar). Tag ett seghets-test till o konstatera att degen blivit segare. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta ev in pyttelite mjöl till, tills degen har rätt konsistens. Låt degen jäsa på dragfritt mjölat bakbord, under handduk, i minst 1 timme (degen bör ha ökat till nästan dubbla sin storlek). Sätt på ugnen på 200 grader Celsius, över-o-undervärme. Bearbeta degen smidig. Dela den på 2 st lika stora limpor. Lägg dem på lätt mjölat bakplåtspapper på en plåt och strö pyttelite mjöl över och täck med handduk. Låt dem jäsa i ca 30-40 min. Grädda dem på mellersta falsen i ca 30 min och lägg ev ett foliepapper över de 12 sista min (de ska inte bli så mörka, men vara torra inuti). Tag ut och dunka dem i botten, för att se om de är klara. Det ska låta ihåligt. Låt kallna på galler utan handduk. Skär tunna skivor och styckfrys dem. Vad gör jag för fel??? Mvh Nettan

   

 • image description Jan    

  Jag tror nog du har haft en alldeles för varm degvätska som dödat jästen. Eller så kanske jästen har legat och torkat eller något liknande och kan då ha varit död eller nästan död redan när den hamnade i degvätskan.

   

25.06.2014 Bakning - Matbröd

Gammal torrjäst

 • image description Lisa Arnell    

  Jag har använt för gammal torrjäst (för sent upptäckt) till mitt bak. Degen jäser inte upp. Hur gör jag?

   

 • image description Jan    

  Jag rekommenderar dig att du köper ett nytt paket jäst och blandar en ny deg.

   

23.06.2014 Bakning - Matbröd

Degen svår att baka ut

 • image description Anneli    

  Hej! När jag bakar bröd så blir degen ofta "hård" och svår att kavla ut. Jag försöker knåda den så att jag sträcker ut glutenet, men den bara går sönder. Jag har använt så mycket mjöl som det står i recepetet, men ändå blir det svårt att baka ut den. Hur ska jag göra? Tack på förhand.

   

 • image description Jan    

  Jag tror att det är mjölet som är boven, det är nog för mycket helt enkelt. Prova nästa gång att bara tillsätta så mycket mjöl att degen precis släpper från degbunkens kanter.

    

19.06.2014 Bakning - Matbröd

Frön i bröd

 • image description Lennart Ekenberg    

  Jag blandar gärna in frön i diverse bröd. Hur rostar jag dem på bästa sätt? Tacksam för svar.

   

 • image description Jan    

  Rosta dina frön i ugnen i 200° ca 10 minuter. Rör om då och då, men se till så att inte fröna bränns.

   

18.06.2014 Bakning - Matbröd

Doft och smak av jäst

 • image description Birgitta Ekström    

  På senare tid har mitt matbröd doftat och smakar jäst. Jag använder oftast vetemjöl, men även rågsikt och vatten eller mjölk som degvätska. Vissa recept har en msk sirap el honung och så en tsk salt. Varför denna starka jästodör? Tacksam för svar!

   

 • image description Jan    

  Det kan vara för mycket jäst i degen, degen har inte jäst tillräckligt länge eller brödet var inte färdiggräddat. Prova att minska mängden jäst nästa gång. Tänk på att jäsningen är viktigt för brödet eftersom det ger brödet arom och volym. Ett bra sätt att prova om brödet har jäst färdigt är att försiktigt trycka en liten grop i degen. Om gropen fjädrar tillbaka är degen färdigjäst.

   

   

16.06.2014 Bakning - Matbröd

Danskt rågbröd

 • image description Britt Andersson    

  Jag brukar baka danskt rågbröd och brukar alltid få ett längsgående hål i mitten på brödet. Varför?

   

 • image description Jan    

  Man måste trycka ut degen ordentligt, ta en slickepott till hjälp. Använd lite vatten för att det ska bli enklare.

   

14.06.2014 Bakning - Matbröd

Småskorpor

 • image description Ingvar Lilja    

  Bakade småskorpor som blev alldeles för hårda, det hände vid sista momentet då ugnen var avstängd. Varför blev det så?

   

 • image description Jan    

  Man brukar ha mjölk som degvätska när man bakar skorpor, då blir inte skorporna så hårda när de torkas.

   

14.06.2014 Bakning - Kaffebröd

Brödet spricker

 • image description lena gustafsson    

  Varför blir inte mina limpor släta o fina, brukar se ut som små sprickor i degen?

   

 • image description Jan    

  Testa med lite ånga i början av bakningen. Spruta in vatten med en blomspruta för att mjuka upp degytan, då kan brödet expandera och brödet får en fin yta.

   

09.06.2014 Bakning - Matbröd

Brödet spricker

 • image description Agnes    

  Hej! Varför spricker mitt bröd när jag bakar i en vanlig ugn?

   

 • image description Jan    

  Om man får en lång spricka längs med brödet, då har man förmodligen ett underjäst bröd. Underjäst bröd har mycket jäskraft kvar och när brödet kommer in i den varma ugnen exploderar det.

   

08.06.2014 Bakning - Matbröd

Muffins

 • image description Lina    

  Om jag har bakat muffins och tagit ut dem från ugnen men senare upptäcker att de inte var riktigt klara, kan jag ställa in dem igen då?

 • image description Jan    

  Nej, det kan man tyvärr inte.

   

02.06.2014 Bakning - Kaffebröd

Frallorna smakar jäst

 • image description Gunnel    

  Mina småfrallor smakar jäst.Vad göra för att få luftiga goda småfrallor?

   

 • image description Jan    

  Degen har kanske inte jäst tillräckligt eller för mycket jäst i degen. Byt gärna ut vanligt vetemjöl mot ett starkare vetemjöl så att ni får bättre och luftigare bullar. Låt bullarna jäsa två gånger först i bunke i 30-40 minuter och sedan på plåt. Ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av bullarna. Lycka till!

    

21.05.2014 Bakning - Matbröd

Varför sjunker rågbrödet ihop?

 • image description Per    

  Mitt danska rågbröd jäser perfekt och ser jättefint ut då jag sätter in det i ugnen (som stått på 250 och sätts ner till 210). Men under baktiden sjunker brödet ihop så att det bildas ett "v" i formen. Någonting är uppenbart fel - även om brödet smakar gott.

   

 • image description Jan    

  Om brödet sjunker ihop och inte reser sig i ugnen så handlar det troligen om att brödet jäst för länge. Testa att ta det lite tidigare nästa gång.

   

20.05.2014 Bakning - Matbröd

Bullarna blir för mörka

 • image description Sylvia hofmann    

  Hej. Jo, hur får man ljusa bullar under gräddningstiden i ugnen? För dom blir alltid mörka efter gräddningstiden skulle vilja få dom ljusa i stället:) Tack på förhand.

    

 • image description Jan    

  Prova att sänka temperaturen ca 10 grader nästa gång du bakar.

   

18.05.2014 Bakning - Matbröd

Vispat ägg/socker till sockerkaka

 • image description janette    

  Hej, jag har 2 frågor. 1) Varför är det viktigt att vispa socker och ägg vid sockerkaksbakning? 2) Om du gjort en sockerkakssmet men har glömt starta ugnen, vad gör du? Tacksam för svar!
   

 • image description Jan    

  Det gäller att vispa in så mycket luft som möjligt i smeten. Sätt bara på ugnen, vänta tills den blir varm och grädda sockerkakan som vanligt.
   

11.05.2014 Bakning - Kaffebröd

Bakbord i sten eller trä?

 • image description Thomas Stigtorp    

  Jag har en fråga angående vad är bäst att ha som bakbord sten/trä. Jag hade tänkt fixa ett nytt bakbord till min fru. Tack på förhand!!
   

 • image description Jan    

  Det är förstås en smaksak. Själv hade jag valt ett bakbord i trä.
   

07.05.2014 Bakning - Övrigt

Sockerkakan får ingen färg

 • image description Ingegerd Lind    

  Varför får sockerkan ingen färg 175c i 30 min klar. Stod inne 10 min till ingen färg ens då. Stod på andra falsen nedifrån. Och varför fastnar de mjuka kakorna i siliconformen fast de är klara?

 • image description Jan    

  Mjölet kan ha blandats för länge i smeten, vända bara ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn. Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet för då drar man ut glutentrådarna och sockerkakan blir seg och kompakt. Låt kakorna svalna lite innan man lossar dem från formen.

07.05.2014 Bakning - Kaffebröd

Frysa pizzadeg?

 • image description annelie breggren    

  Kan man frysa pizzadegen i klumpar.

    

 • image description Jan    

  Det går alldeles utmärkt att frysa pizzadegen, jäs degen och rulla små bullar lägg i plastpåse och frys in. Sen tar man bara fram och tinar pizzabullarna.

   

26.04.2014 Bakning - Övrigt

Jäsning av wienerbröd

 • image description sebastian    

  Hej! När jag gör wienerbröd så sjunker de i ugnen. Vad kan de va för fel? Måste wienerbröd jäsa i svalare miljö?

    

 • image description Jan    

  En wienerdeg skall inte knådas för länge eftersom sträckningen av degen sker under kavlingen. Blir degen för seg brister smörskikten och degen blir förstörd. Sen får inte degen gå sönder vid kavlingen så smöret kryper ut, tänk också på att inte överjäsa wienerbröden.

   

23.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Florsockerglasyr

 • image description Sandra    

  Hej! När jag gör wienerbröd och ska ha på florsockerglasyren stelnar den inte. Hur gör jag? Jag vill ju helst äta dem när de är lite småvarma.

   

 • image description Jan    

  Prova tillsätta mer florsocker för att få den lite fastare, men för bästa resultat bör wienerbröden svalnat innan glasyren läggs på annars smälter gärna glasyren.

   

20.04.2014 Bakning - Kaffebröd

När är sockerkakan färdig?

 • image description Thomas    

  Kan man använda sig av innertemperatur för att kontrollera när en sockerkaka / tårtbotten / morotskaka är klar? Vilken innertemperatur i så fall? Ibland har jag lite svårt att avgöra om kakan är klar, och den sjunker ihop i mitter då jag tar den ur ugnen.

   

 • image description Jan    

  Jag brukar alltid använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten, när stickan är torr är sockerkakan färdig.

   

19.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Ysta upp ägg?

 • image description Ann-Christin Hultgren    

  Hej! Jag ska baka vetebullar med mandelmassa som fyllning. På receptet står det att man ska ysta upp ägget. Hur man då?

   

 • image description Jan    

  Har aldrig hört talas om ysta upp ägget, kan det vara vispa upp ägget?

   

19.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Mäta upp mjöl

 • image description Daniel    

  Vad ska man tänka på när man mäter mjöl när man bakar?

   

 • image description Jan    

  Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Mjölet ska inte packas samman för då är det lätt att du får för mycket. Har man en köksvåg kan man väga mjölet i stället för att mäta det, en deciliter vetemjöl väger 60 gram.

   

16.04.2014 Ingredienser/Råvaror

Trådar i kakan

 • image description Zeta    

  Hej Jag ställde följande fråga "Varför blir det svarta trådar av bananen i gräddade kakan?" Men jag glömde fråga vad man kan göra för att inte få de trådarna? Grädda i lägre grader? Eller finns det andra tips? Sist testade jag med mindre mogna bananer men det hjälpte inte.

   

 • image description Jan    

  Dessvärre har inget tips på hur man kan undvika dessa svarta trådar.

   

   

15.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Svarta trådar i kakan

 • image description Zeta    

  Hej Varför blir det svarta trådar av bananen i gräddade kakan?
   

 • image description Jan    

  De små svarta trådarna i kakan är fibertrådar från bananen.
   

12.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Hålkakorna blir för platta

 • image description malin    

  När jag bakar hålkakor med rågsikt så blir dom alltid platta,vad gör jag för fel?
   

 • image description Jan    

  Det är lätt att man jobbar in för mycket mjöl i degen och då blir gärna brödet kompakt och tråkigt. Tillsätt bara så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig.
   

10.04.2014 Bakning - Matbröd

Lös och kladdig deg

 • image description Anders    

  Hej. Jag bakar hemma ganska ofta men lyckas aldrig få till min deg elastisk utan den blir bara kladdig och går sönder när jag försöker vika den. Har använt 750g vetemjöl och 450g vatten. Plus fördegen som stått över natten. Knådar den ca 10 min i maskin. Får jäsa 3-4 timmar med några vikningar. Har använt olika mjöl också (manitoba, vetemjöl S). Vad gör jag för fel. I maskinen så ser det mer ut som en smet än deg och har testat att knåda typ 20 min. Blir ingen skillnad på degen.
   

 • image description Jan    

  Du måste tillsätta mer mjöl om degen är så lös och kladdig. Tillsätt så mycket mjöl att degen precis släpper från bunkens kanter.
   

10.04.2014 Bakning - Matbröd

Baka med bakmaskin

 • image description Marie    

  Hej. Jag undrar hur man bakar bröd i bakmaskin för att det inte ska bli så torrt. Vad gör äggen för nytta i vissa bröd? Marie

   

 • image description Jan    

  Prova använda mjölk i degen då får man en lite mjukare konsistens och ett mjukare inkråm i brödet. Ägget i degen gör bröden porösare men det torkar fortare ut så bröden bör ätas nybakade och färska.
   

10.04.2014 Bakning - Matbröd

Frysa ogräddade kringlor?

 • image description Anna    

  Hej! Jag undrar om det går bra att frysa in ogräddade kringlor som det är hjotronsalt eller bakpulver i som jäsmedel?

    

 • image description Jan    

  Kringlorna kan med fördel frysas och avbakas senare.

   

09.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Luftig ostfralla

 • image description Erik Brolin    

  Hej Hur får till man en luftig ostfralla. Har försökt med Manitoba Cream, men den blir inte lika luftig som frallan som man köper. Har du något bra tipps? Tacksam för svar.

   

 • image description Jan    

  Ju mer protein mjölet innehåller som Manitoba Cream gör desto längre behöver degen bearbetas, ungefär 15 minuter i maskin eller 20 – 25 minuter för hand eller tills den känns smidig och elastisk. Gör gärna ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad. Drar en bit deg försiktigt mellan händerna, när ni kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna är degen färdig. Låt degen jäsa två gånger först i bunken och sedan på plåt. Ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av ostfrallorna. Lycka till!

   

08.04.2014 Bakning - Matbröd

Jästid för sirapslimpa

 • image description ulla Mattsson    

  bakar sirapslimpor, hur länge ska de jäsa. dubbel storlek står det i receptet, men jag vill gärna ha nån ca tid.. 40 min första gången lika mycket sen.. är det ok... tack

    

 • image description Jan    

  Det är svårt att ge en exakt jästid för det är många faktorer som spelar in, hur mycket jäst man blandar i degen, degspadets temperatur, samt omgivningens temperatur. Ett bra sätt att prova om brödet har jäst färdigt är ett tryck med pekfingret, om degen fjädrar tillbaka är brödet färdigjäst.

   

08.04.2014 Bakning - Matbröd

Glasskrämsfyllda bullar

 • image description Anette    

  Hej Letar efter ett recept på glasskrämsfyllda bullar/ Desiréebullar Till min mans födelsedag Hoppas ni kan hjälpa mig Med vänlig hälsning, Anette

   

 • image description Jan    

  Hej! Vi har tyvärr inte möjlighet att ta fram några recept till den här sidan, men sök vidare efter det på nätet, så hittar du säkert något där. Lycka till!

   

08.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Gräddningstid för kladdkaka

 • image description Jill Järnberg    

  Jag har ett recept på kladdkaka med en gräddningstid på 15 min om formen är ca 24 cm. Min form är 20 cm. Hur ska jag ungefärligen anpassa gräddningstiden?

   

 • image description Jan    

  Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter i 200 grader eller tills den är lös i mitten men färdig i kanterna. Eller använd en termometer för att få perfekt konsistens på kladdkakan, termometer ska då upp till ca 78-82 grader då äggulan binder.

    

06.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Frysa deg till wienerbröd?

 • image description Kristina    

  Min fråga är. Kan man frysa degen till wienerbröd och baka ut den en annan dag?

   

 • image description Jan    

  Det kan man, frys in wienerbröden så fort de är formade och när wienerbröden är genomfrusna, lägg dem i en plastpåse så att det inte torkar.

    

06.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Rasmus

 • image description Hans-Erik Grundemar    

  Mina föräldrar hade Konditori 1968 Jag har en handskriven receptbok kvar. Där finns ett recept på något som kallades Rasmus. Det är en föregångare till dagens cupcake. I smeten ingår något som heter MC kakpuder?! Eller pulver vet ni vad det är?

    

 • image description Jan    

  Hej! Tyvär kan jag inte lista ut vad det rör sig om för pulver/puder. Du får forska vidare kring vad det kan vara. Lycka till.

   

02.04.2014 Bakning - Kaffebröd

Ånga

 • image description ida-lotta    

  Hej. När jag bakar olika limpor i form så spricker ena översidan upp och blir inte alls jämn och fin som på andra sidan. Varför?

    

 • image description Jan    

  Testa med lite ånga i början av bakningen. Spruta in vatten med en blomspruta för att mjuka upp degytan, då kan brödet expandera och brödet får en fin yta.

   

02.04.2014 Bakning - Matbröd

Pizzadeg med fullkorn

 • image description robin    

  Hej Jan hur gör man ett fettsnålt pizzadeg om man går på diet och vill ha grovt fullkorn fettsnålt pizza deg som ska vara nyckelhålmärkt nyttigt och hälsosamt som era produtker till exemple ? kan man använda bara för fettsnålt grovt pizza deg bara fullkornsmjöl av vete och fullkornsmjöl av råg ,salt ,vatten, jäst bara eller det blir inte bra ?

    

 • image description Jan    

  Ett nyttigare alternativ är att göra en fullkornsdeg istället för en vanlig pizzadeg. Byt då ut en del av mjölet mot fullkornsvetemjöl. Fördelen med en pizzabotten med fullkorn är att den är mer mättande än en vanlig deg och man behöver inte äta lika mycket pizza för att bli mätt.

    

01.04.2014 Bakning - Övrigt

Frysa deg till kanelbullar?

 • image description Anita    

  Hej. Jag kobbar på förskola å tänkte baka kanelbullar med barnen. Men tänka fixa själva degen hemma, är det okej om man fryser ner degen och sedan har fram den på morgonen? Med vänlig hälsning, Anita

   

 • image description Jan    

  Istället för att frysa degen kan man fördröja den första jäsningen genom att kyla degen. Man använder sig av lite mindre jäst och jäser degen i kylskåp 12-16 timmar. På morgonen lägger du bara ner degen i en kylväska. När ni sen ska baka ta då fram degen och kavla ut och forma degen och jäs tills den är färdig för avbakning. Lycka till!

   

27.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Innertemperatur i sockerkakan

 • image description Berith rudin    

  Vad har Du för innertemperatur i sockerkakan? Tacksam för svar!

   

 • image description Jan    

  Jag brukar alltid använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten, när stickan är torr är sockerkakan färdig.

   

26.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Bullar istället för bröd

 • image description Sylvia    

  Om jag har ett recept för bröd men istället gör bullar av degen - hur länge ska bullarna vara i ugnen?

    

 • image description Jan    

  Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.

    

26.03.2014 Bakning - Matbröd

Ånga i ugnen

 • image description Yvonne Eriksson    

  Hej! Har en fråga; hur bakar man i 100% ånga, går de lika bra i vanlig ugn eller? Mvh Yvonne

   

 • image description Jan    

  Man kan spraya in lite vatten med hjälp av en blomspruta och på så vis får man ånga i ugnen.

   

24.03.2014 Bakning - Matbröd

Glansiga bullar

 • image description Maria Larsson    

  Hej Hur får man så glansiga och fina bullar. Jag har sett när jag går och fikar att bullarna ser mycket goda och glansiga ut. Vad är det de stryker på ? Sedan undrar jag också om det stämmer det som jag har fått lärt mig från min mormor. Att när man bakar limpor ska man knåda degen länge men när man bakar kanelbullar ska man knåda degen så lite som möjligt? Tack! Vänligen Maria

    

 • image description Jan    

  Koka ihop en sockerlag med 1dl strösocker och 1dl vatten, när bullarna kommer från ugnen penslar du med sockerlagen. Detta gör att bullarna får en hinna på sig som gör att bullarna håller sig längre och får en fin glans. En vetedeg ska knådas i minst 10 minuter, när den knådas ordentligt frigörs gluten så att degen blir elastisk och kan behålla mer gasblåsor. Degen jäser då bättre, blir luftigare och mjukare.

    

24.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Bake off

 • image description Marcus    

  Hej! Jag jobbar på en lunchrestaurang som får sitt bröd fryst som de sedan bakar av i ugnen. Bröden blir otroligt knapriga precis som jag vill ha dem. Kan man göra eget bröd på så vis? Tar man ut dem ur ugnen precis innan de är klara då och sedan fryser in dem? Hade varit kul om man kunnat göra så hemma och bara ta ut dem innan frukosten o baka av dem i ugnen... Mvh Marcus

   

 • image description Jan    

  Ska man baka bake off bröd hemma så bakar man brödet nästa färdigt och fryser det så tätt inpå bakningen som möjligt. Då bevaras smakerna bäst och se till så att plastpåsen är riktigt tät så brödet inte torkar i frysen. Baka sedan av brödet i ugnen i cirka 200 grader i ungefär 8 minuter. Lycka till!

   

21.03.2014 Bakning - Matbröd

Mjölksyra/ättikssyra

 • image description Kerstin Wålstedt    

  Hej! Efter ett helt livs bakande har jag äntligen lyckats få fram härliga, luftiga brödchen med fantastisk skorpa. Degen innehåller ca 25% rågmjöl, en skvätt rapsolja och lite sirap. Jag jäser bröden i ugnen vid ca 30o och startar sedan varmluften på 220o. Redan efter 5 min då temperaturen gått upp till ca100o utvecklas en gas som är starkt irriterande för ögonen. Vad kan det vara? Jag har testat att ta bort oljan men det hade ingen effekt. Det blir ganska fuktigt i ugnen eftersom bröden bakas direkt efter jäsningen utan att det luftas emellan. Den totala bakningstiden blir ca18 minuter. Kan gasen vara skadlig? Kerstin

   

 • image description Jan    

  Genom jäsningen bildas bl.a. mjölksyra och ättiksyra och detta är en helt naturlig och ofarlig process.

   

21.03.2014 Bakning - Matbröd

Mördeg

 • image description Anna    

  Jag är duktig på att baka. Men mördeg är något jag alltid misslyckas med. Jag skulle vilja veta varför degen alltid går sönder och inte går att kavla särskilt bra.

   

 • image description Jan    

  När man gör en mördeg ska man tänka på att inte överarbeta degen, utan bara arbeta den tills den går ihop. Om man överarbetar degen mister den sin mörhet och mördegen blir seg och stabbig. Det är även viktigt att mördegen är riktigt kall innan du kavlar ut den, så låt mördegen ligga i kylen minst en halvtimme.

   

17.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Baka i ångugn

 • image description Peter    

  Har ny ångugn. Vill jäsa deg. Ugnen vill ha vattenpåfyllning. Ska jäsning ske med ånga? Hur lång tid för jäsningen? Peter

   

 • image description Jan    

  Vattenångan gör att bröden hålls fuktiga, inte torkar eller spricker och jäsningen går snabbare än i rumstemperatur. Låt bröden jäsa en halvtimme i 37-38 grader i ångugnen.

   

17.03.2014 Bakning - Övrigt

Lufthål i limporna

 • image description Sten Tegfors    

  Hej, Hur ska jag göra för att få stora lufthål inne i limporna jag bakar? Bakar ofta limpor med lite jäst som får jäsa över natten i kylskåpet och gräddas morgonen efter.

    

 • image description Jan    

  Knåda inte degen efter jäsningen för målet är att bevara så mycket luftighet och bubblor i degen som möjligt.

    

16.03.2014 Bakning - Matbröd

Hålkaka

 • image description kennet fast    

  Jag försöker baka en hålkaka som min mormor gjorde i en vedspis. Kan den bli lika go som mormors? Kan man baka hålkakan utan hål?

    

 • image description Jan    

  Man kan baka utan hål, anledningen till hålen i brödkakorna är att förr hängde man dem på en stång när de var nybakade. I dag tjänar hålet nog mest som dekor. Du kan säkert baka dem lika goda som din mormors. Lycka till!

   

13.03.2014 Bakning - Matbröd

Halvera receptet

 • image description Lena Jakobsson    

  Kan man halvera ett matbrödsrecept?

   

 • image description Jan    

  Det går alldeles utmärkt att halvera ett matbrödsrecept.

   

13.03.2014 Bakning - Matbröd

Salt i deg

 • image description Kim    

  Varför är salt viktigt i en deg?

   

 • image description Jan    

  Saltet hjälper till att framhäva smak och arom och stärker glutenbanden och gör degen mer elastisk. Saltet saktar även ner jäsningen vilket gör att mer smaker och aromer hinner bildas.

   

12.03.2014 Bakning - Matbröd

Bubbligt bröd

 • image description Yvonne johansson    

  Varför blir det bubbligt ibland när brödet tas ut ur ugnen?

 • image description Jan    

  Brödet kan ha jäst för mycket och för varmt.

   

11.03.2014 Bakning - Matbröd

Hål under skorpan

 • image description Margareta Åhbecl    

  Bakade Anna Bergenströms stora surdegslimpa för andra gången. Nu blev det ett hål under skorpan som nästan lossnade. Vad är felet?

    

 • image description Jan    

  Kan vara för lite knådning eller så har brödet jäst för mycket och för varmt.

    

09.03.2014 Surdegsbröd

Mjölsorter

 • image description Jasmina Hansen    

  Jag vet att man ska använda en viss sort mjöl beroende på vad man bakar. Kan du hjälpa mig att välja rätt sort vetemjöl när jag bakar: - mördeg (t.ex till olika sorter söta/salta pajer) - vetebullar - pizza, bröd - mjukakakor - smördeg ibland mördeg när jag kavlar spricker och fastnar på kaveln, den spricker även när det gräddas. Vad gör jag för fel? Tusen tack på förhand! Mvh Jasmina

    

 • image description Jan    

  Till mördegar, mjukakakor och pajdegar använder jag vanligt vetemjöl med lägre gluteninnehåll. Till ljusa matbröd, pizza och smördeg passar ett starkt vetemjöl, typ vetemjöl special som har högre proteinkvalitet än vanligt vetemjöl. Det är viktigt att mördegen är riktigt kall innan du kavlar ut den. Låt mördegen ligga kallt i minst en halvtimme och överarbeta inte degen.

    

06.03.2014 Ingredienser/Råvaror

Höga bröd

 • image description Britt Tauson    

  Hej. Jag får inte så höga bröd t.ex. som på bilden här. Vad gör jag för fel? Skall man knåda ordentligt efter jäsning? Och hur många ggr skall det jäsa. Mvh Britt

   

 • image description Jan    

  För att få höjd och volym på brödet kan man använda ett starkt mjöl med mycket gluten. Vetemjöl special är ett starkt mjöl som har högre proteinkvalitet än vanligt vetemjöl och passar därför särskilt bra till olika sorters ljusa matbröd som man vill ska jäsa upp ordentligt.
   

04.03.2014 Bakning - Matbröd

Släta bullar

 • image description Ann    

  När jag skulle rulla släta bullar av min semmeldeg så gick det knappt. Degen delade sig om du förstår vad jag menar. Gjorde enligt receptet och körde degen i maskin i 15min. Vad gjorde jag för fel??

    

 • image description Jan    

  Tror att det är mjölet som är boven, det är nog för mycket helt enkelt. En tumregel är att vetedegen ska vara ganska kladdig men ha bra spänst när den är klar.

    

03.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Småkakor

 • image description Siw Reineck    

  Hej, Jag har försökt mig på att baka småkakor, men de blir så "stabbiga". Vad gör jag för fel? Hälsningar Siw

    

 • image description Jan    

  Degen får bara snabbt arbetas ihop, inte knådas. Arbetas den för länge bildas gluten och degen drag sig samman och går då lätt sönder. Hellre för kort tid än för länge.

   

03.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Mjöl med hög proteinhalt

 • image description Marie Flink    

  Hej! Jag vill veta varför man ska använda mjöl med hög proteinhalt i degen när man ska baka wienerbröd? Tack på förhand.

   

 • image description Jan    

  När man ska baka wienerbröd vill man ha volym i wienerbröden och då ska man använda en mjölsort som har en hög proteinhalt.

    

03.03.2014 Bakning - Kaffebröd

Sockerkaka

 • image description Marina Nilsson    

  Hej. När man bakat en kaka, typ sockerkaka eller toscakaka eller i den stilen. Hur gör man precis efter gräddning. Skall man lägga på bakduk direkt eller skall kakan svalna först/ på galler? Undrar även hur man bäst förvarar över natten. Jag ansvarar för fredags fikat på jobbet och då blir det ju att jag bakar torsdag kväll och sedan skall den fraktas till jobbet dagen efter. Hur gör man lämpligast.. :-) ? Mvh Marina

    

 • image description Jan    

  Låt sockerkakan vila några minuter i formen efter det att du tagit den ur ugnen. Vänd sedan upp sockerkakan och låt den svalna på galler, gärna under formen, så håller den sig saftig. Förvara sockerkakan i rumstemperatur i en plastpåse och toscakakan förvaras bäst i kylskåp.

   

27.02.2014 Bakning - Kaffebröd

Ogräddad del av brödet

 • image description Leif Gustafsson    

  Hej! Jag gör mycket matbröd på bakpulver. Ibland blir det ett större eller mindre ogräddat skikt. Beroende på för lite bakpulver, för lite sirap? Jag har försökt alla kombinationer men ibland misslyckas jag. Varför? mvh leffe

   

 • image description Jan    

  Det kan ha varit för låg ugnsvärme, att brödet inte var färdiggräddat eller att brödet skars upp innan det svalnat.

    

25.02.2014 Bakning - Matbröd

Limporna flyter ut på plåten

 • image description Anna    

  Sirapslimporna flyter ut på plåten vid gräddingen. Jag gräddade i 210 grader och jäste i två omgångar ca 30 min varje gång. Det var ganska varmt inne under jäsningen...

   

 • image description Jan    

  Kan vara på grund av att limporna har jäst på för varm plats, innehåller för lite mjöl eller har arbetats för dåligt.

   

25.02.2014 Bakning - Matbröd

Kompaktare limpor

 • image description Lisbet Keinström    

  Varför blir limporna så porösa att de går sönder när man brer på smör. Bakade med vetemjöl special, rågmjöl, dinkelmjöl, linfrön,pumpakärnor, vatten, olja, jäst, honung, riven ost.

 • image description Jan    

  Vetemjöl special är ett extra starkt vetemjöl där proteinhalten och proteinkvaliteten är högre än för vanligt vetemjöl och ger extra luftiga och höga bröd. Testa nästa gång och minska andelen vetemjöl special för att få kompaktare limpor.

   

22.02.2014 Bakning - Matbröd

Temperatur för färdigbakat bröd

 • image description Jan Ågren    

  Vad skall innetemperaturen vara för olika matbröd, plus ugnstemp när man använder varmluftsugn. Mina bröd blir lite torra.vad kan man ha i för att få dem mer fuktiga. Skiljer det sig på innetemperaturer och ugnstemperaturer när man bakar glutenfria matbröd.

 • image description Jan    

  När brödet är färdigbakat bör temperaturen för både glutenfritt och vitt bröd vara 92-96 grader och mörka bröd 96-98 grader, ett mycket grovt rågbröd kan behöva gå upp till 102 grader. En grundregel för ugnstemperaturen vid gräddning av matbröd är att ha en hög ingångstemperatur ca 250-275 grader. Sänk temperaturen när brödet sätts in i ugnen till ca 220 grader för vitt bröd och ca 200 grader för rågbröd. Om brödet blir för torrt kan det bero på att ugnstemperaturen varit för låg.

    

22.02.2014 Bakning - Övrigt

Mjuka havreflarn

 • image description margareta berntsson    

  Jag ska bjuda på havreflarn imorgon kväll. Vill gärna baka dem idag men hur förvarar jag dem frasiga? Jag har kakburk i plåt men den verkar inte helt tät då andra kakor mjuknat.

    

 • image description Jan    

  Du måste förvara kakorna torrt i en tät burk med lock.

   

21.02.2014 Bakning - Kaffebröd

Skorpa i botten av surdegsbrödet

 • image description westin yvonne    

  Bakar Gotlandsbröd (surdeg) men varför blir det en så hård skorpa i botten. Svårt att skära. Är det värmen som är fel eller?

    

 • image description Jan    

  Kan vara för hög undervärme i förhållande till övervärmen.

   

19.02.2014 Surdegsbröd

Jästid för limpa

 • image description Hanna    

  När jag bakar limpor, så spricker brödet under jäsningen. Jag följde ett gammalt recept, där man stöper rågsikten med kokande vatten kvällen innan. Degen jäste en timme innan utbakning, då degen inte var särskilt varm. När de utbakade bröden jäste, så sprack dom allihop. Jag försökte rädda situationen när de började spricka, genom att pensla dom med vatten, så ytan inte skulle vara så torr, men det hjälpte inte. Vad gjorde jag för fel?

    

 • image description Jan    

  Jästiden kan variera rejält ibland, gå efter hur mycket det jäser, inte hur länge. Eller minska på jästmängden.

   

19.02.2014 Bakning - Matbröd

Perforerad plåt?

 • image description Amela    

  Hej! Jag undrar varför man använder en sån perforerad plåt för att baka bröd bullar etc?? Med vänlig hälsning Amela

     

 • image description Jan    

  Har man en varmluftsungn är det perfekt att använda en perforerad plåt, då kan luften strömma fritt i ugnen och hjälper till att få en jämnare temperatur i ugnen och därmed ett bättre bakresultat.

   

18.02.2014 Bakning - Matbröd

Luftigt bröd

 • image description Jeanette Tibbs    

  Hej, Min man och jag är veganer, vi äter heller inget fett i form av margarin eller oljor, halvfabrikat eller raffinerade produkter, så min fråga nu är hur kan man få ett bröd bakat på fullkornsmjöl luftigt?

   

 • image description Jan    

  Om man jämför  med vetemjöl gör rågmjöl inte brödet lika luftigt utan mer grovt och kompakt. Ibland kombinerar man både vete och rågmjöl för att baka ett bröd som både blir grovt och luftigt.

   

17.02.2014 Bakning - Matbröd

Drömmarna blir platta

 • image description Marie    

  Jag försöker att göra drömmar men de blir inte fylliga utan endast platta, vad gör jag för fel?

    

 • image description Jan    

  Se till att ha en hög värme när du sätter in kakorna och om kakorna sjunker efter att du tagit ut den måste man öka baktiden med några minuter. Sjunker kakorna ihop i ugnen kan man öka mängden mjöl i degen så att kakorna blir lite fastare.

    

16.02.2014 Bakning - Kaffebröd

Jästid

 • image description carina    

  Jag gjorde två olika degar lite snabbt vid 4-tiden inatt. Det var jäst för söta degar, delade på den, socker, salt, olja i båda. Hade lite på gränsen sur yoghurt och laktosfri mellanmjölk, värmde upp och fördelade ungefär + ljummet vatten. Den ena hade jag bara rågmjöl i+ vete på slutet för få den fast. Stor blev den. Den andra bara vetemjöl tills den ännu var lös. Somnade och kl 11 så hade inget hänt mer än att vetebunken sjunker ihop. Kan jag blanda ihop båda - Hur ska jag få igång ny jäsningsprocedur?

    

 • image description Jan    

  Viltid för att en deg skall bli mogen för bakning är ca 45-60 min till max 3 timmar, annars surnar degen. Vill man förlänga jästiden måste degen jäsa i kylen. Ibland kan man rädda upp en överjäst deg genom att knåda ihop den igen, men syrorna kan också bryta ned det helt.

    

14.02.2014 Bakning - Matbröd

Kan man frysa karlsbaderdeg?

 • image description Jenny    

  Kan man frysa karlsbaderdeg? Ska den göras klar till kringlor innan isf? Tacksam för svar.. Mvh Jenny

 • image description Jan    

  Det går bra att frysa in färdigjästa eller nästan färdigjästa karlsbader för att sedan baka av dem när man snabbt vill ha nybakade bullar. Tänk bara på att skydda degen mot uttorkning i frysen med en plastpåse över bullarna.

   

13.02.2014 Bakning - Kaffebröd

Fullkornsbröd eller grovt bröd?

 • image description Sacha    

  Hej! Jag undrar vad skillnaden mellan fullkornsbröd och grovt bröd är?

   

 • image description Jan    

  Generellt sett kallas ett bröd för fullkornsbröd om det bakas så att minst 50% av torrvikten är fullkorn.

   

11.02.2014 Bakning - Matbröd

Frysa wienerbröd

 • image description Felicia    

  Hej! Hade tänkt att baka Wienerbröd, men vill frysa in några. Ska jag frysa in dom precis innan det är dags för ugnen, eller är det bättre att frysa dom efter de varit i ugnen. Om jag fryser dom innan, hur länge håller sig dom i frysen då? För man kan ju köpa frysta wienerbröd i affären (obakta) som legat i frysen mer än 7 dagar. Tacksam för svar

   

 • image description Jan    

  Frys in wienerbröden innan du gräddar dem, när wienerbröden är genomfrusna lägg dem i en plastpåse så att det inte torkar så håller dem i minst 2-3 månader.

   

07.02.2014 Bakning - Kaffebröd

Annat mjöl istället för vetemjöl

 • image description Lena V    

  Om jag vid matbrödsbak vill byta ut vetemjölet mot lite grövre eller tillsätta nötter/frön, hur mycket måste man då tweaka resten av receptet? Hur mycket kan man byta ut utan att få ett "underligt" bröd? mvh, Lena V

    

 • image description Jan    

  Vill man baka lite grövre bröd går det bra att byta ut några dl av vetemjölet mot en grövre sort.

    

06.02.2014 Bakning - Matbröd

Frallor av brödrecept

 • image description ANGELICA    

  Hej! Om jag vill göra om ett brödrecept till att göra frallor istället hur mycket mjöl bör jag då tillsätta i degen? VH Angelica

   

 • image description Jan    

  Det går inte att säga exakta mjölmängden, använd så mycket som behövs för att få en smidig deg.

    

05.02.2014 Bakning - Matbröd

Nötter på bröd

 • image description Lars-Erik Ek    

  Undrar hur får man nötter att fastna på uppepå matbröd vatten funkar ju inte för mig. Alla nötter ramlar av från ett i övrigt fint bröd

 • image description Jan    

  Prova och spraya lite vatten på brödet och sedan doppa det i nötterna och tryck till lite lätt. Annars kan du prova att mixa dem lätt med en stavmixer, eller mot slutet av knådningen blanda ner nötterna i degen istället.

   

03.02.2014 Bakning - Matbröd

Degen glider

 • image description gunilla persson    

  Varför far smördegen ner när jag förgräddar den jag naggar den i botten?

    

 • image description Jan    

  Testa nästa gång och klä kanten med aluminiumfolie för att inte degkanten ska glida ner under gräddning.

   

31.01.2014 Bakning - Kaffebröd

Mjölk-, gluten- och sockerfritt bröd

 • image description Mona    

  Hur bakar man det godaste mjölk, gluten och sockerfria brödet? Recept? Ni som bagare borde veta =) Det finns inget sådant bröd färdigt i handeln vilket ä tragiskt!

    

 • image description Jan    

  När man bakar bröd utan gluten måste man vara försiktig med mängden mjöl eftersom degen måste vara lite kladdigare för annars blir gärna brödet torrt och kompakt. Saknaden av gluten gör att brödet reser sig sämre vid jäsning än vid användning av vetemjöl. Här är några tips på att få lite luftigare och saftigare bröd. Använd psylliumskal som påminner om linfrön som drar åt sig mycket vätska och ger en lite trådig effekt i degen. Baka gärna med surdeg eller prova att kalljäsa degen i kylskåp över natten. Lycka till!

    

29.01.2014 Bakning - Matbröd

Rågkakor

 • image description Kjell Wiberg    

  Hej. Bakade rågkakor igår på 1 lit. Det blev inte 100% bra. Använde enbart rågsikt 2,4 lit använde assistent. Brödet blev kompakt, har det med att göra att jag hällde i allt mjöl på en gång. Körde degen 6 min, arbetade sen degen smidig på bakbordet hade mer mjöl då för degen var kladdig

   

 • image description Jan    

  Använd hellre för lite än för mycket mjöl. Det är lätt att ta för mycket mjöl och då jäser degen dåligt och brödet blir kompakt.

   

29.01.2014 Bakning - Matbröd

Smuligt bröd

 • image description Anita Lindblom    

  Har ett recept på mörkt matbröd som blir jättegott men tyvärr smular för mycket, hur gör jag för att undvika det? Brödet har 3 olika sorters mjöl, rågkross, vetemjöl, mörk sirap, filmjölk, bikarbonat, olika frön och nötter. Det ska inte jäsas utan stå i ugn ca 1,5 tim 175 gr.

   

 • image description Jan    

  Orsaken till smuligt rågbröd är många, korn hela eller klippta (kross) bör blötläggas flera timmar före användning, gärna över natten. Blötläggning görs i vattentemperatur 30-50 grader, inte varmare.  Grovt mjöl kan vara lurigt, det tar upp vattnet långsammare så det är lätt att degen blir för styv och brödet blir torrt och smuligt.

    

27.01.2014 Bakning - Matbröd

Småfranska, fralla, bulle...?

 • image description Alexander Sjöstedt    

  Hej, jag har vänner från olika delar av landet. Jag hävdar att (då jag kommer från Skåne) Bulle refererar till matbröd i mindre form (i regel sfärisk form) och kan vara gjort av råg, vete, med ost på (etc) medan de hävdar att det heter fralla. Men enligt svenska akademin är en fralla "matbröd bakat på vete, matfett och vatten." vilket då enligt mig gör att fralla syftar på en speciell sorts bulle bakad på samma sätt som man bakar franskbröd (och att mina kära vänner från norr helt enkelt saknar ett ord för våra bullar, då man inte kan kalla en rågbulle för fralla). Men om ni har mer information eller insikt i detta så får ni gärna hjälpa oss i denna djungel av baktermer. MVH Alexander

 • image description Jan    

  Småfranska, fralla eller bulle, kärt barn har många namn. Just i Skåne säger man nog ofta bulle eller franskbrödsbulle för att skilja från vanliga söta bullar.

24.01.2014 Bakning - Matbröd

Skorpan på surdegsbrödet

 • image description stefan björk    

  Hej jag har problem med ytan på brödet. Ytan blir visserligen hård och god men den ser hemskt tråkigt ut, även när jag skårar det. Vad ska jag göra för att få den spröda frasiga ytan som bageribagade surdegsbröd får?

    

 • image description Jan    

  För att få en fin och knaprig skorpa brukar jag spruta in lite vatten med hjälp av en blomspruta på så vis får man ånga i ugnen. Mot slutet vädrar man ugnen genom att öppna och stänga ugnsluckan några gånger, så man får en torr luft som ger en knaprigare skorpa. Vill man ha en riktigt knaprig skorpa kan man testa att ställa luckan på glänt och låta bröden ligga kvar medan ugnen svalnar i ungefär 10-15 minuter. Testa och se om detta hjälper!

    

23.01.2014 Surdegsbröd

Semlebullar

 • image description Heléne Erlandsson    

  Jag får stora lufthål i mina släta bullar ( semlebullar), hur får jag bort det? Har provat att ha både med och utan surdeg i vetedegen.

    

 • image description Jan    

  När man rullar (river) bullarna är det viktigt att luften pressas ut och man får en slät och spänd yta upptill. Rundriv bullarna genom att kupa handens insida och rulla sedan bullen med en lätt kupad hand mot bakbordet.

    

22.01.2014 Bakning - Kaffebröd

Surdeg

 • image description Leif Lindgren    

  Vi försökte baka levainbröd enl. Johan Åkerbergs bok. Vi började med surdegen. Den uppförde sig normalt i två dar, men efter matning dog den och började lukta illa. Vi köpte då färdig surdeg, men efter inblandning av övriga ingredienser uteblev jäsningen och gräddningen misslyckades. Vad gjorde vi för fel?

    

 • image description Jan    

  Den köpta surdegen är bara en smaksättare och har ingen egen jäskraft, för att lyckas med jäsningen måste man tillsätta jäst i degen.

   

17.01.2014 Surdegsbröd

Ångtid vid bakning

 • image description lotta gustavsson    

  Hej, först ett stort tack för denna spalt!!! Sen undrar jag, har en fin metos-ugn jag bakar i på jobbet. Jäser bröden i kyl övernatt o gräddar nästa morgon, först 1-2 minuter med ånga, 200-215 grader, sen resterande, 10-120 min i lägre temp och torrluft, precis som jag lärde mig i skolan. Ändå blir bröden ofta lite sega, inte knapriga på ytan som jag önskar. Vad gör jag för fel???

   

 • image description Jan    

  Kul att du gillar vår sida! Normal ångtid är ca 8-10 sekunder inte mer. Sen är det viktigt att få ut ångan ur ugnen så mot slutet av bakningen vädra ordentligt flera gånger. Vill man ha en riktigt knaprig skorpa kan man testa att ställa luckan på glänt och låta bröden ligga kvar medan ugnen svalnar i ungefär 10-15 minuter. Testa och se om detta hjälper!

    

15.01.2014 Bakning - Matbröd

Apelsinskal i vetedeg

 • image description Barbara    

  Hej Jan, Älskar flottyrringar och hade tänkt berika vetedegen med rivet apelsinskal, men det kanske blir beskt? Man har ju citronskal i sockerkakan men kan man ha det i vetedegen? Tacksam för hjälp.

   

 • image description Jan    

  Det går bra och smaksätta vetedegen med apelsinskal. Tänk bara på att använda ett bra rivjärn och att inte riva av mer än det yttersta skalet och inget av det vita för då blir smaken besk.

   

14.01.2014 Bakning - Övrigt

Hål i råglimpan

 • image description Claes    

  Bakar råglimpa med solrosfrön nötter morot vetemjöl torrjäst havregryn, sesam, surdeg, durumvete, surdegspulver, malt, vetegluten och vetekli. Efter bakning i ugnen så blir det ett stort hål i mitten på hela limpan. Vad göra?

   

 • image description Jan    

  Det kan beror på att degen var för dåligt blandad, degen var för varm eller för lite mjöl i degen.

   

14.01.2014 Bakning - Matbröd

Jäsning

 • image description Niklas    

  Hej! Lite frågor om temperaturer mm vid bakning:

  1. När man ska blanda kallt vatten med jäst vid brödbakning, viken ungefärlig temperatur ska vattnet ha då?
  2. Vilken är en ungefärlig bra temperatur för surdegen att jäsa i vid uppstart (de första dagarna) och vid matningstillfälle (utkommet tex från kyl)?
  3. Viken ungefärlig temperatur är rekommenderad att brödet ska jäsa i vid första jäsningstillfället (mellan knådning och formning) och vid slutjäsningen (mellan formning och gräddning)? Vad jag förstod så brukar det vara lägre temperatur vid första tillfället och högre vid slutjäsningen.
  4. Brukar man jäsa bröd vid fuktigare miljöer, i så fall har du något tips på hur man kan göra miljön lite fuktigare där man jäser brödet, vad ska luftfuktigheten vara?

    

 • image description Jan    

  Hej! Här kommer några tips:

  1. Vanligtvis 5-10 grader.
  2. När man har starta en surdegsgrund bör man förvara den på ett varmt ställe, gärna 26-30 grader. När man har matat surdegen låt den stå i rumstemperatur tills den har rest sig och blivit bubblig i konsistensen ca 6-10 timmar.
  3. Den optimala jästemperaturen är mellan 20 och 27 grader.
  4. Testa att göra ett jässkåp genom att ställa en långpanna med varmt vatten i en avslagen ugn.

    

14.01.2014 Bakning - Matbröd

Drömmar

 • image description Agnetha    

  Varför sjunker drömmarna ihop? Blir bara platta kakor.

   

 • image description Jan    

  Se till att ha en hög värme när du sätter in kakorna och kolla att ugnen är ordentligt varm innan du sätter in plåten. Om kakorna sjunker efter att du tagit ut den måste man öka baktiden med några minuter. Sjunker kakorna ihop i ugnen kan man öka mängden mjöl i degen så att kakorna blir lite fastare.

    

14.01.2014 Bakning - Kaffebröd

Filmjölk vs. yoghurt

 • image description Ulla-Britt    

  Filmjölk eller yoghurt som degspad, spelar det någon roll.

 • image description Jan    

  Det går lika bra med naturell yoghurt istället för filmjölk, men om man jämför yoghurt med filmjölk så är yoghurt lite syrligare.

    

11.01.2014 Bakning - Matbröd

Luftblåsor i brödkakan

 • image description Ros-Marie Adielson    

  Varför blir det ibland en stor luftblåsa, när jag bakar brödkakor? Jag har ett recept där det ska vara både jäst och bakpulver. Kakan kavlas ut och sätts direkt in i ugnen. Irriterande. Hoppas på svar!

    

 • image description Jan    

  Man måste nagga kakorna ordentligt innan de sätts i ugnen, annars kan inte luften tränga ut vilket resulterar i ihåliga luftblåsor som ett pitabröd.

    

09.01.2014 Bakning - Matbröd

Grovt bröd som smular

 • image description Kajsa    

  Hej! Hur gör man för att göra grovt bröd mindre smuligt när man bakar det samt hur man förvarar det? Alltså finns det någon/något speciellt sätt/teknik? Tacksam för snabbt svar! :)

    

 • image description Jan    

  Om degen blir smulig kan det förmodligen vara så att man har haft för mycket mjöl i degen. Grovt mjöl kan vara lurigt, det tar upp vattnet långsamt så att degen blir fastare efter ett tag. Man kan även prova att skålla lite av mjölet med hett vatten, då får man ett saftigare bröd som smular mindre och håller sig färskt längre. Bröd håller sig bäst i rumstemperatur i en tät plastpåse, ska man frysa brödet får man bästa resultat om man fryser det så tätt inpå bakningen som möjligt. Testa och se om detta hjälper!

    

08.01.2014 Bakning - Matbröd

Tunnbröd

 • image description Pia Karlström    

  Hej! Jag har en vedeldad pizzaugn som man även kan baka i, i dag har jag provat att göra "tunnbröd". Allt såg bra ut men när brödet hade kallnat så blev det kupat och lite segt. Jag trodde att det skulle bli hårt och platt. Vad kan jag gjort för fel? Har jag gräddat för kort stund eller skulle jag ha vänt det? Eller vad tror du?

    

 • image description Jan    

  Degen skall vara ganska vek och arbeta inte degen för länge så att den blir seg. Var noga med kavlingen för det avgör också om tunnbrödet blir hårt eller mjukt. Riktigt tunna kakor blir hårda och tjockare kakor blir mjuka. 

    

06.01.2014 Bakning - Matbröd

Smördegs hållbarhet

 • image description Punchy    

  Kan man använda färdig smördeg oöppnad paket som har gått ut för datum ?

    

 • image description Jan    

  Smördegen kan hålla ytterligare en tid efter datumet om den har förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.

    

06.01.2014 Bakning - Kaffebröd

Mjölmängd

 • image description Towe    

  Jag får sällan degen smidig med den mjölmängd som anges. Sist bakade jag surdegsbröd med grovt rågmjöl och vetemjöl special (färdig surdeg på burk) degen var kladdig hela tiden. Varför?

      

 • image description Jan    

  Det är svårt att ange en exakt mjölmängd i ett brödrecept, olika mjölsorter tar upp olika mycket vatten. Färskt mjöl tar upp mindre vatten än gammalt så man får prova sig fram tills man har en smidig deg som inte klibbar.

     

06.01.2014 Ingredienser/Råvaror

Smulig sockerkaka

 • image description Pernilla Anderson    

  Hej Jan. Hur får jag min glutenfria sockerkaka mindre smulig. Den är hög och fin, smaken är där men den håller inte ihop. använder rapsolja ist. för smör. Tack o hej!

   

 • image description Jan    

  Om man vill ha en saftigare sockerkaka kan man prova med lite mer fett i smeten och grädda sockerkakan på lite lägre värme så inte sockerkakan blir torr och smulig.
   

05.01.2014 Bakning - Kaffebröd

Mata surdeg

 • image description thomas    

  Hej Frågor angående surdeg. Säg att jag har gjort en surdeg och ställer in det jag inte använder vid baktillfället i kylen. Sedan tar jag fram den vid något tillfälle dagen innan och matar surdegen. Hur mycket ska jag mata surdegen viktmässigt med? Tex om den totala vikten på surdegen är 400 g, hur mycket ska vikten på matningen (mjöl och vatten) vara ungefär? På pågen.se finns instruktioner hur man tex kan göra en rågsurdeg. Om man vill göra en vetesurdeg, vetemjöl istället för rågmjöl. Ska man bara ersätta mängden rågmjöl med vetemjöl eller ska man ta hänsyn till att rågmjöl tar upp mer vatten än vetemjöl och ha andra mängder mjöl.

 • image description Jan    

  Hej, här kommer lite tips!
  Mata en vetesurdeg med 100 g vetemjöl och 100 g vatten ochen rågsurdeg med 100 g vatten och 70 g rågmjöl. Om det står till exempel 400 g vetesurdeg i receptet, så ta någon deciliter av surdegsgrunden och blanda i 250 g vetesurdeg och 250 g vatten dagen innan, så har du även lite surdegsgrund kvar att spara i kylen till nästa bak. Låt surdegen stå framme i rumstemperatur med lock på (skruva inte fast locket) tills den är riktigt bubblig och har ökat rejält i volym.
  Lycka till!

    

02.01.2014 Surdegsbröd

Prinsessbakelse

 • image description Sara Bengtsdotter    

  Hur mycket väger en normal stor prinsessbakelse?

   

 • image description Jan    

  En prinsessbakelse brukar väga mellan 70 - 100 gram.

   

02.01.2014 Bakning - Kaffebröd

Lakritspulver vs lakriktsstång

 • image description Carina    

  Hej Bagaren!! Jag undrar hur mycket en lakritsstång motsvarar i lakritspulver ? Om det står 1 st lakritsstång i receptet, kan man använda pulver då och i så fall hur mycket?

    

 • image description Jan    

  Lakritspulver är mer koncentrerad och har mycket mer smak av lakrits än en lakritsstång, så du får prova dig fram.

    

26.12.2013 Ingredienser/Råvaror

Pkt?

 • image description claudia    

  Hej,vad petyder pkt?

    

 • image description Jan    

  Det betyder paket.

    

25.12.2013 Bakning - Övrigt

Tekakorna blir ihåliga

 • image description Birgitta    

  Jag brukar baka tekakor med havregryn i och ibland blir dom ihåliga som pitabröd-varför blir det så?

     

 • image description Jan    

  Nagga kakorna tätt så att de inte blåser upp under gräddningen.

      

22.12.2013 Bakning - Matbröd

Temperatur och tid för krans

 • image description Linnea    

  Hur länge skall en krans vara inne i ugnen, och vilken värme?

    

 • image description Jan    

  Grädda kransen i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 min.

    

22.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Glömde jästen

 • image description Bodil Hjertzell    

  Vad händer om jag glömde hälla i torrjästen i saffransdegen och gjorde det efteråt när degen arbetade ?

   

 • image description Jan    

  Bara man arbeta in jästen ordentligt och knåda degen ordentligt så kan man rädda degen.

    

21.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Förvaring av bröd

 • image description Mona Wickström    

  Om jag vill ha kvar den hårda kanten på ett nybakat matbröd hur förvarar man brödet bäst för att behålla den hårda goda kanten på ett bröd? Mvh Mona

    

 • image description Jan    

  Äter man upp brödet inom ett dygn så funkar det bäst att förvara brödet i en handduk. Torkar lite fortare men behåller den hårda ytan och skyddar mot fukten som utvecklas i plastpåsen.

    

19.12.2013 Bakning - Matbröd

Sockerkaka

 • image description Fredrik    

  Hur varmt blir det inuti en sockerkaka? Eller hur varmt ska det bli att den ska vara klar?

    

 • image description Jan    

  Jag brukar alltid använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten, när stickan är torr är sockerkakan färdig.

    

18.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Pepparkaksdegen klibbar

 • image description Johanna    

  Hur gör jag en pepparkaksdeg som absolut inte klibbar och fasnar när man ska kavla???? Håller på att ge upp...

   

 • image description Jan    

  Tänk på att pepparkaksdegen bör vara kylskåpskall när man kavlar ut den. Degen får inte bli för mjuk för då klibbar och fastnar den lätt.

    

17.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Pensling av lussekatter

 • image description Em    

  Vad ska man pensla lussekatterna med för att få en så blank och glänsande yta som möjligt? Läser att ägg ska ge det glansigaste resultatet, men får aldrig till den fina ytan som finns på köpta lussekatter.

     

 • image description Jan    

  Testa och pensla dem direkt när de kommer ut ur ugnen med uppvispat ägg eller koka upp 2 dl socker och 1 dl vatten. Pensla sedan den varma sockerlösningen direkt efter avbakningen, då får du extra blanka och vackra lussekatter.

     

16.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Mjukkakan delar sig

 • image description I Lund    

  När jag bakar mjukkaka (dialektalt ord för runda tunna kakor bakade av rågsikt) vill kakan dela på sig i två skickt vid gräddning. Vad gör jag för fel? För lite kavling eller för lite naggning?

   

 • image description Jan    

  Prova att nagga dem mer nästa gång.

    

09.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Degen fastnar

 • image description Stefan Thorgren    

  Vad är det som gör att degen ibland fastnar på elvispens degkrokar, när jag vispar degen, för att vi ett annat tillfälle inte fastna alls? 7 dl vatten + 7 dl mjöl som jag vispar för hand med degkrokar som verktyg på vispen.

   

 • image description Jan    

  När man mäter upp mjöl finns det en risk att man får för mycket eller för lite mjöl och då blir degen styv eller vek. Väg istället mjölet på en våg, 1 dl vetemjöl är 60 gram.

   

09.12.2013 Bakning - Matbröd

Brödet spricker

 • image description Bengt-Olov B    

  Varför spricker bröd i ugnen.? Två limpor kan ligga på samma plåt och har samma ingredienser och värme - en spricker, en spricker inte. Har Du några tips ?

   

 • image description Jan    

  Testa med lite ånga i början av bakningen. Spruta in vatten med en blomspruta för att mjuka upp degytan, då kan brödet expandera och brödet får en fin yta.

   

09.12.2013 Bakning - Matbröd

Brödet spricker

 • image description Inger Huldtén    

  Varför spricker brödet på ena långsidan när jag bakar? Det jäser bara upp på den spruckna sidan och blir väldigt snett.

    

 • image description Jan    

  Om man får en lång spricka längs med brödet, då har man förmodligen ett underjäst bröd. Underjäst bröd har mycket jäskraft kvar och när brödet kommer in i den varma ugnen exploderar det.

    

08.12.2013 Bakning - Matbröd

Smulig sockerkaka

 • image description Debbie    

  Hur får jag till en sockerkaka som inte blir smulig? Hur jag än gör så blir mina kakor alltid smuliga.

   

 • image description Jan    

  Om man vill ha en saftigare sockerkaka kan man testa att välja ett recept med mer fett i smeten.

   

08.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Överjäst bulldeg?

 • image description Irene tranemyr    

  Kan bulldeg bli överjäst?

    

 • image description Jan    

  En bulldeg kan absolut bli överjäst.

    

05.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Lussebullar

 • image description Berit    

  Hej, min dotter ska sälja lussebullar på en marknad och vi vill ha dem så färska som möjligt. Vill därför baka ut dem dagen innan och bara grädda dom på morgonen. Hur ska vi göra? Tack på förhand

    

 • image description Jan    

  Om ni packar dem direkt när de har svalnat i plastpåsar så håller de sig fräscha även tills nästa dag.

    

04.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Saffransdegen jäser ej

 • image description Kerstin Wennberg    

  Saffransdegen jäser ej upp Kan jag ha haft för varmt degspad? Hur ska jag göra nu.

    

 • image description Jan    

  Om vätskan är varmare än 40 grader är det stor risk att den färska jästen dör och tappar jäskraft. För mycket mjöl i degen blir den tung och får också dåligt med jäskraft.

    

04.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Kanelbulledeg i kylen

 • image description Kajsa    

  Hej. Har gjort kanellbulle deg. Hur många dagar klarar den sig i kylen?

    

 • image description Jan    

  Degen klarar sig max i 24 timmar i kylen.

    

04.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Småfranska som spricker

 • image description hirije    

  Varför spricker småfranska uppe på ytan i jäsen och vissa kan bli platta ? Tips tack ! :)

    

 • image description Jan    

  Bullarna får inte stå för varmt i jäsen inte högre än 37 grader. Jäser man dem för länge flyter de ut och spricker upp på ytan. Resultatet blir platta och kompakta bullar.

   

03.12.2013 Bakning - Matbröd

Brödet spricker

 • image description Ewald Scusterl    

  Varför spricker brödet i min bakmaskin?

    

 • image description Jan    

  Det kan ha varit för mycket mjöl i degen, dåligt blandad eller degen fick jäsa för kort tid.

     

02.12.2013 Bakning - Matbröd

Saftiga lussebullar

 • image description Lina    

  Hur kan kesella göra lussebullar saftiga?

    

 • image description Jan    

  Jag bakar inte med kesella för att få saftigare lussebullar utan för att få saftiga bullar använd så lite mjöl som möjligt och låt bullarna jäsa länge. Ju längre jästid desto saftigare bullar. Kall mjölk istället för fingervarmt och rumstempererat smör för att smält smör suger åt sig mer mjöl och ger en tyngre konsistens på bullarna.

    

02.12.2013 Bakning - Kaffebröd

Rågbröd

 • image description Peter Svensson    

  Hej! Vill veta hur man får fram den mörka färgen på exv rågbröd. Är det maltmjöl man använder och var kan man köpa det?

    

 • image description Jan    

  Rågbröd innehåller mycket mörk sirap, därav den mörka färgen.

    

02.12.2013 Bakning - Matbröd

Bagels

 • image description Maria    

  Jag har nyss börjat baka bagels. De ska ju svalna på galler utan bakhandduk över. Men jag undrar om man ska ta bort bakplåtspappret under dem innan man lägger dem på gallret? (Vad blir skillnaden i så fall?)

   

 • image description Jan    

  Ta bort bakplåtspappret så slipper du ev. kondens på undersidan.

    

01.12.2013 Bakning - Matbröd

Längderna delar sig

 • image description Tiina    

  När jag gör kakor där längder ska rullas till rullar och sedan skäras, så delar sig alltid degen när jag rullar längderna - vad gör jag för fel?

    

 • image description Jan    

  Är degen tillräckligt blandad? Eller prova med att ta i lite mer fett eller vatten och blanda ihop till en smidig deg.

    

30.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Tekakor

 • image description Malin    

  Jag ska baka tekakor på havregrynsgröt och vetebullar med vaniljfyllning till en julmarknad, och har ingen möjlighet att frysa något utav det. Så nu är min fråga vilket jag ska börja med, alltså vad som står sig bäst i rumstemperatur? Bullarna eller tekakorna? Jag kommer börja baka 2 dagar innan, så det kommer alltså inte att stå i flera dagar.

   

 • image description Jan    

  Börja med tekakorna först. Packa in dem direkt när de har svalnat i plastpåsar och förvara dem i rumstemperatur så stannar fukten kvar och de håller sig saftiga.

    

27.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Mjuk pepparkaka

 • image description Jenny Jensen    

  När jag bakar mjuk pepparkaka så sjunker den alltid ihop i mitten antingen i slutet av baktiden eller efter att jag tagit ut dom. Jag har försökt flera gånger nu. Vad göra jag för fel? Följer recepted noggrant. Tack!

 • image description Jan    

  Om din pepparkaka sjunker ihop kan det bero på att du har vispat ägg och socker för länge, kan lätt hända om du vispar med elvisp. Du kan också ha rört smeten för mycket efter det att mjölet tillsats.

      

25.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Bakpulver

 • image description Jabar Mohammad    

  Hur länge har bakpulver effekt i en deg? (innan man bakar degen) Är det sant att bakpulver tappar sitt funktion i en deg efter 2 dagar? Vara Snäll och svara mig så fort ni kan. MVH Jabar

     

 • image description Jan    

  En deg med bakpulver i som står för länge går jäs bubblorna ur och resultatet blir platt och kompakt bröd. Bakpulver innehåller bikarbonat och syra. När bakpulver kommer i kontakt med vätska reagerar bikarbonatet och syran med varandra och jäsningseffekten startar omedelbart.

    

25.11.2013 Ingredienser/Råvaror

Lussebullar

 • image description Maria T    

  Hej, Gillar att baka och eftersträvar kondis kvalitet. Nu är det snart dags för lussebullar och jag undrar om jag ska byta ut det vanliga mjölet mot vetemjöl special. Vill liksom åt fluffigheten som finns i bageribullar. Ska jag ändra på något annat i receptet i så fall också? Kan man pensla dessa med din blandning av vatten och socker efter gräddning för ett snyggare resultat. Tack snälla på förhand

 • image description Jan    

  Tänk på att vetemjöl special tar upp mer vätska än vanligt vetemjöl så man får minska lite på mjölmängden. Vetemjöl special har en högre proteinhalt än vanligt vetemjöl och bildar därför mer gluten. Arbeta degen tills den blir smidig och elastiskt, cirka 10 minuter i maskin eller 15-20 minuter för hand. Gör ett glutentest och kontrollera att degen är tillräckligt elastisk genom att dra ut en tunn hinna av degen, håller sig hinnan hel är degen färdig. Använda rumstempererat smör detta för att smält smör suger åt sig mer mjöl och ger en tyngre konsistens på bullarna. För att få en glansiga lussebullar kan du koka upp 2 dl socker och 1 dl vatten och pensla sedan den varma sockerlösningen direkt efter avbakningen.

   

25.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Saftiga bullar

 • image description Ann-Cathrine Jansson    

  Hej Bagaren! Hur får jag till saftiga goda bullar? Hilsen AC

   

 • image description Jan    

  För att få saftiga bullar använd så lite mjöl som möjligt och låt bullarna jäsa länge. Ju längre jästid desto saftigare bullar. Använda rumstempererat smör detta för att smält smör suger åt sig mer mjöl och ger en tyngre konsistens på bullarna.

    

   

23.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Vetelängderna spricker

 • image description åsa karlsson    

  Varför spricker vetelängderna när jag har dem i ugnen för gräddning. vad är fel?

   

 • image description Jan    

  Degen har kanske jäst upp för lite före gräddningen, degen är dåligt blandad eller degen innehåller för mycket mjöl.

   

22.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Pepparkakshjärtan

 • image description marianne le claire    

  Hej, ska baka stora pepparkakshjärtan med mina barnbarn som dom vill hänga upp. HUR gör man för att inte det ska spricka och ramla ur sitt snöre, doppar man det i något ?  Tacksam farmor/mormor för svar GOD JUL

    

    

 • image description Jan    

  Jag brukar kavla degen något tjockare än vanliga pepparkakor och baka dem något längre, ska bli lite, lite brända annars mjuknar de snabbt. Var noga med att göra hålen så de inte sitter för nära kanten. Sen brukar jag även torka pepparkakshjärtanen i ugnen på eftervärmen i ett par timmar. Lycka till!

    

19.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Bananbrödet smular

 • image description Marie    

  Vad gör jag för fel när bananbrödet jag bakar går sönder så lätt? Blir bara smulor när jag ska lägga på smör.

    

 • image description Jan    

  Prova med att använda rumstempererat smör istället för att smälta det, detta för att smält smör suger åt sig mer mjöl och ger en tyngre konsistens på brödet. När man mäter upp mjöl finns det en risk att man får för mycket mjöl och brödet blir kompakt och smuligt. Väg istället mjölet på en våg, 1 dl vetemjöl är 60 gram.

    

19.11.2013 Bakning - Matbröd

Mörk sirap - mörk baksirap

 • image description Kristina Davidsson    

  Kan man använda "mörk baksirap", och är det detsamma som "mörk sirap" ?

 • image description Jan    

  Mörk sirap eller mörk baksirap är samma sak.

   

18.11.2013 Bakning - Matbröd

Kalljäsa med torrjäst

 • image description lotta gustavsson    

  hej, ännu en fråga. Tycker för övrigt den här spalten är super! Stort tack för den. Jag har ännu en rolig fråga jag funderat på en tid. Kalljäser alltid mina bröd, bakar degen i kallt vatten, låter vila en stund, bakar ut och ställer kallt över natten. Det jag funderar på är jästen. Använder torrjäst, och har förstått att torrjäst först börjar fungera då degen blir varm. Hur kan då bröden ändå jäsa under natten?

    

 • image description Jan    

  Kul att du gillar vår sida Lotta! Egentligen är det ingen skillnad om man bakar med färsk jäst eller torrjäst. Torrjästen behöver bara vatten för att jästsvampen ska vakna till liv och börja jäsa. Man tillsätter varmare vatten för att jästsvamparna ska aktiveras snabbare.

     

15.11.2013 Bakning - Matbröd

Tårtbottnar

 • image description Tina    

  Hej! Jag är en glad mammaledig tjej som älskar att baka tårtor. Jag har bara ett problem. Mina bottnar blir ofta toppiga och jag vet inte varför. Jag måste alltid skära bort en hel del av bottnen och det känns jättetrist. Är jättetacksam för alla tips jag kan få.

    

 • image description Jan    

  Vill du ha en riktigt snygg tårta så är det ett bra tips att använda en springform. När du har tagit ut formen ur ugnen, lossa då springformen försiktigt, vänd bottnen upp och ned på ett fat och spänn sedan åt ringen igen. På så sått håller tårtbottnen formen medan den kallnar. Lycka till!

    

    

12.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Verket

 • image description Eivor Österberg    

  Vad heter kanten som viks under en kaka?

    

 • image description Jan    

  Den skarv som bildas när man slår ihop ett degstycke kallas för verket på bagarspråk.

    

08.11.2013 Bakning - Kaffebröd

Vetebrödsdeg

 • image description Alexander    

  Hej, Hur länge ska degen till vetebröd knådas. Om man knådar den för hand.

   

 • image description Jan    

  Knåda tills degen känns smidig, ca 20 minuter för hand.

   

03.11.2013 Bakning - Matbröd

Lussebullar

 • image description jusra    

  Hur lyckas man med lussebullarna? De blir alltid tunga när jag bakar dem.

    

 • image description Jan    

  Byt gärna ut vanligt vetemjöl mot ett starkare vetemjöl så att ni får bättre och luftigare lussebullar. Använd rumstempererat smör istället för att smälta det, detta för att smält smör suger åt sig mera mjöl och ger en tyngre konsistens på lussebullarna. Knåda degen ordentligt eftersom det då bildas gluten som gör degen elastisk. Bearbeta degen i maskin i 10-12 minuter tills den känna smidig och elastisk. Gör gärna ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad. Drar en bit deg försiktigt mellan händerna, när ni kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna är degen färdig. Låt bullarna jäsa två gånger först i bunke i 30-40 minuter och sedan på plåt. Ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av lussebullarna. Lycka till!!

    

29.10.2013

Baka bullar

 • image description Cornelia    

  Hej! Varför smakar ofta bullar olika från dom man gör hemma och dom från bagerierna. Beror det på ugnen? Kan man baka bullar med ångugn?

    

 • image description Jan    

  Ett alternativ är att låta degen jäsa långsamt i kylen i 6-18 timmar. Fördelen med lång jäsning är ett godare, smakrikare och bättre konsistens bullarna. Tänk på att mängden jäst i recepten kan oftast halveras. För att få ånga i ugnen sprayar man vatten in i ugnen innan man stänger ugnsluckan. Öppna ugnsluckan hastigt mot slutet för att få torrare luft i ugnen och frasigare brödskorpa på bullarna.

    

28.10.2013 Bakning - Matbröd

Tips vid bak av frukostfrallor?

 • image description thomas    

  Hej! Jag har bakat flera varianter av brödbullar, har använt olika sorters mjöl som vetemjöl special, vetemjöl, form av rågmjöl etc. Jag har letat ett tag nu efter ett recept för någon form av frukostfralla som ska vara väldigt lätt och luftig, tex sådana som man kan köpa i butik. Jag har inte hittat något sådant recept och de försök jag gjort har inte blivit som jag velat. Ofta har de portionsbröd/frallor jag gjort blivit ganska tunga dvs motsatsen till vad jag vill ha tänkte höra om du har något tips/recept till mig för att jag ska lyckas med det recept jag söker.

    

 • image description Jan    

  Testa med att byta ut vetemjölet mot vetemjöl special, så att du får bättre och luftigare bröd. En degblandare är bra att knåda degen med, för degen bör knådas länge för att glutentrådar ska bildas som ger bra konsistens och fina bröd. Minst 10-15 minuter i maskin eller 20-25 minuter för hand.  Låt degen jäsa två gånger, först i bunke och sedan på plåt. Sätt in bröden i en riktigt varm ugn och sänk sedan temperaturen till rätt värme efter några minuter. Lycka till!

    

28.10.2013 Bakning - Matbröd

Frysa ogräddade wienerbröd?

 • image description cissi Johansson    

  Kan man frysa ogräddade wienerbröd? Och vad skall man täka på? Några tips? Mvh cissi

   

 • image description Jan    

  Frys in wienerbröden så fort de är formade och när wienerbröden är genomfrusna lägg dem i en plastpåse så att de inte torkar.

    

27.10.2013 Bakning - Kaffebröd

Wienerbröd släpper fett vid avbakning?

 • image description    

  Hej Har precis bakat wienerbröd för första gången. Alla slagen gick bra men wienerbröden reste inte som dom ska och de släppte mycket fett i ugnen. Vad är fel? Annica

    

 • image description Jan    

  En wienerdeg skall inte knådas för länge eftersom sträckningen av degen sker under kavlingen, för blir degen för seg brister smörskikten och degen blir förstörd.
    

27.10.2013 Bakning - Kaffebröd

Väga mjöl

 • image description Mikael Skogman    

  Jag har gett mig på formlimpan som ni har som exempel här på sidan, men när jag har fått ihop alla ingredienser som är med i receptet, så är den galet kladdig. Jag fick ha i bra mkt mer mjöl för att kunna jobba ihop den korrekt. Varför blir det så tror du? Vad gör jag för fel gentemot receptet? Såg filmen om detta bröd, och där var degen glansig och fin när hon tog den från degskålen. Tacksam för svar.

   

 • image description Jan    

  Prova med att väga upp ingredienserna. Om man väger upp mjölet istället för att mäta det, så får man en mer exakt dosering och lyckas bättre med baket. Både vetemjöl och rågsikt väger ca 60gr per dl.

   

25.10.2013 Bakning - Matbröd

Kavla wienerbrödsdeg

 • image description Ulla    

  Hur många gånger ska en Wienerbrödsdeg vikas och kavlas ut.

   

 • image description Jan    

  Degen kavlas ut fyrkantig, smör plattan läggs på och viks in i degen, kavla ner degen till ungefär 1,5 cm tjocklek och gör ett treslag. Därefter upprepar man detta ytterligare två gånger och får på så sätt 27 tunna fettlager i degen.

   

25.10.2013

Gårdagens wienerbröd

 • image description olofsson    

  Kan man p något sätt få gårdagens wienerbröd, ngt fräschare o hyggligt frasiga? Pizza som svalnat ska ju köras kort i ugn med högsta värme. Ngt liknande?

    

 • image description Jan    

  Prova med att värma ugnen till 200 grader och sätt in wienerbröden ett par minuter.

    

23.10.2013 Bakning - Kaffebröd

Bakpulver och mjöl

 • image description Märta    

  Varför ska man blanda bakpulver och mjöl innan man rör ner det i smeten?

     

 • image description Jan    

  Man vill undvika kakan jäser ojämnt och blir toppig därför blandas mjöl och bakpulver innan det rörts ner i smeten.

   

17.10.2013 Ingredienser/Råvaror

Luftbubblor i frallorna

 • image description bagarflickan    

  Hej, jag har bakat frallor på jästbrödsmjöl några dagar nu och undrar varför det blir så stora luftbubblor under skorpan när de jäser. Bakar ut frallorna på kvällen och kalljäser dem över natten. Bakar dagligen och har inte stött på detta problem förr. Försöker verkligen knåda ur luften då jag rullar frallorna, ändå samma luftfickor i bröden varje gång. Vad gör jag fel?

    

 • image description Jan    

  Det kan beror på att degen var för dåligt blandad, degen var för varm eller för lite mjöl i degen.

    

16.10.2013 Bakning - Matbröd

Luftbubblor under skorpan

 • image description bagarflickan    

  Hej, jag har bakat frallor på jästbrödsmjöl några dagar nu och undrar varför det blir så stora luftbubblor under skorpan när de jäser. Bakar ut frallorna på kvällen och kalljäser dem över natten. Bakar dagligen och har inte stött på detta problem förr. Försöker verkligen knåda ur luften då jag rullar frallorna, ändå samma luftfickor i bröden varje gång. Vad gör jag fel?

    

 • image description Jan    

  Det kan beror på att degen var för dåligt blandad, degen var för varm eller för lite mjöl i degen.

    

16.10.2013 Bakning - Matbröd

Brödet jäser på bredden

 • image description Jan    

  Varför jäser brödet på bredden när jag bakar limpor?
    

 • image description Jan    

  Prova med att jäsa degen i mjölade jäskorgar, eller durkslag med mjölad bakduk. Ibland kan det vara på grund av att brödet jäst på för varm plats, innehåller för lite mjöl eller har arbetats för dåligt.
   

14.10.2013 Bakning - Matbröd

Pepparkakor

 • image description Annica    

  Hej! Jag är galen i pepparkakor och brukar göra en stor deg innehållande mjöl, smör, sirap, socker, ingefära, bikarbonat, citronarom och grädde. Oftast blir degen som jag vill...jättegod, men lite då och då händer nåt som gör att pepparkakorna inte får samma gyllenbruna färg som vanligt, och heller inte smakar lika himmelskt gott! Det spelar ingen roll hur länge de står i ugnen, de är ändå ljusa och bleka. Oftast får jag slänga degen då, och göra ny. Vad gör jag för fel?? Jag brukar alltid smälta smöret lite, även om det inte står så i receptet, men det gör jag ju varje gång! Snälla, har du något tips för att lyckas varje gång?! Med vänlig hälsning Annica
   

 • image description Jan    

  För att lyckas med pepparkakorna är det viktigt att låta degen vila i kylen i minst 1 dygn så att mjölet hinner svälla och att smaken kan utvecklas. Degen blir även lättarbetad, glansig och fin.
    

12.10.2013 Bakning - Kaffebröd

Plastfilm istället för handduk

 • image description Marie Brandkvist    

  Vet du varför det börjar stå i brödrecepten att man ska täcka med plastfolie under jäsningen? Jag tycker det verkar konstigt för ofta har vi plastkärl och då fäster inte plastfilmen så bra. Duger det med gamla kökshanddukar i fortsättningen också?
   

 • image description Jan    

  Man använder plastfilm istället för en handduk för att undvika torrhetssprickor på degen. Vill man inte använda plastfilm kan man fukta handduken så torkar inte degen.
   

12.10.2013 Bakning - Övrigt

Surdeg

 • image description Tobias    

  När jag gör surdegen till limpan så låter jag den stå i 2 dagar och så luktar den illa som typ gammal mat eller liknande, kan jag använda det i brödet ändå eller bör jag börja om? Isf vad gjorde jag för fel ? Om detta var fel metod kan du ge mig ett bra och väldigt enkelt recept på surdeg som går snabbt ? Tack på förhand /Tobias

   

 • image description Jan    

  Här kommer tips på hur man räddar och sköter om surdegen. En surdeg mår inte bra om den står ute i rumstemperatur i så många dagar utan förvara den i kylen istället. Vad som kan hända är att den kan gå lite överstyr och bli alltför sur och då är det inte säkert att den beter sig som man vill den dag man ska baka. Surdegen ska ha en bra balans mellan syra och jäst. En surdeg kan bli hur gammal som helst om den förvaras i kylen och matas ordentligt varje vecka. En bra surdeg bubblar upp inom ca 4-8 timmar efter att du matat den med mjöl och vatten. Vill man inte kasta surdegen kan man prova att blanda en liten klick 10-20g surdeg med 100g ljummet vatten och 60g rågmjöl. Lycka till!

   

07.10.2013 Surdegsbröd

När är brödet färdigt?

 • image description Lillemor    

  När ska man ta ut brödet? Vilken temperatur ska det ha när det är färdigt ?

    

 • image description Jan    

  När brödet är färdigbakat bör temperaturen för vitt bröd vara lägst 92-96 grader och för mörkt bröd 96-98 grader.

    

06.10.2013 Bakning - Matbröd

Snuslimpa

 • image description hanna    

  Snuslimpa, min mormor bakade en vetelängd hon kallade snuslimpa i samband med bullbak. Tror att hon "klädde" på degen som vid vanligt bullbak. men hur viker jag ihop den, den är avlång och är inte öppen. Försökte idag men det blev döbakt och fult. Om du vet så svara gärna. Det går inte att googla snuslimpa. Dent kan vara lokalt, härör från Västergötland...Tack på förhand.

 • image description Jan    

  Hej. Jag har aldrig bakat snuslimpa, så jag vet inte hur man gör, tyvärr. Hoppas att du hittar svaret på din fråga någon annanstans. Lycka till.

    

05.10.2013 Bakning - Matbröd

Mjöl

 • image description Edwin    

  Vad ska man tänka på när man bakar med mjöl? :)

   

 • image description Jan    

  Använd alltid färskt mjöl när du bakar, ta inte för mycket mjöl för då jäser degen dåligt och brödet blir kompakt. När man mäter upp mjöl finns det en risk att det packas för hårt i måttet. Väg mjölet på en digitalvåg istället, 1 dl vetemjöl = 60 g.

   

04.10.2013 Ingredienser/Råvaror

Runda och släta bullar

 • image description Terese    

  Jag undrar hur man får bullar runda och släta? För när jag bakar så är degen bara skruttig och har veck.

    

 • image description Jan    

  Bästa sättet att få en rund och fin bulle är att rulla degbiten med ena handen. Rulla varje bit genom att kupa den i handen och trycka lätt mot bakbordet och rotera. Då får man en fin rund slät bulle.

     

02.10.2013 Bakning - Övrigt

Fyllningen i kanelbullen

 • image description charlotte Hidingsson    

  Hej! Hur får jag fyllningen i kanelbullen att stanna kvar, och inte rinna ut? MVH Charlotte

 • image description Jan    

  Jag brukar röra ner lite mjöl i fyllningen, det binder fyllningen och gör att den inte rinner ut på plåten.

30.09.2013 Bakning - Kaffebröd

Äppelpaj

 • image description Boel    

  Jag skulle göra en äppelpaj och gjorde mördeg, med smör, 2 ägg florsocker och mjöl, knådade ihop. Degen fick ligga 3-4 tim innan jag kavlade ut osv, men den blev inte som en mördegspaj utan lite seg. Varför??

 • image description Jan    

  När man gör en mördeg ska man tänka på att inte överarbeta degen, utan bara arbeta den tills den går ihop. Om man överarbetar degen mister den sin mörhet och mördegen blir seg och stabbig.

29.09.2013 Bakning - Övrigt

Smaksätta bröd

 • image description Fredric Elldewijk    

  Hej! Jag köpte häromveckan ett mycket gott mörkt bröd som innehöll kummin och fänkål och jag blev sugen på att baka något liknande bröd hemma. Jag har letat massor på internet efter något liknande men har inte lyckats hitta något. Har du något bra tips?

 • image description Jan    

  Här kommer några tips på hur man kan smaksätta bröd.

  Prova gärna med att smaksätt ditt bröd med vad du har hemma. Färska kryddor som basilika och rosmarin hackar du grovt. Torkade hela kryddor stöts i en mortel innan de tillsätts i degen. Frön och nötter är gott både i brödet och att strö på ytan innan gräddning, använd till exempel solroskärnor, sesamfrön, pumpafrön, vallmofrön, linfrön, valnötter och pinjenötter. Soltorkade hackade tomater i olja är också en god smaksättare.
   

24.09.2013 Bakning - Matbröd

Frysa ogräddade bullar?

 • image description Britt-Mari    

  Hej! Min dotter har barn o lite tid. Hon frågade mig om hon kan baka kanelbullar o sen frysa in bullarna ogräddade i frysen o sen ta ut dem när familjen vill ha nybakat. Tacksam för tips o råd o gärna recept om du har! Med vänlig hälsning, Britt-Mari

   

 • image description Jan    

  Det går bra att frysa färdigjästa eller nästan färdigjästa kanelbullar för att sedan baka av det när man snabbt vill ha nybakade bullar. Tänk bara på att skydda degen mot uttorkning i frysen med en plastpåse över bullarna.

   

19.09.2013 Bakning - Kaffebröd

Brytbröd

 • image description Therese    

  Hej! Jag tänkte baka ett långpannebröd och göra detta till ett brytbröd. När ska jag skåra och hur djupt? Innan eller efter andra jäsningen?
   

 • image description Jan    

  Angående tips om bageriugnar så tycker jag att du ska höra med en återförsäljare för att hitta en lämplig ugn för hemmabruk.

  Här kommer ett tips på hur du kan baka brytbröd. Gör så här, ta upp den jästa degen på mjölat bakbord och dela degen i önskat antal bitar. Rulla dem till bullar och lägg bullarna ganska tätt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg inte bullarna för tätt men ändå med möjlighet att jäsa ihop till brytbullar. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare 30-45 min. När bullarna har svalnat, bryt isär dem och njut. Lycka till!
   

07.09.2013 Bakning - Matbröd

Ugn

 • image description nora    

  Hej jag vill investera i en bra ugn..nästa en bageri ugn fast mindre men lika eller nästan lika effektiv som ungnarna hos bageriet... Älskar baka tårter från grund lo en bra tårtbotten e a o o....tips på en bra ugn...????
   

 • image description Jan    

  Angående tips om bageriugnar så tycker jag att du ska höra med en återförsäljare för att hitta en lämplig ugn för hemmabruk. Lycjka till!
    

06.09.2013 Bakning - Övrigt

Vetemjöl - kärnvetemjö

 • image description Lena Pettersson    

  Hej! Jag köpte "Kärnvetemjöl" i stället för vanligt vetemjöl. Fick inte se det förrän jag bakade ut degen. Den var tyngre på något sätt. Skulle jag haft mindre mjöl än med det vanliga vetemjölet?
    

 • image description Jan    

  Vetemjöl är extra fint och har inte samma bakningsförmåga som kärnvetemjöl. Det har lägre gluteninnehåll och passar bättre till kakdegar och sockerkakor.
   

06.09.2013 Ingredienser/Råvaror

Degigt bröd

 • image description Jenny    

  Bakade ett bröd häromdagen och de blev relativt bra,men när man trycker på en brödskiva, så blir det helt degigt. Har hört att de inte bör göra de, men kommer inte ihåg vad de beror på. Har jag knådat brödet för lite?(bakande i maskin, sen knådade jag lite förhand) Med vänlig hälsning, jenny

 • image description Jan    

  Att du får ett degigt bröd beror oftast på ugnsvärmen. När brödet fått skorpa kan man sänka temperaturen och ha brödet inne längre, men på lite lägre temperatur, så blir det genombakat utan att bli bränt eller stenhårt.
   

04.09.2013 Bakning - Matbröd

Volym på surdegsbröd

 • image description Håkan Kummel    

  Har börjat med surdeg, och bröden blir goda men kladdiga o jäser inte upp som jag vill, tar temp innan jag tar ut dom men vad gör jag för fel?
   

 • image description Jan    

  För att få volym på vita surdegsbröd behöver man ett proteinrikt vetemjöl och se även till att surdegen är riktigt aktiv när du blandar den, sedan låter du brödet jäsa länge. Därefter sätter du in det i ugnen på minst 250 grader och sänker värmen efter 5 minuter till 230, bakningen är minst lika viktig som mjöl kvalité och degbearbetning, du bör också blanda degen i ca 15 minuter i degblandare så du får bra gluten aktivitet, det skapar också ett luftigare bröd. Lycka till!
   

19.08.2013 Surdegsbröd

Vad är en "smidig deg"?

 • image description Madvi    

  När man bakar bröd står det ofta i receptet att man ska "arbeta ihop till en smidig deg". Vad menas egentligen med en smidig deg och hur ska en smidig deg vara?
   

 • image description Jan    

  Det finns knep för att avgöra när en ljus deg har bearbetats tillräckligt. Gör ett glutentest och kontrollera att degen är tillräckligt elastisk genom att dra ut en tunn hinna av degen, håller sig hinnan hel är degen färdig, annars fortsätt knåda ytterligare tills testet fungerar. Lycka till!
   

14.08.2013 Bakning - Matbröd

Bikarbonat - bakpulver

 • image description Anna Pernbro    

  Hej! Jag har skrivit till Er tidigare angående olika sorters jäsmedel. Jag har en följdfråga: jag undrar varför exempelvis cookies innehåller bikarbonat och inte bakpulver, bakpulver är ju mycket billigare. Hjorthornssalt är dyrast, men det används ju i drömmar på grund av dess egenskap. Har bikarbonat också en viss egenskap eftersom det används som sagt i exempelvis cookies? Annars hade man ju lika bra kunnat använda bakpulver som är billigare. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Anna Pernbro

 • image description Jan    

  Bikarbonat har en kraftigare jäskraft än bakpulver. Om du ska ersätta bikarbonat med bakpulver så ta dubbel mängd bakpulver för att få samma effekt som bikarbonat. I bakpulver ingår bikarbonat som en viktig ingrediens.

   

14.08.2013 Ingredienser/Råvaror

Vispa ägg och socker för länge?

 • image description Axel Andersson    

  Kan man vispa ägg och socker för länge när man t.ex. bakar en sockerkaka?

    

 • image description Jan    

  Vispar du väldigt länge på hög hastighet så vispar man sönder äggets trådar och då kan inte kakan höja sig i ugnen. Men det är nog vanligare att man vispar för lite.

    

06.08.2013

Smuliga bröd

 • image description Mona    

  Mina bröd smakar jättegott men blir så fruktansvärt smuliga när vi äter dom, varför? De ramlar isär liksom.

   

 • image description Jan    

  Torrt/smuligt bröd kan bero på mycket: för lång baktid, för mycket fiber i degen, för lite vatten i degen så att degen blir styv. Bröden blir saftigare om du bakar med hög värme och kortare baktid och skållar degen. Testa och se om detta hjälper!

   

31.07.2013 Bakning - Matbröd

Bikarbonat

 • image description Anna Pernbro    

  Hej! Jag har läst att om man använder bikarbonat så ska man ha någon syrlig ingrediens i receptet. Varför är det så? Jag undrar också om det blir en dålig smak eller vad händer? Jag undrar också varför många recept på cookies innehåller bikarbonat men har inget syrligt med i receptet. Tacksam för svar.

    

 • image description Jan    

  När bikarbonatet reagerar med en syra frigörs koldioxid vilket gör att det jäser. Det måste alltid finnas en syra i receptet som till exempel filmjölk, citron eller gräddfil, utan den kan inte bikarbonatet reagera. Men även kakao som används i cookies är lätt syrligt och reagerar med bikarbonaten.

    

24.07.2013 Ingredienser/Råvaror

Bröd i form

 • image description Gunilla    

  Jag har ett recept på ett GI-bröd som jag förra gången gräddade på plåten på 225 grader i 35 min. Den här gången tänkte jag lägga degen i en form. Blir det ändrad gräddningstid och hur många gradet?

   

 • image description Jan    

  Baka i 225 grader men prova  gärna med en stektermometer för att se om brödet är färdigt. Innertemperaturen ska vara mellan 96-98°C.

    

18.07.2013 Bakning - Matbröd

Överjäst deg

 • image description Elisabeth Eriksson    

  Hej, Igårkväll gjorde jag en vetebrödsdeg på kallt degspad och lät denna stå framme i rumstemperatur att jäsa över natten. I morse då jag skulle baka ut degen luktade den lite åt surdegshållet och smakade inte alls gott. Vi bakade ändå ut degen och smaken på bullarna är det inget fel på, de smakar lite annorlunda än då man gör på vanligt vis men inte illa. Nu är jag så nyfiken på vad som hände med degen? Å tror du vi kan äta bullarna? Förra gången jag gjorde detta så använde jag en tredjedel av jästmängden (jag glömde att göra det denna gång) samt eventuellt så jäste jag även degen i kylen, jag kommer inte riktigt ihåg. Då blev bullarna precis som vanligt. Tack på förhand för svar. Mvh/Elisabeth Eriksson

   

 • image description Jan    

  Om degen får jäsa för länge i rumstemperatur förbrukar jästen sockret i degen, det resulterar i en blek och smaklös skorpa. En riktigt överjäst deg luktar dessutom alkohol och brödet får dålig smak, men det är inte farligt på något sätt att äta överjäst deg. Ska man jäsa en deg så länge måste degen jäsa i rätt temperatur. Mitt tips är att göra degen på kvällen och förvara den i kylen över natten. 

   

14.07.2013 Bakning - Matbröd

Mjuk vaniljkaka

 • image description Carol Ohlsson    

  Jag har bakat en mjuk vaniljkaka som man delar i 2 delar och sedan häll över en blandning av smör, mjölk och vaniljsocker. Efter jag slog ihop kakan blev den för blöt. Vad kan man gör? Frysa in den?

    

 • image description Jan    

  Testa nästa gång och smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Tillsätt vaniljsockret. Låt koka häftigt ca 3 min. Rör hela tiden så att inte mjölken bränns. Lycka till!!

   

11.07.2013 Bakning - Kaffebröd

Kanelbullar

 • image description Therese    

  Hejsan! Jag har ett dilemma! När jag bakar kanelsnäckor, trillar lagrena ofta isär och de blir platta och fula. Har bakat bullat i många år och aldrig haft detta problem. Jag har testat olika vetedegar, bytt från färsk till torrjäst men ingenting fungerar. Hjälp!

    

 • image description Jan    

  Vid 95-97 grader i mitten är en kanelbulle färdig. Mycket fyllning och smör ger de problem du beskriver. Det blir sällan bra att baka två gånger.

   

04.07.2013 Bakning - Kaffebröd

Sockerkaka

 • image description ulla    

  varför blir sockerkakan så platt, gör som vanligt, men här i sommarstugan lyckas det inte

    

 • image description Jan    

  Ugnen måste vara riktigt varm och när den är fin i färgen kan man ta en tandpetere och känna om den är färdig. Det skall gå lätt att föra in tandpeteren och den skall bli lite fuktig på spetsen.

    

04.07.2013 Bakning - Kaffebröd

För kort tid i ugn

 • image description Per Erik Lund    

  Kan jag baka brödet vidare om jag upptäcker att jag bakat brödet för kort tid och tagit ut brödet ur ugnen och brödet har svalnat ?

    

 • image description Jan    

  Det går tyvärr inte.

    

30.06.2013 Bakning - Matbröd

Kanelbulle

 • image description annelie    

  hej glada bagaren :) vilken innertemperatur ska en kanelbulle ha när den är klar. mina blir torra. antagligen för att de står inne för länge. rädd för degiga bullar. !

    

 • image description Jan    

  Vid 95-97 grader i mitten är en kanelbulle färdig, mycket fyllning och smör ger de problem du beskriver, det blir sällan bra att baka två gånger.

    

26.06.2013 Bakning - Kaffebröd

Bullar med fyllning

 • image description Solveig    

  Hej. Vad gör jag för fel, mina bullar bara ramlar ihop när de gräddas. Jag följer receptet, kan det vara för mycket smör i fyllningen? Tack på förhand.

    

 • image description Jan    

  Vid 95-97 grader i mitten är en kanelbulle färdig, mycket fyllning och smör ger de problem du beskriver, det blir sällan bra att baka två gånger.

      

25.06.2013 Bakning - Kaffebröd

Tunnbröd

 • image description kjell gustavsson    

  Jag bakar mjukt tunnbröd i en vedeldad bakugn i Jämtland. Jag har ett gammalt recept med på 3l röd mjölk, 2 pkt jäst, 1 påse hjorthornssalt 3 dl sirap, 3 hg margarin 2 påsar rågsikt och vetemjöl, 2 msk salt. Det blir gott men smuyligt. Jag skulle vilja ha ett segare bröd för tunnbrödsrulle ex.vis Hur kan man få det? Någon har sagt att jag ska utesluta hj.saltet men jag märkte innan skillnad då. Tacksam för svar.
   

 • image description Jan    

  Hemligheten med Tunnbröd är den höga temperaturen och den korta baktiden, baktiden räknas i sekunder snarare än minuter,20 sekunder är en ganska vanlig baktid om ugnen är riktigt varm och degen är mycket tunn.
     

22.06.2013 Bakning - Matbröd

Grunddeg

 • image description Amanda    

  Hej! Jag har en fråga angående vit grunddeg, typ barkisdeg. Kan man blanda alla ingredienser på en gång i köksmaskinen eller måste man först lösa upp jästen i degvätskan? Vad är den optimala tiden att köra degen? 2 min långsamt och 5 min snabbt för att glutentrådarna ska sträckas? Ska man tillsätta saltet senare under degkörningen eftersom den har en negativ inverkan på glutentrådarna i början, men samtidigt stärker glutentrådarna när de har bildats? Tacksam för svar!
    

 • image description Jan    

  Börja med att blanda vatten och jäst tills jästen har löst sig. Häll sedan mjölet i köksmaskinen och blanda på låg hastighet i början ca 5-8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 8-10 minuter och höj sedan hastigheten de sista 5 minuterna för att sträcka ut glutenet ordentligt och få en fin glutenbildning.
    

14.06.2013 Bakning - Matbröd

När är limpan klar?

 • image description Boel    

  Hur många grader ska en limpa vara inuti mätning med stektermometer ?
    

 • image description Jan    

  När limpan är färdigbakad bör temperaturen ligga på 92-96 grader.
    

14.06.2013 Bakning - Matbröd

Muffinsen flyter ut

 • image description Erika    

  Hej! När jag bakar bullar rinner fyllningen alltid ut. Jag har börjat tillsätta mjöl i fyllningen så att den ska stanna kvar, men det fungerar endast på kanelbullarna, när jag gör vaniljfyllning eller kardemummafyllning bubblar alltid fyllningen ut! Vad ska jag göra? Tacksam för svar!
    

 • image description Jan    

  Vill du ha extra saftiga bullar kan du jäsa och grädda bullarna i pappersformar i en muffinsplåt. På så sätt flyter inte bullarna ut i formen utan jäser uppåt. Då får man en riktigt saftig kärna med massa härlig fyllning. Tänk på att grädda bullarna någon minut extra. Lycka till!!
   

10.06.2013 Bakning - Kaffebröd

Frysa jäst/deg

 • image description Jens    

  Hej , undrar om det går bra att frysa in jäst eller ojäst deg för att sedan kunna baka de vid ett senare tilfälle om man gör en stor sats.
   

 • image description Jan    

  Ja, det går bra att frysa färdigjäst eller nästan färdigjäst deg, tänk bara på att skydda degen mot uttorkning med tex. en plastpåse.
    

03.06.2013 Bakning - Matbröd

Brödet blev hårt

 • image description Peter Sölven    

  Följde receptet så gott jag kunde, dock blandade jag för hand, inte maskin. Brödet blev hårt, kan användas som hammare. Vad gjorde jag för fel?? Tacksam för råd. MVH Peter
    

 • image description Jan    

  Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Mjölet ska inte packas samman, för då är det lätt att du får för mycket. Knåda degen ordentligt så får du ett högt och fint bröd. Undvik drag under jäsningen se till att dörrar och fönster är stängda. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. Testa genom att göra en grop i degen med fingret om den försvinner direkt är degen färdigjäst. Lycka till!!
   

02.06.2013 Bakning - Matbröd

Tina bröd

 • image description Jessica Karlsson    

  Hej. Kan man tina bröd på låg värme i ugnen eller blir det hårt då?
    

 • image description Jan    

  Du får bäst resultat om du tinar brödet i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
     

30.05.2013 Bakning - Matbröd

Baka bullar

 • image description Susanne Lindahl    

  Hej! jag har ingen fråga utan ett önskemål. Kan ni inte lägga ut ett recept på hur man bakar bullar? Har följt era recept på både surdegsbröd och formlimpa, resultatet har varit två olika sorters jättegott bröd. Har nu ständigt en surdeg på gång.
    

 • image description Jan    

  Hej! Vad roligt att du gillar recepten i våra filmer. Jag ska vidareförmedla ditt önskemål. Ha en fin dag.

26.05.2013 Bakning - Kaffebröd

Brödet doftar jäst

 • image description Nilla Björkegren    

  Hej hur kan det vara att det ibland blir en jästdoft av hembakat bröd? Oftast är det vetemjöls bröd, gjorde limpor med vetemjöl, havregryn,lite potatis i för att få det saftigt men det doftar alltså jäst varför? Mvh Nilla

   

 • image description Jan    

  Svårt att säga säkert varför,  det kan bero på många orsaker. Brödet var inte färdiggräddat vilket innebär att centrumtemperatur är för låg och brödet får en jästsmak. Eller så har brödet jäst för länge och brödet får en smak av alkohol/jästsmak. Eller så kan ni ha tillsatt för mycket jäst i degen.

    

23.05.2013 Bakning - Kaffebröd

Segt bröd

 • image description Erika    

  Hej! Hur får man brödet så segt som möjligt? Jag bakar bröd i bakmaskin vilket gör att det är svårt att bedöma och justera mängden mjöl, vätska, jästid mm under bakningen. Finns det några ingredienser som ger större förutsättningar att få ett segt bröd?
   

 • image description Jan    

  Använd ett mjöl som är rikt på protein, till exempel vetemjöl special eller Manitoba cream. Dessa mjölsorter innehåller mer gluten och ger ett segare bröd men också mer volym.
   

19.05.2013 Bakning - Matbröd

Vegabullar

 • image description Lotta    

  Jag har ett par gånger bakat Vegabullar som ser helt fantastiska ut ända tills jag tagit ut dem ur ugnen - då sjunker de ihop och blir något platta. Smaken är det dock inget fel på och de är också ganska luftiga. Men hur får man dem att behålla formen? 
   

 • image description Jan    

  Här kommer ett tips som kanske kan vara till hjälp för dig. Tänk på att inte jäsa bullarna för kort stund, de blir då lätt torra och kompakta. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. Lycka till.
   

02.05.2013 Bakning - Matbröd

Stötning av deg?

 • image description Sofia    

  Jag har precis börjat testa på att baka bröd med poolish/fördeg/raskdeg. Det är jätteroligt, men jag undrar om jag ska stöta degen när jag bakar på det här sättet eller inte? Den degen jag har nu ska jäsas först 4h/eller över natten i kylskåp, sedan 90 min i bunken och 30 min på plåten. Jag känner mig lite osäker på detta med att stöta degen. Har du några tips?
    

 • image description Jan    

  Stötning av deg används mest till degar med vetemjöl. När degen jäser i rumstemperatur bildas ättikssyra som är jäsningshämmande. Man stöter helt enkelt ut den ättiksyra som bildas i degen och temperaturen jämnas ut och ger ny näring åt jästcellerna. När man stöter degen stjälper man upp den på en mjölad bänk och tycker ut den med händerna, viker degen i ett treslag två gånger och lägger tillbaka den i en jäslåda. Upprepas ofta två gånger under jäsningen. Gäller ej degar som jäser i kyl. Lycka till!
    

28.04.2013 Bakning - Matbröd

Tunn fin skorpa

 • image description Johan Eriksson    

  Hej! Jag tycker att jag får till mina matbröd och kaffebröd bra när jag bakar, de blir både luftiga, fluffiga, saftiga och så vidare, men en sak som jag inte får till är ytan på bröden. Vad jag än bakar så får jag en ganska tjock och seg eller hård skorpa på brödet, vilket jag i och för sig vill ha ibland, men inte alltid. När man köper bullar eller limpor i butiker och på konditorier har de oftast en otroligt tunn "skorpa" som mer är som en tunn, helt mjuk hinna? Går det över huvud taget att få till hemma i en vanlig ugn, eller hur funkar det där? Ett bra exempel är bullar till semlor som alltid får en segare yta än de jag köper på kondis. Jag har provat att pensla bullarna med lite vatten och lägga dem i en handduk efter gräddningen vilket mjukar upp skorpan rejält men den blir fortfarande ganska tjock och seg.

 • image description Jan    

  Prova med att spruta in lite vatten i ugnen med en blomsterspruta innan du sätter in bröden. Lite ånga i början av bakningen ger bröden finare skorpa och bättre lyft. Vädra gärna ugnen några gånger på slutet av gräddningen så får brödet en fin skorpa.
   

22.04.2013 Bakning - Kaffebröd

Wienerdeg

 • image description Leila    

  Vad är viktigtatt tänkapå när man gör wienerdegar?

 • image description Jan    

  När man ska göra wienerbröd så är där lite saker att tänka på. Alla ingredienser ska vara kalla utom smöret, ha gärna mjölet i frysen och ägg och vatten i kylen några timmar innan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i kylskåp ca 10 min. Lägg smöret mellan två bakplåtspapper och banka ut det med en kavel. Därefter kavlas degen ut rektangulärt och smöret läggs på. Man viker in degen och kavlar ut den, vartefter man viker ett treslag. Degen får inte gå sönder så att smöret kryper ut. Mjöla degen lätt när du kavlar, men borsta bort överflödigt mjöl innan man viker degen. Därefter upprepar man detta ytterligare två gånger och får på så sätt 27 tunna fettlager i degen. Lycka till!
    

07.04.2013 Bakning - Kaffebröd

För hård skorpa på bullarna

 • image description Amanda    

  När jag delar upp degbitar för att rundriva till bullar (efter första jäsningen) så torkar ytan jättefort och blir hård utanpå men är mjuk inuti. Likadant blir det när bullarna jäst klart andra gången och ska penslas. Då har de en hinna utanpå som är väldigt stel. Varför blir det såhär? Och hur mycket ska man knåda degen efter första jäsningen och innan man bakar ut till längder/bullar och liknande? Tack på förhand!
   

 • image description Jan    

  Jäst måste få arbeta i en dragfri miljö för att degen ska jäsa bra. En bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan också använda sig av en plastpåse att täcka över degen som skyddar ännu bättre mot drag. Efter första jäsningen delas degen i bitar som rundrivs. Lägg bullarna på plåt och jäs dem igen till nästan dubbel storlek under bakduk/plastpåse.
    

24.03.2013 Bakning - Matbröd

Mäta upp mjöl

 • image description Jessica    

  Vad är viktigt att tänka på, när mjölet mäts upp?
   

 • image description Jan    

  Häll alltid upp mjölet luftigt i måttet. Skaka inte måttet för då packar sig mjölet och mängden blir för stor. När du mäter upp mjöl använd strukna och löst packade mått utan råge.  Ska du ha en större mängd mjöl, häll mjölet luftigt direkt från påsen i ett litersmått.
   

20.03.2013 Ingredienser/Råvaror

Bikarbonat i filmjölkslimpa

 • image description Tommy Gustafsson    

  Jag bakar filmjölkslimpor med massor av korn, fönn och frukt. Tycker inte om bikarbonaten i dem, luktar SÅ illa. Kan man inte ta vanlig jäst i och hur mycket i så fall. Det blir två limpor av smeten!
    

 • image description Jan    

  Visst kan du byta ut bikarbonatet till jäst, 1 msk bikarbonat motsvara ungefär 25 gram jäst. Tar man jäst istället för bikarbonat kan man inte sätta in brödet direkt i ugnen som man kan göra om man bakar med bikarbonat. Utan låt den jäsa på en varm plats ca 35-37grader i 30-60 minuter.
   

18.03.2013 Bakning - Matbröd

Degrand

 • image description Linda    

  Hej! Ibland har mitt matbröd en obakad degrand i botten och brödet ser lite mörkare ut inuti än vad den ska. Vad är felet? Gör ju samma recept alltid...är det farligt att äta det ändå? 
    

 • image description Jan    

  Degrand kan bildas av flera orsaker. För kort gräddningstid, omogen eller kall deg samt fel ugnstemperatur antingen för varmt eller för kallt, t ex för hög temp ger fin yta men ej färdig inuti. Brödet skars upp innan det svalnat.
     

14.03.2013 Bakning - Matbröd

Kanelbullar

 • image description Beatrice    

  Hej, Jag har nu försokt att baka kanelbullar under 6 år och de blir alltid hårda- tunga- och antingen går de upp i mitten eller breder ut sig men smaken är den samma- tunga- inte luftiga och lätta. Jag värmer upp till 37 grager, häller i mjölet- 12 l, bakar i Kitchen aid, när degen har jäst, så är det svårt- den är seg- och drar ihop sig, att rulla ut den- men till slut kommer jag dit. Ska den jäsa 2 ggr? Jäser jag den för kort tid? ca 40 min. ca nästan dubbel i storlek, använder UK mjol, och färsk jäst. inget ägg i degen. Behöver er hjälp!!! 

    

 • image description Jan    

  Byt gärna ut vanligt vetemjöl mot ett starkare vetemjöl så att ni får bättre och luftigare bullar. Knåda vetedegen ordentligt eftersom det då bildas gluten som gör degen elastisk. Bearbeta degen i maskin i 10-12 minuter tills den känna smidig och elastisk. Gör gärna ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad. Drar en bit deg försiktigt mellan händerna, när ni kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna är degen färdig. Vid användning av smör i vetedegar ska man tänka på att ha rumstempererat smör istället för att smälta det. Detta för att smält smör suger åt sig mera mjöl och ger en tyngre konsistens på vetebullarna. Låt bullarna jäsa två gånger först i bunke i 30-40 minuter och sedan på plåt. Ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av bullarna. Lycka till!!

   

08.03.2013 Bakning - Kaffebröd

Semlor

 • image description Anna Maria Rödjedal    

  Jag har hittat ett mycket bra recept på vetebröd till semlor. De blev mycket snygga fluffiga och saftiga men baktiden funkade inte utan de blev undergräddade. Hur ska jag reglera tid och temperatur i ugnen för att lyckas bättre nästa gång?

   

 • image description Jan    

  Prova grädda bullarna i mitten av ugnen och ställ in en extra plåt nära bottnen av ugnen som då fångar upp lite av värmen.

   

03.03.2013 Bakning - Kaffebröd

Grädda vidare?

 • image description Anna    

  Om man tagit ut vetebrödet ut ugnen, låtit den svalna HALVT och sen upptäcker att den inte är helt färdig, kan man då ställa in den i ugnen igen?

   

 • image description Jan    

  Hej, det går tyvärr inte.

   

25.02.2013 Bakning - Matbröd

Luftig och hög limpa

 • image description F. Mouritzon    

  Hej. Varför kan jag inte få mitt matbröd att se ut som ert, Klasstig Limpa , mitt blir platt o brett, vad gör jag för fel ????

    

 • image description Jan    

  Genom att vika degen tre gånger håller brödet lättare ihop och kan jäsa uppåt istället för att falla ut och bli platt. På så vis får du ett luftigt och högt bröd. Här får du tips som ger dig snyggare bröd.

  Oftast står det i recept att degen ska formas till en limpa, men sällan hur man gör. Man börjar med att rundriva degen genom att vika in kanterna mot mitten, snurra lite på degen och vik in igen tills man har kommit varvet runt. Vänd sedan degen med skarven mot bordet och snurra degen med kupade händer. Detta görs för att få degen som en jämn bulle. Efter 10 minuter, platta försiktigt ut degen till en rektangel. Vik övre långsidan mot mitten, vik sedan upp nedre långsida så den precis överlappar den övre. Tryck ihop degen på mitten. Vik sedan ihop degen så att långsidorna möts, och tryck ihop dem ordentligt. Rulla ut limpan till önskad längd. Lycka till!

    

20.02.2013 Bakning - Matbröd

Ugnstemperatur

 • image description Cissi    

  Vilken temperatur ska ugnen ha när man bakar mjukkakor?

   

 • image description Jan    

  Ugnar är olika, och man kan behöva testa sig fram för att hitta rätt temperatur som passar just i din ugn. 175-200 grader är ofta lagom temperatur.

   

19.02.2013 Bakning - Matbröd

Hönökaka

 • image description Inger    

  Har försökt baka hönökaka men den blir hård. Har jag för varm ugn, 275 grader?

   

 • image description Jan    

  Prova att grädda mitt i ugnen i 4-5 min eller tills de fått lite färg, grädda inte för länge.

   

19.02.2013 Bakning - Matbröd

Kanelbullar

 • image description Lovisa    

  Hej! Jag undrar varför "kanelmassan" ofta rinner ur kanelbullarna och lägger sig under bullarna i ugnen. Finns det ngt man kan göra för att innehållet ska stanna kvar i bullen? Tack på förhand!

   

 • image description Jan    

  Jag brukar röra ner lite mjöl i fyllningen, det binder fyllningen och gör att den inte rinner ut på plåten.

   

18.02.2013 Bakning - Kaffebröd

Jäsning av surdegsbröd

 • image description sami    

  hej !1) hur vet man att man har bakat bra surdegsbröd,och hur länge ska man låta den jäsa???! 2) temperatur på jäsrumet, hur mycket ska det vara?

 • image description Jan    

  Vad som kännetecknar ett bra surdegsbröd är att den har en vacker blåsbildning och nötig skorpa. För oftast är det i skorpan allting sitter. Och sedan ska det lukta bröd, inte jäst. Sen kan man inte låta en deg jäsa hur länge som helst, då tappar den jäskraft och faller ihop. Hur länge varierar och går inte att svara på. Det beror helt och hållet på receptet och om man använder ljummen eller kall vätska, och hur man jäser, i rumstemperatur eller i kyl. Optimal temperatur för surdegsbröd att jäsa i är 32-36 grader.

   

15.02.2013 Surdegsbröd

Semlebullarna sprack

 • image description anki    

  Hej Jag gjorde semle bullar men bullarna sprack inne i ugnen!!!Vad gjorde jag för fel???

   

 • image description Jan    

  Att semlebullarna spricker kan vara att de har jäst för lite innan gräddning, att degen innehåller för mycket mjöl eller degen är dåligt blandad.

   

12.02.2013 Bakning - Kaffebröd

Hur mycket mjöl?

 • image description Sandra van Hunen    

  Hej! Jag har bakat erat recept på formlimporna, men det känns som att det är för lite mjöl i receptet. Jag måste lägga till cirka 3 dl mjöl för att det inte ska vara tokkladdigt. Nu har jag även provat att blanda ihop degen i en köksassistent, och den är jättekladdig med avsedd mängd mjöl. Ska det vara kladdigt när degen jäser första gången, eller är det rätt att tillsätta mer mjöl? Jag är ju lite rädd att brödet blir för tungt och torrt om det är för Mycket mjöl i. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Sandra

   

 • image description Jan    

  Prova att väga upp ingredienserna. Om man väger upp mjölet i stället för att mäta det så får man en mer exakt dosering och man lyckas bättre med baket. Både vetemjöl och rågsikt väger ca 60gr per dl.

   

10.02.2013 Bakning - Matbröd

Vetebrödsdeg

 • image description Margaertha Granroth    

  Kan vetebrödsdeg bakas ena dagen, ställas i kylskåp över natten, gräddas följande dag?

   

 • image description Jan    

  Det går bra men då ska man bara ta ungefär hälften av jästmängden och använda kall degvätska. Ju längre tid det ska jäsa desto mindre mängd jäst. Det beror också på hur kallt man sätter den. Ju varmare desto snabbare jäser det och mindre jäst behövs.

   

09.02.2013 Bakning - Matbröd

Frysa bröd två ggr?

 • image description carolin    

  Hej! Om jag har tagit fram ett bröd ur frysen och upptäcker att jag inte hinner äta upp allt, kan jag då frysa in brödet igen utan att det blir dåligt?

    

 • image description Jan    

  Att frysa in tinat bröd två gånger är inte att rekommendera. Det går, men med vissa kvalitetsförsämringar som följd.

    

07.02.2013 Bakning - Matbröd

Hårda skorpor

 • image description Maria Dahlström    

  Varför får jag inte möra skorpor. Ibland blir dom bra men ibland blir dom hårda. Vad gör jag för fel? Tack

   

 • image description Jan    

  Felet kan vara att skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. För när man delar bullen trycks den lätt ihop och kanterna blir degiga och när de stelnar blir de hårda.

    

06.02.2013 Bakning - Matbröd

Glutenfritt tunnbröd

 • image description Agnetha Svensson    

  Glutenfritt tunnbröd som jag bakar i ugnen på varm plåt får ingen färg och dom blir också stenhårda. Jag vill ha dom mjuka. Mvh. A S

    

 • image description Jan    

  Eftersom proteinhalten är låg får skorpan på brödet en mycket ljusare färg, man kan testa att pensla bröden med en blandning av 1 tsk sirap med en matsked vatten för att få mer färg på tunnbröden.

    

06.02.2013 Bakning - Matbröd

2 brödformar samtidigt?

 • image description Stephanie    

  När man bakar bröd, går det att ha 2 brödformar samtidigt i ugnen?

   

 • image description Jan    

  Det går bra, men tänk bara på att ha mellanrum mellan formarna.

    

03.02.2013 Bakning - Matbröd

Jäst eller bakpulver?

 • image description andreas ekström    

  Måste man ha jäst i släta bullar?

   

 • image description Jan    

  Man kan ta bort jästen och ersätta med enbart bakpulver istället för jäst, men bullarna får samma konsistens som scones.

   

03.02.2013 Ingredienser/Råvaror

Plåt med hål

 • image description Heidi    

  Hej!!! Jag har fått tag i proffsplåtar med hål i. Du vet säkert vilka jag menar. Första gång jag använde dem, satt brödet fast, sen läste jag att plåtarna måste vara varma,dvs direkt från ugnen, när man lägger på degen."Duschar" fler gånger in i ugnen under gräddning,för ett bra resultat. har du andra tips för bak med dessa plåtar?

 • image description Jan    

  För att få rätt fuktighet i ugnen sprutar man in vatten med en blomspruta bara en gång i början och inte flera gånger under gräddningen. Vädra sedan ugnen några gånger mot slutet för att få en fin skorpa på bröden. Jag brukar använd en varm plåt för att bröden inte ska fastna, men om man vill kan man förstås lägga ett bakplåtspapper mellan.

   

01.02.2013 Bakning - Övrigt

Surdegsbrödet sjunker ihop

 • image description Birgitta Andersson    

  Hej! Jag har bakat ett surdegsbröd i flera år. Nu helt plötsligt missslyckas jag varje gång. Fast det är samma recept. Brödet jäser fint tills det kommer in i ugnen. Då sjunker det ihop och blir platt. Vad gör jag för fel?

   

 • image description Jan    

  Om brödet sjunker ihop och inte reser sig i ugnen så handlar det troligen om att brödet jäst för länge.

    

31.01.2013 Surdegsbröd

Degigt bröd

 • image description inger lönn    

  Hej. Har provat 2 ggr att baka ett bröd med aprikoser ,nötter ,filmjölk,bikarbonat och olika sorters mjöl. Har det inne 50min i 200gr. Lägger över folie när det har gått 30min. Skorpan kanonhård men inuti geggigt. Är det fel på ugnen,eller mej? Tack .

 • image description Jan    

  Att brödet blir degigt i mitten beror nog på att det ska vara inne i ugnen lite längre. Kanske ugnen gräddar lite ojämnt? Prova sänka värmen lite och grädda alltid större matbröd längst ner i ugnen.

   

27.01.2013 Bakning - Matbröd

Flytta en surdeg?

 • image description Alex    

  Hej! Jag undrar om man kan flytta över en jäsande surdeg till en större behållare när den är på väg att rinna över? Förstör det degen på något sätt?

    

 • image description Jan    

  Det går bra att flytta över surdegen till en större behållare utan att surdegen tar någon skada.

   

24.01.2013 Surdegsbröd

Hur länge håller mitt bröd?

 • image description Sandra    

  Hur länge håller sig brödet mjuk när man bakat dinkelbröd hemma? :) Har aldrig bakat förr så lite nyfiken att jag inte behöver kasta den samma dag eller dagen efter? H/Sandra

 • image description Jan    

  Bröden är godast färska, så frys gärna in de bröd du inte äter upp inom ett dygn.

    

24.01.2013 Bakning - Matbröd

GI-bullar

 • image description Gunilla    

  Hej, Jag har testar ett kanonbra recept på GI-bullar som jag skulle vilja baka ett helt bröd av. Funkar det? Ska man i så fall forma det till ett helt bröd istället och kanske sänka temperaturen från 250 grader och förlänga baktiden 6 min? Jättetacksam för svar Gunilla

    

 • image description Jan    

  Sätt ugnen på 250 grader så den är riktigt varm när det är dags att baka brödet. Sätt plåten i mitten av ugnen efter ca 3 min sänk värmen till ca 230 grader. Total baktid ligger på ca 15-20 min. Använd en stektermometer för att kolla om brödet är färdigbakat. När kärntemperaturen är 96 grader är brödet klart.

    

20.01.2013 Bakning - Matbröd

Hur får jag en fin skorpa på bullarna?

 • image description Linda    

  Hej! Någonting som jag verkligen skulle vilja veta är hur man får till den där underbara, blanka, jämna, djupbruna, lövtunna skorpan på vetebullarna i bageriet? Som brukar finnas på bland annat släta kardemummabullar och ibland på valnötsbullar. Den ytan är nästan det godaste på brödet och jag skulle bli otroligt glad om ni ville berätta hur man gör. Kram till alla fina bagare på Pågen.

   

 • image description Jan    

  Testa med att vispa ihop 1 äggula och 2 msk mjölk och pensla det över bullarna.

   

19.01.2013 Bakning - Matbröd

Varför spricker bullarna?

 • image description Kristina Russell    

  Varför spricker bullarna på ytan inne i ugnen?

     

 • image description Jan    

  Att bullarna spricker kan vara att de har jäst för lite innan gräddning, att degen innehåller för mycket mjöl eller degen är dåligt blandad.

    

19.01.2013 Bakning - Matbröd

Rågsurdeg

 • image description Nina    

  Hur mycket rågsurdeg motsvarar ett paket jäst? Kan man bara byta ut jästen mot surdegen?

    

 • image description Jan    

  Tyvärr kan man inte rakt av ersätta jästen med surdeg. Men ni kan försöka testa med att ta ca 1,5-2 dl surdeg för att ersätta ett paket jäst. Men ersätter man jäst med surdeg så måste man öka jästiden betydligt. Degen ska jäsa minst till dubbel storlek.
   

19.01.2013 Ingredienser/Råvaror

Tina och grädda igen?

 • image description Birgitta    

  Hej ! Jag har ny ugn och mina saffransbullar blev inte gräddade ordentlig. De smakar lite jäst fortfarande. Kan jag tina dem och grädda dem igen? Tack på förhand !

   

 • image description Jan    

  Om man har tagit ut bullarna för tidigt och upptäcker det tidigt så kan man oftast sätta in plåten lite till och grädda dem färdigt. Men om bullarna däremot stått ute och svalnat är det för sent.

   

03.01.2013 Bakning - Kaffebröd

Frysa färdigjäst deg?

 • image description Emil Wiklund    

  Hej! Kan man göra degen och jäsa den och sen frysa ner degen för att baka ut den någon annan dag?

   

 • image description Jan    

  Ja, det går bra att frysa färdigjäst eller nästan färdigjäst deg, tänk bara på att skydda degen mot uttorkning med tex. en plastpåse.

01.01.2013 Bakning - Matbröd

Jäsa under duk?

 • image description Johan    

  Hej! Måste man, och varför, jäsa bröd under duk?
   

 • image description Jan    

  Syftet med att täcka över degen är att den inte ska torka ut eller utsättas för drag. En bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan också använda sig av en plastpåse att täcka över degen.

27.12.2012 Bakning - Matbröd

Limpan sjunker ihop

 • image description Jan Jacobsson    

  Varför sjunker limpan ihop efter gräddning? Den har jäst först 40 min sen 40 till på plåt.

   

 • image description Jan    

  Om brödet sjunker ihop och inte reser sig i ugnen så handlar det troligen om att brödet jäst för länge.

   

27.12.2012 Bakning - Matbröd

Matbröd med vetedeg

 • image description Dan Svensson    

  Hej. Jag gillar att baka matbröd och vetedegar. Jag har gjort detta väldigt ofta sedan jag var i tonåren. Tyvärr tycker jag att jag misslyckas då bakverken blir "torra och smuliga" efter bara en till två dagar. Jag brukar följa recepten så som dom är skrivna och använder en hushållsassistent. Degen brukar jag arbeta ca 3-5 minuter. Vad gör jag för fel? Har jag för lite matfett? Arbetar jag degen för lite?

    

 • image description Jan    

  Här får du några tips för att slippa torra och smuliga bröd. Bearbetningen av degen är viktig, kör den 12-15 minuter i hushållsassistent. Gör ett glutentest för att kontrollera att degen är tillräckligt elastisk genom att dra en bit deg försiktigt mellan händerna, när ni kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna är degen färdig. Ju grövre mjölsorter man använder i matbröd desto smuligare och torrare blir brödet. Det finns olika metoder att motverka detta, en metod är att skålla lite av mjölet. Skållning består i att man blandar hett vatten och mjöl, vilket ger ett tillskott av vatten i degen. Detta resulterar i ett saftigare bröd som smular mindre och håller sig färskt längre. Vid användning av smör i vetedegar ska man tänka på att ha rumstempererat smör istället för att smälta det. Detta för att smält smör suger åt sig mera mjöl och ger en tyngre konsistens på vetebrödet.

    

17.12.2012 Bakning - Matbröd

Surdeg

 • image description Birgitta Ahlsén    

  Om jag ställer in surdegen i kylen på 7:e dagen hur skall jag då göra när jag tar ut den? Skall den stå ute någon tid innan jag tillsätter den till limpdegen?. Tacksam för svar

   

 • image description Jan    

  Om man inte bakar så ofta ska en färdig surdeg förvaras i kylen. Där klarar den sig utan problem i en vecka. Om man däremot låter surdegen stå i rumstemperatur så måste man mata den varje dag med mjöl och vatten. När jag har matat surdegen låter jag den stå framme tills den bubblat igång, sen ställer jag in den i kylen. Då vet jag att den är redo att användas.
   

16.12.2012 Bakning - Matbröd

Limpdegen blir smulig

 • image description Madelene    

  Hej. Jag har en limpdeg som ska stå över natten o den blir smulig o inte alls bra. Vad gör jag för fel?

      

 • image description Jan    

  Om degen blir smulig kan det förmodligen vara så att man har haft för mycket mjöl i degen. Grovt mjöl kan vara lurigt, det tar upp vattnet långsamt så att degen blir fastare efter ett tag. Man kan även prova att skålla lite av mjölet med hett vatten, då får man ett saftigare bröd som smular mindre och håller sig färskt längre.

   

16.12.2012 Bakning - Matbröd

Pepparkaksfiol

 • image description Carl    

  Hej Jan! Jag har ett litet projekt på gång. Jag ska bygga en pepparkaksfiol i naturlig storlek. Förra julen kom jag halvvägs, dvs top, botten och sargar. Det gick förvånansvärt bra! Dock säckade den gärna ihop. Den var alltså väldigt känslig mot klimatet i rummet. Jag undrar vad jag ska göra för att få delarna hårdare och hållbarare. Sen undrar jag om det är möjligt att få tjockare delar lika hårda (t.ex om man rullar en boll av degen och vill få den genomgräddad). När jag ska göra halsen finner jag ingen bättre lösning än att skulptera ut den ur pepparkaksdeg och ha den i ugnen en mycket längre tid. Den här metoden har jag dock inte testat än. Några förslag eller idéer?

   

 • image description Jan    

  Jag brukar baka dem något längre än vanliga pepparkakor, delarna ska bli lite, lite brända annars mjuknar de snabbt och huset eller motsv. viker sig. Sen brukar jag även torka alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar. Lycka till!

    

15.12.2012 Bakning - Kaffebröd

Hårt bröd

 • image description Kristina Segerström    

  Hej! Jag har bakat hårt bröd, men det blir segt i mitten. Hur gör jag för att det ska bli "knäckigt"?

    

 • image description Jan    

  Det är viktigt att brödet torkar ordentligt annars blir det inte knaprigt, utan segt. Ett hårt bröd som mjuknat blir knaprigt igen om man värmer dem i ugnen några minuter i 200° grader.

    

13.12.2012 Bakning - Matbröd

Elastisk och smidig vetedeg

 • image description ewa lööf    

  Varför blir vetedegen kort, ingen elastisitet, går av när jag försöker forma den?

   

 • image description Jan    

  Här kommer tips på hur man får en elastisk och smidig vetedeg. Det är viktigt att knåda vetedegen ordentligt eftersom det då bildas gluten som gör degen elastisk. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk. Gör gärna ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad. Drar en bit deg försiktigt mellan händerna, när ni kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna är degen färdig. Låt sedan degen vila i 30-40 minuter innan ni börjar forma den.

    

12.12.2012 Bakning - Övrigt

När är sockerkakan klar?

 • image description Magnus Berglund    

  Hej Jan! Jag har funderar på vid vilken innertemperatur en sockerkaka är färdig? Jag bakar oftast matbröd med termometer och föredrar det framför att chansa. Ha en fin dag! /Magnus

   

 • image description Jan    

  Jag brukar alltid använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten, när stickan är torr är sockerkakan färdig.

    

10.12.2012 Bakning - Kaffebröd

Pepparkakor

 • image description Annika    

  Hej, håller på och bakar pepparkakor med barnen. Ska pepparkakorna vara mjuka när de tas ur ugnen eller hårda?

   

 • image description Jan    

  Pepparkakorna är något mjuka när de tas ut ur ugnen. Men får dem spröda och hårda om man låter dem svalna på plåten och sen därefter lägger man pepparkakorona på ett ugnsgaller för att kallna helt. 

    

09.12.2012 Bakning - Kaffebröd

Majonnäs till degen?

 • image description Timotella    

  Hej. jag brukar alltid rulla degen som jag bakar med i en stor klick majonnäs o jag undrar om du också brukar göra det som professionell bagare?

    

 • image description Jan    

  Hej. Nej, jag har aldrig provat att baka med majonnäs.

   

08.12.2012 Ingredienser/Råvaror

Saftiga lussekatter

 • image description Mia    

  Hej! Jag vill baka saftiga och luftiga lussekatter. Hur skall jag göra då med degen? Skall den vara lite kladdig? Skall den knådas länge eller kort tid? Har provat att ha i både jäst och bakpulver vilket gjort dom saftiga men inte luftiga. Skriv gärna ett tips. Hälsningar mia

   

 • image description Jan    

  Saffrans/vetedegar ska gärna vara lite kladdiga. Det är även viktigt att man arbetar degen ordentligt för att frigöra gluten i mjölet. 10 minuter i maskin eller 20 minuter förhand. Man kan även prova att använda kesella för att få lussekatterna saftigare. Högre temperatur och snabbare gräddning gör dem också saftigare.

   

03.12.2012 Bakning - Kaffebröd

Brödet höjer sig inte

 • image description Rune L.    

  Varför jäser inte brödet upp (höjer sig), när jag sätter in det i ugnen.

   

 • image description Jan    

  Kan vara så att brödet har jäst för länge? Bröd som jäser för länge flyter gärna ut och jäser inte upp som de ska i ugnen. Resultatet blir ett mer kompakta bröd. En överjäst deg luktar dessutom alkohol och brödet får även en dålig smak.

   

27.11.2012 Bakning - Matbröd

Färg på bullarna

 • image description Emely    

  Hej! Vad gör jag för fel när mina vetebullar inte får någon färg i ugnen. Blir bara hårda på ytan. Mvh Emely

   

 • image description Jan    

  Att pensla bullarna med ägg brukar ge en fin färg. Prova att grädda dem lite högre upp i ugnen, mitten eller strax däröver, för bättre färg.

   

21.11.2012 Bakning - Kaffebröd

Rågsikt istället förvetemjöl?

 • image description Patricia Argin    

  Hej, Jag undrar om man rakt av kan byta ut vetemjöl mot rågsikt i matbrödsrecept? Eller skiljer sig mängden och/eller tiden i ugnen? I det recept jag skulle vilja byta är det 8dl vetemjöl o tiden i ugnen är 10 min i 250 grader & sedan ytterligare 20 min i eftervärmen... Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Patricia

   

 • image description Jan    

  Man kan absolut byta ut vetemjöl mot rågsikt. Tänk bara på att rågsikten tar upp mer vatten än vetemjölet, så öka vattenmängden något. Testa med att ta temperaturen på brödet efter 20-30 minuter. Stick ner en termometer i mitten av brödet till halva brödets djup. När innertemperaturen är mellan 96°- 98° grader är brödet färdigt.
    

19.11.2012 Bakning - Matbröd

Baka i järngryta

 • image description karin björklind    

  Har bakat ett bröd i järngryta. Hur ska jag få loss det ur grytan? Har lossat kanterna och lagt blöt duk på den upponervända grytan.

   

 • image description Jan    

  Kanske kan du testa att låta brödet svalna ordentligt innan du vänder upp och ner på grytan nästa gång?

   

16.11.2012 Bakning - Matbröd

Frysa bakade eller obakade bullar?

 • image description Izabela Wajnsztajn    

  Jag ska servera bullarna (på jobbet) kl 10.00 på måndag (börjar jobba kl.6.00.Vilken metod är bäst ? Ska jag frysa in färdigbakade bullar på fredag, eller frysa in obakade-? Vilken metod ger bästa resultat. Tack för hjälpen :)

    

 • image description Jan    

  Lättast är att baka bullarna färdiga och frys in, tina dem i ugnen och de blir som nybakade.

    

14.11.2012 Bakning - Övrigt

Frysa bröd

 • image description Jennifer    

  Hej! Jag bakade i förrgår bröd. Ett bröd på bikarbonat och yoghurt. Har bakat denna varianter flera flera gånger. Jag frös på kvällen in brödet. Tog upp en påse imorse och såg grönaktiga (typ mögel. Tror jag?!). Är det möjligt efter bara en dag. Eller gjorde jag något fel när jag frös in det? Kanske frös in det för tidigt.? Med vänlig hälsning, Jennifer Johansson

   

 • image description Jan    

  Det kan inte vara mögel i brödet den korta tiden i frysen hinner inget mögel utvecklas i brödet. Ska man frysa brödet får man bästa resultat om man fryser det så tätt inpå bakningen som möjligt. Då bevaras smakerna bäst och se även till så att plastpåsen är riktigt tät så att inte brödet torkar i frysen.

   

13.11.2012 Bakning - Övrigt

Högt och luftigt bröd

 • image description Ida    

  Hur får jag mitt bröd att häva sig så mycket som möjligt - så att brödet nästan får luftbubblor i sig. Jag bakar mycket med vanlig jäst och en blandning av vanligt vetemjöl och graham och jag får nästan alltid kompakt bröd - trots goda resultat vid jäsning och försiktighet vid knådning. Tack på förhand!

    

 • image description Jan    

  För att få ett högt och luftigt bröd krävs det att degen får bra spänst, att den blir stark och kan hålla många fina luftbubblor. En stark deg kan man få på olika sätt, till exempel genom intensiv knådning eller riktigt lång jäsning.
    

05.11.2012 Bakning - Matbröd

Surdegsbrödet smular

 • image description Margot Haglund    

  Jag bakar surdegsbröd på råg. Det har en tendens att smula. Jag har linfrö, solrosfrön och russin i degen. Blir det för mycket fibrer? Tacksam för svar. M:V:H Margot Haglund

   

 • image description Jan    

  Torrt/smuligt bröd kan bero på mycket: för lång baktid, för mycket fiber i degen, för lite vatten i degen så att degen blir styv. Bröden blir saftigare om du bakar med hög värme och kortare baktid och skållar degen. Testa och se om detta hjälper!

   

05.11.2012 Surdegsbröd

Platta bröd

 • image description paula salonen    

  jag är något nybörjare att baka bröd,men alla försöken blir 'platt' brödet jäser sig inte såna stora runda som jag önskar.har följd noga recepten och har kollat tempaturer vad gör jag fel

 • image description Jan    

  Hej!
  Var noga med att inte ha i för mycket mjöl, degen får gärna vara lite kladdig, precis så degen släpper från bakbordet inför första jäsningen. Degen är kanske inte knådad tillräckligt länge. För att få en bra glutenstruktur så är det viktigt att knåda degen ordentligt. Ta upp en bit deg och sträck den mellan tummen och pekfingret, det ska då bildas en tunn hinna med bra elasticitet.

03.11.2012 Bakning - Matbröd

Smuligt bröd

 • image description Emil Wiklund    

  Hej Jan! Jag har bakat bröd hemma och nu när jag tog upp det ur frysen och har låtit den tina i rumstemperatur, så när jag skulle skära i brödet så smulade den jätte mycket vad kan det bero på?

 • image description Jan    

  Hej! För bästa resultat bör man frysa in brödet så fort som möjligt efter brödet har svalnat. Tänk på att avlägsna så mycket av luften inne i påsen. Tina sen i rumstemperatur med brödet kvar i förpackningen. Lycka till!

31.10.2012 Bakning - Matbröd

Saftigare kakor

 • image description Marie    

  Hej!

  Hur skall man få mjuka kakor lite saftigare? Efter det har svalnat, när jag har bakat mjuka kakor på långpanna som t ex: Kärleksmums eller Fantomen-kakor. Så har jag upplevt att kakan ser lite torr ut eller innan man skall börja smaka.

  Sen en fråga till: Hur förvara du bäst när det gäller kanelbullar.

  Tack förhand :)

   

 • image description Jan    

  Tänk på att inte baka kakan för länge för då blir den gärna torr. Den ska vara lite kladdig inuti, prova med en sticka för att är se när den är klar.

  Oftast är frysen den bästa förvaringsplatsen. För en kortare tid kan man förvara kanelbullarna i en plastpåse i rumstemperatur.

   

23.10.2012 Bakning - Kaffebröd

Omfrysning

 • image description Alf Carlsson    

  Är kvalitetsförsämringen som lär uppstå vid omfrysning av bröd hälsofarlig?

 • image description Jan    

  Att frysa in tinat bröd är inte att rekommendera men inte farligt. Dock förlorar brödet sin kvalitet och konsistens, varför omfrysning bör undvikas.

   

14.10.2012 Bakning - Matbröd

Saftig sockerkaka

 • image description tina dimberg    

  Hej, när jag bakar sockerkaka så blir kakan alltid så smulig,vad gör man för fel? Det gäller även när jag gör tårtbotten.

   

 • image description Jan    

  Om man vill ha en saftigare sockerkaka kan man testa att välja ett recept med mer fett i smeten.

    

09.10.2012 Bakning - Kaffebröd

Smakrika frallor

 • image description Niklas    

  Vad är det som ger billiga frallor i affären dess karaktäristiska smak? Jag har bakat mycket frallor hemma, och dom blir goda, men det blir aldrig den samma smaken.

   

 • image description Jan    

  Ett alternativ är att låta degen jäsa långsamt i kylen i 6-18 timmar. Fördelen med lång jäsning är ett godare, smakrikare och bättre konsistens bullarna. Tänk på att mängden jäst i recepten oftast kan halveras.

   

08.10.2012 Bakning - Matbröd

Brödskorpa

 • image description Steven    

  Hej! Mina bröd blir oftast mycket lyckade med god karaktär på inkråm och fluffighet. Men när det just gäller att få dem att spricka upp sådär vackert i ugnen så inträffar det helt enkelt aldrig. Jag bakar surdegsbröd med relativt lös deg. Inte alls åt det extrema hållet, men något lösare än fasta standardrecept. När jag jäst klart dem på plåt är de så elastiska och mjuka att det inte går att skära skåra i dem. Då är de dock helt "nakna", dvs utan mjöl på. Går det att göra något så jag kan snitta dem, trots att de är av ganska vek karaktär? Och som sagt, alla tips jag kan få för att få dem att spricka upp så där vackert. Mycket tacksam på förhand.

   

 • image description Jan    

  Efter första jäsningen kan man strö mjöl på en bakhandduk och skrapa ut försiktigt degen ur bunken. Dra ut degen till en kvadrat och vik in degens kanter mot mitten och vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik sedan ihop handduken löst och låt degen jäsa färdigt. Därefter vänder man över degen på bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt vilket gör att brödet kan spricka upp fint.

    

05.10.2012

Prinsesstårta

 • image description Lena    

  När man gör prinsesstårta ska man ju fodra marsipanen mot tårtan för att den inte ska smälta, men om man har vaniljkräm överst i stället för grädde måste man fodra då också.

    

 • image description Jan    

  Om man gör en prinsesstårta som inte ska ätas på direkten kan man fodra marsipanen med smörkräm, rapsolja eller smör. För om man använder vaniljkräm istället så suger marsipanen åt sig vattnet som finns i vaniljkrämen och ger tårtan en svettig look.

   

05.10.2012 Bakning - Kaffebröd

Kolakakor

 • image description Michael    

  När jag bakar kolakakor blir dom hård och tunn när dom har svalnat, hur får jag dom lite tjockare och seg och go? 

 • image description Jan    

  Tänk på att inte knåda degen för länge, rör tills ingredienserna blandats, inte mer. Låt gärna degen vila ett tag i kylen, då blir den lättare att hantera. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Mata surdeg

 • image description Jenny    

  Hur gör man när man ska fortsätta att "mata" en surdeg när grunddegen är gjord? Med vänlig hälsning, Jenny

 • image description Jan    

  En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. Häll ut lite av surdegen så det återstår ca 2 msk. Mata en vetesurdeg med 100g vatten och 100g vetemjöl och en rågsurdeg med 100g vatten och 70g rågmjöl. Låt surdegen stå framme i rumstemp tills den börjar bubbla igen ca 4-8 timmar. Ställ sedan in surdegen i kylen tills man ska baka med den.

23.06.2012 Surdegsbröd

Tina korv-/hamburgerbröd

 • image description Sara    

  Hej! Varför blir korv- och hamburgerbröd hårda när man tinar dem i micron?

 • image description Jan    

  Om man tinar korv- och hamburgerbröd i för hög effekt i mikron blir de lätt hårda och torra. Sänk effekten och kör inte för lång tid så slipper man problemet med att de blir så hårda.

23.06.2012 Bakning - Övrigt

Brödskorpa

 • image description eva    

  När jag bakar grovt bröd blir bröd skorppan stenhård, jag penslar med vatten men det hjälper inte. Tacksam för hjälp.

 • image description Jan    

  Ta en blöt handduk och krama ur den så att den inte är för blöt. Vira in brödet och låt den ligga tills brödet har svalnat.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Spröda havreflarn

 • image description Titti Nilsson    

  Vad gör jag för fel när mina havreflarn blir mjuka efter ett par timmar? Dom är spröda och fina när dom är nybakade.

 • image description Jan    

  Prova att lossa havreflarna från plåten innan de har svalnat helt och lägg på galler. Förvara sedan kakorna torrt och fuktfritt annars mjuknar de då de suger åt sig fukt från luften. Gärna i en burk med tättslutande lock.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Marängkaka

 • image description Lisa    

  Hej. Jag skall baka marängkaka med rice crispies till en fest. Hur länge på förhand kan jag baka dem? Kan man frysa dem?

 • image description Jan    

  Vik in bottnarna i smörpapper och förvara dem torrt i rumstemperatur så håller de minst en vecka.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Knapriga kakor

 • image description Johanna    

  Hej! Jag har svårt att få kakor knapriga. Dom "smälter" bara ut och blir sega! Tycker att jag gör som på receptet men det blir aldrig bra! Tack på förhand!

 • image description Jan    

  Tänk på att inte knåda degen, då blir kakorna sega och hårda. Rör tills ingredienserna blandats, inte mer.  Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Muffins

 • image description Klara    

  Hur gör man så att muffinsarna inte blir hårda dagen efter man har bakat dom?

 • image description Jan    

  Låt muffinsen svalna på galler innan de förvaras i lufttät burk.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Luftigt vetebröd

 • image description pia petersson    

  Hur får jag luftigt vete- och matröd?

 • image description Jan    

  Testa med att byta ut vetemjölet mot vetemjöl special, så att du får bättre och luftigare bröd. En degblandare är bra att knåda degen med, för degen bör knådas länge för att glutentrådar ska bildas som ger bra konsistens och fina bröd. Minst 10-15 minuter i maskin eller 20-25 minuter för hand.  Låt degen jäsa två gånger, först i bunke och sedan på plåt. Sätt in bröden i en riktigt varm ugn och sänk sedan temperaturen till rätt värme efter några minuter. Lycka till!

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Spröda kakor

 • image description Sofia    

  Hej, har bakat småkakor men istället för att bli spröda så blev dom kompakta och sega och platta. Vad hände?

 • image description Jan    

  Tänk på att inte knåda degen, då blir kakorna sega och hårda. Rör tills ingredienserna blandats, inte mer. Det kan ha varit för lite mjöl i degen, ugnen kan ha varit för varm. Prova med att sänka temperaturen nästa gång.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Jästider och knådning

 • image description Marie    

  Hej Bagaren! Jag har lite frågor angående vetebröd, både för söta degar och matbröd. Jag undrar i vilken temperatur och hur lång tid en vetedeg ska jäsa innan och efter utbakning för bästa resultat? Dessutom undrar jag hur länge ska degen knådas, både innan den bakas ut och efter? Är det någon skillnad på knådning och jästid beroende om jag använder mig av vanligt vetemjöl eller ett som är berikat med gluten typ vetemjöl special? Vilken temperatur ska degspadet ha? Tack på förhand!

 • image description Jan    

  Jäst är ömtålig och bör behandlas varsamt, degspadet får aldrig bli varmare än +37 grader. Den optimal degtemperatur vid jäsning bör vara 25 - 28°C. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och elastiskt, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den bara lätt. Ju mer protein mjölet innehåller som vetemjöl special desto längre behöver degen bearbetas, ungefär 15 minuter i maskin eller 20 – 25 minuter för hand.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Vaniljbullar

 • image description Ida    

  Hej, bakade vaniljbullar både idag och igår. Exakt samma recept, men jag bakade ut dem annorlunda. Igår gjorde jag i min värld de mer traditionella, dem som man gör som en rulle och sen skär. Idag gjorde jag sådana som man viker och snurrar till knutar. (körde degen längre i maskinen idag). Frågan är egentligen varför dagens bullar blev segare.

 • image description Jan    

  Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Luftiga frallor

 • image description Ina    

  Hej, när jag bakar frallor så blir de både fina o goda, men vad är det som gör att de inte innehåller lika mkt luft som dem billigaste frallorna man köper till styckpris i affären?

 • image description Jan    

  Här kommer tips mot kompakta bullar. Byt ut vetemjöl mot ett starkare mjöl, så att du får bättre och luftigare bullar. Låt bullarna jäsa två gånger, först i bunke och sedan på plåt. Ta god tid på dig vid andra jäsningen, då ska volymen helst bli den dubbla innan du bakar av bullarna. Sätt in bullarna i en riktigt varm ugn och sänk sedan temperaturen till rätt värme efter några minuter. Lycka till!

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Småkakors hållbarhet

 • image description Mina    

  Hej, jag undrar hur länge hembakta småkakor håller sig i en stängd kakburk i skafferiet, t ex finska pinnar, chokladsnitt, drömmar el dylikt. Har en möjlighet att frysa in. Tips för ökad hållbarhet? Tack! 

 • image description Jan    

  Småkakor håller i 2-3 veckor i tätslutande burk. Infrysning är ett utmärkt sätt att förvara småkakor på, men man bör inte förvara dem längre än 2-4 månader. Ju fetare bakverk desto kortare förvaringstid.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Knåda deg med bakpulver?

 • image description Moa    

  Varför får man inte knåda degen med bakpulver i?

 • image description Jan    

  Man kan visst knåda en deg med bakpulver i, men man ska inte knåda degen för länge då den lätt blir seg vid överarbetning.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Färdigjäst deg?

 • image description Rune Lundström    

  Skulle baka bullar och degen jäste till dubbel storlek, som den ska göra, men när jag rörde vid ytan på den jästa degen, så sjönk den ihop. Vad har jag gjort för fel?

 • image description Jan    

  Om degen sjunker ihop efter jäsningen har degen förmodligen jäst för länge.  Ett bra sätt att prova om degen har jäst färdigt är att trycka en liten grop i degen, om den inte omedelbart fjädrar tillbaka har den jäst klart. Försvinner märket på en gång låter du degen jäsa ytterligare en stund.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Sirap i degen?

 • image description honey    

  Jag bakar vaniljbullar och glömde lägga vit sirap i degen. Kommer degen ändå blir bra eller?

 • image description Jan    

  Förutom att ge bullarna en sötare smak har sirap en del funktionella fördelar också. I små mängder gör att jäsningen blir jämnare och går fortare. Bullarna blir även saftigare, ytan brunare och de håller sig längre. Men med för mycket sirap/socker hämmar jäsningen.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Spröda skorpor

 • image description Emma    

  Hej, Vad är det som gör skorpor spröda? Kan man ha dem för länge i ugnen? Jag bakade skorpor med mycket fibrer, kan det ha gjort dem hårdare? Tack på förhand!

 • image description Jan    

  Ju mer fett man tillsätter degen, desto sprödare blir skorporna när de sen har torkat. Prova även nästa gång med att ha mjölk som degvätska när ni bakar skorpor, då blir inte skorporna så hårda när de torkas.

23.06.2012 Bakning - Övrigt

Grädda igen?

 • image description Emma    

  Jag har bakat sursött och nu dagen efter när jag skär i sett upptäcker jag att det är lite degigt. Kan jag sätta in det i ugnen igen.

 • image description Jan    

  Nej, det kan man tyvärr inte.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Förvaring av ströbröd

 • image description Per Wiren    

  Är det bättre att förvara en öppnad ströbrödsförpackning i en plastpåse i kylskåpet än att ställa den i ett skafferi i rumstemperatur?

 • image description Jan    

  Allra bäst förvarar du ströbrödet i skafferiet i en burk med lock på.

23.06.2012 Ingredienser/Råvaror

Vaniljcrème i muffins

 • image description Katarina Kratz Andersson    

  Hur gör ni när ni bakar era chokladmuffins, läggs vaniljcremen in före gräddningen eller efter?

 • image description Jan    

  Hej. Vi tillför den efter gräddningen.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Förjäsa hur länge?

 • image description jessica perman    

  Hur länge kan man förjäsa bullar?

 • image description Jan    

  Jag brukar förjäsa mina bullar över natten i kylen mellan 12 – 15 timmar. Då får man bullar med en fantastisk arom och en fin struktur tack vare den långa jästiden. Lycka till!!

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Vetemjöl istället för potatismjöl?

 • image description Jennie    

  Hejsan! Jag undrar om man kan använda vetemjöl istället för potatismjöl när man bakar drömrulltårta, och isf hur mycket 3/4dl potatismjöl motsvarar i vetemjöl? :) tack på förhand!

 • image description Jan    

  Det går bra, byta bara ut potatismjölet mot samma mängd i vetemjöl istället.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Hållbara skorpor

 • image description Andrea    

  Hej Pågen! Jag har ett par frågor angående hemmabakning med konserveringsmedel. Jag vill baka småkakor och skorpor som håller längre än bara några veckor. Vad kan jag tillsätta? Hur mycket skall jag ha i? Tack på förhand!

 • image description Jan    

  Jag tycker inte att du ska använda kemiska konserveringsmedel när du bakar. Baka hellre mindre satser oftare eller frys in.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Degigt bröd vid rätt temperatur?

 • image description Sven Jansson    

  Jag bakar surdegslimpor men ibland blir de degiga inuti trots att jag gräddat tills de är 98 grader inuti, vad kan detta bero på?

 • image description Jan    

  Det som kan ha hänt är att din termometer inte hamnade mitt i brödet, utan nära kanten där temperaturen kan vara högre.

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Rätt temperatur

 • image description Helena    

  Hej! Bakar en del bröd, bl.a. surdeg. Har svårt att få upp brödet i 98 grader. Det stannar på 96 grader. Har du några tips?!

 • image description Jan    

  Ge bara brödet och ugnen den tiden den behöver för att få komma upp till den rätta temperaturen. Lycka till!

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Fysa ströbröd

 • image description Marika    

  Hej Kan man frysa egengjort ströbröd ?

 • image description Jan    

  Förvara ströbrödet bäst i en lufttät burk svalt, mörkt och torrt.

23.06.2012 Ingredienser/Råvaror

Frysa wienerdeg?

 • image description Nils    

  hej! håller på att baka winerbröd efter jan hedhs recept. om man inte har lust att baka ut alla bröden på en och samma gång, kan man frysa in hälften till ett annat tillfälle?

 • image description Jan    

  Det går bra att frysa in wienerdegen för att sen kunna bakas av till ett annat tillfälle.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Muffins

 • image description Helen Nilsson    

  Hej! Jag vill baka muffins med konserveringsmedel, vilka kan jag använda mig av?

 • image description Jan    

  Jag tycker inte att du ska använda kemiska konserveringsmedel när du bakar. Baka hellre mindre satser oftare eller frys in. Som godast är muffinsen dock den första dagen/de första dagarna.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Förvaring av kanelbullar

 • image description Ella    

  Hej jag undrar hur man bäst förvarar kanelbullar så de håller sig nybakta och goda... Om jag bakar de på måndag vill jag gärna ha de färska på tisdag också...

 • image description Jan    

  Hejsan!
  Låt dem först svalna sedan förvarar du dem i en plastpåse.
  Man kan ju värma dem lite innan servering för att de ska smaka extra gott.

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Baguette

 • image description rickard    

  Hej, hur gör man baguetter sådär sega och spänstiga med en mjuk yta och en bra hållbarhet (alltså inte såna som blir äckliga och torra efter bara en dag). Tack på förhand:)

 • image description Jan    

  Hejsan!

  Tillsätt cirka 3-5 gram margarin per 100 gram mjöl.
  Förvara sedan  i plastpåse  när de svalnat efter en timme.

  Lycka till!

23.06.2012 Bakning - Matbröd

Tina pizza

 • image description Småkakor    

  Hur får jag mina småkakor att inte sjuka ihop? När jag gräddar bla. kolakakor i ugnen så flyter som ut och blir platta när dom väl får färg. Vad kan det bero på?

 • image description Jan    

  Många recept för småkakor är gjorda för att flytta ut i ugnen, de innehåller ofta mycket fett/margarin och skall flytta ut.
  Vill man att produkten inte skall flyta ut skall man välja ett recept med mindre fett eller baka i en form.

  Viktigt är att även tänka på värmen i ugnen, en het ugn (225-250 grader) kräver kort baktid och ger en krispig yta samt ett mjukt inkråm.
  En svalare ugn (175-200) kräver längre baktid och ger en genombakad produkt som inte flyter ut lika mycket.

  Lycka till!

23.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Kakor i ugnen

 • image description pelle    

  Vad gör man medans man väntar på sina kakor i ungen?

 • image description Jan    

  Sätter på kaffet och blandar saften kanske? Kul att du bakar!

23.06.2012 Bakning - Övrigt

Tina pizza

 • image description Pia    

  Hej..vi ska ha stor fest isommar och tänkte göra pizzabullar som nattamat. Om vi gör dem nu och fryser in..hur tinar vi dem bäst för att bli riktigt goda.?

 • image description Jan    

  Tina pizzorna i 4-6 timmar och värm sedan i ugn på 175 grader i ugn cirka 3-5 minuter.

23.06.2012 Bakning - Övrigt

Maräng

 • image description Lena    

  Vad gör jag för att marängen inte ska lösas upp när grädden kommer på?

    

 • image description Jan    

  Pensla marängen med choklad så förhindrar man att marängen smälter av de övriga ingredienserna.

    

16.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Maräng

 • image description Alicia    

  Hej ! Jag undrar när man vet att marängen är 60 grader och vilken temperatur man ska ha på spisen för att det ska bli 60 grader ! Hoppas ni svarar snabbt !

   

 • image description Jan    

  Kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.

   

13.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Muffins som sjunker ihop

 • image description Sonja    

  Hei! Jag har två frågor.

  Varför sjunker mina muffinsar ihop i mitten då jag tar ut dem ur ugnen?

  Finns det något trix till att inte vidpgrädden skall smälta, t.ex. ute i sommarsolen?

    

 • image description Jan    

  Ta inte ut muffinsen för tidigt låt dem stå kvar i ugnen tills de är helt klara. Kontrollera med en tandpetare. Om ingen deg fastnar på tandpetaren är muffisen klar. Se även till att inte röra för mycket i smeten efter att du haft i mjölblandningen. Ingredienserna ska bara blandas i lätt.

  Vispgrädden bör inte stå allt för länge i sommarsolen, för grädden är dock en färskvara och skall förvaras kallt.

    

08.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Frysa in

 • image description Veronika    

  Hej! Om man tinat upp kanelbullar och låtit dem ligga framme i ca 1 dygn (varav 1 timme i solen). Är det att rekommendera att frysas igen? Är det farligt att äta?

    

 • image description Jan    

  Att frysa in tinade kanelbullar är inte att rekommendera. Det är inte farligt men smaken och konsistensen påverkars till det sämre.

    

08.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Jäst och bakpulver

 • image description Kristina    

  Jag undrar varför man har både jäst och bakpulver i samma deg?

   

 • image description Jan    

  Jag brukar t ex ha både jäst och bakpulver i pizzadegen för att få riktigt tjocka och fluffiga panpizzor.

    

06.06.2012 Bakning - Övrigt

Chocolate chip cookies

 • image description Annelie    

  mina chocolate chip pudding cookies faller ihop platta i ugnen efter en stund. vad gör jag för fel?

    

 • image description Jan    

  För att kakorna inte ska flyta ut och bli så platta brukar jag kramar bollarna ganska hårt i handen ett par gånger innan jag lägger dem på plåten. Prova det, och lycka till!

    

03.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Vaniljsås, chokladkräm

 • image description Stefan    

  Hur länge håller hemgjord vaniljsås och chokladkräm i kylen?

    

 • image description Jan    

  I ca 3-4 dagar i kylskåp. 

     

02.06.2012 Bakning - Övrigt

Spara deg i kyl/frys?

 • image description Josefin Hjärtansfröjd    

  Jag har ett cookiesrecept där man kan spara degen i både kyl och frys. Så tar man bara fram och gräddar då det är dags. Nu undrar jag om man kan göra så med andra recept, typ kolakakor och biscotti?

     

 • image description Jan    

  Just  biscotti har jag aldrig testat att frysa, men annars går de flesta småkakor att frysa in bakade eller obakade. Naturligtvis ska man inte ha dem hur länge som helst i frysen, de innehåller ju fett som härsknar.

     

01.06.2012 Bakning - Kaffebröd

Småkakors hållbarhet

 • image description Birgitta Danielsson    

  1. Hur länge håller småkakor?

  2. Kan man/bör man frysa småkakor?

      

 • image description Jan    

  Här är några tips till dig.

  1. Torra kakor kan sparas i tättslutande burkar i 2-3 veckor. Papper i botten eller mellan kakorna kan suga åt sig fett och ge härsken lukt eller smak så det bör man undvika. Skilj då kaklagren åt med aluminiumfolie, vilket inte drar åt sig fett. Feta kakor bör alltid frysas.

  2. Småkakor kan förvaras i frysen 2–4 mån. Ju fetare bakverk desto kortare förvaringstid.

     

24.05.2012 Bakning - Kaffebröd

Frysa innan bullarna svalnat?

 • image description Camilla Berggren    

  Kan man frysa in bullar/bröd innan de svalnat ordentligt?

     

 • image description Jan    

  Bröd/bullar ska alltid kallna helt för annars bildas kondens i påsarna och det försämrar fryskvaliteten. Dessutom går det fortare att frysa in redan avsvalnat bröd/bullar än varmt. En infrysningsprocessen bör gå så fort som möjligt för att få bästa resultat.

     

23.05.2012

Temperatur

 • image description Lena    

  Hej! gäller tempen 96-97 gr. även i vetebröd så som kransar??

   

 • image description Jan    

  Ja, det gör det.

   

21.05.2012 Bakning - Kaffebröd

Smuliga och torra kakor

 • image description Carina Berglund    

  Jag har prövat på att baka "Chewy chocolate chip cookies" med sirap i. Använde sirap utan tillsatt salt, dvs mörk sirap. Gräddade dom exakt angiven tid, men tyckte dom blev torra och smuliga, inte sega som dom ska bli. Vad kan det bero på?

    

 • image description Jan    

  Det gäller att inte grädda kakorna för länge, det kan handla om en minut för länge så blir de gärna torra och smuliga. Det kan skilja väldigt mycket från ugn till ugn så det är svårt att ge en exakt baktid, man får helt enkelt prova sig fram.

   

21.05.2012 Bakning - Kaffebröd

Frysa jäst deg

 • image description Bibi    

  Hej! Jag brukar baka frukostfrallor och undrar om det går att frysa in den jästa degen för att sedan grädda frallorna när de skall ätas?

    

 • image description Jan    

  Ja, det går bra att frysa färdigjästa eller nästan färdigjästa frukostfrallor för att sedan baka av det när man snabbt vill ha nybakade bullar.

    

20.05.2012 Bakning - Matbröd

Torr vs. färsk jäst

 • image description Caroline P    

  Jäser torr eller färsk jäst fortast?  

 • image description Jan    

  Det är ingen större skillnad på att baka med färsk jäst eller med torrjäst. Det enda är att torrjästen fodrar varmare deg än färsk jäst. Man löser torrjästen i vatten som håller en temperatur på ca 45-50 grader.

     

19.05.2012 Ingredienser/Råvaror

Två jäsningar

 • image description Emma    

  Hej ! Hur vet man att degen är färdigjäst? Både första jäsning och andra? Hur länge ska man vänta cirka? Och varför?

    

 • image description Jan    

  Varför man jäser degen två gånger är för att få bra konsistens och arom i brödet. Första gången i en bunke och andra gången på en plåt eller i form. Tänk på att täcka över degen med en bakduk för att den inte ska torka ut eller utsättas för drag. Vid första jäsningen tar det ca. 30-40 minuter för degen att dubbla sin storlek, vilket är ett bra mått på att den har jäst klart. Surdegsbröd och skållade degar kan jäsa längre, gärna 1-2 timmar. Vid andra jäsningen kan man prova om det är färdigjäst genom att trycka lätt på det med fingret. Går avtrycket snabbt tillbaka är brödet färdigjäst.

    

13.05.2012 Bakning - Matbröd

Smör i vetedeg

 • image description gunilla rosendahl    

  Jag har gjort en bulldeg men upptäckte att jag glömt hälla i smält smör är degen förstörd?

   

 • image description Jan    

  Här får du lite tips om smör i vetedegar. Försök att blanda i det smälta smöret till en jämn deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl i degen. Prova gärna nästa gång att tillsätta rumstempererat smör till vetedegen istället. Det är för att fettet binder mer luft i degen, jäskraften blir större och degen mjukare och mer elastisk. Smält smör suger åt sig mer mjöl och ger en tyngre konsistens på brödet.

    

13.05.2012 Ingredienser/Råvaror

Brödet blir kompakt

 • image description Dusica Pavlovic    

  Varför blir mitt surdegsbröd och levain kompakt hårt och kompakt efter gräddning? Jag jäser i flera omgångar som det står osv. Det ser oftast bra ut när det jäst men sen blir det något knas. Vad gör jag för fel? Mvh Dusica

   

 • image description Jan    

  Det kan vara för mycket mjöl i degen och då blir det gärna tungt och kompakt bröd. Eller att degen har knådats för länge efter första jäsningen, ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. 

   

12.05.2012 Surdegsbröd

Ingredienser

 • image description Julia    

  Hej! Jag har några frågor:

  1. Om man låter jästen ligga för länge i vattnet innan man blandar ner allt för att göra en deg, ger jästen en sämre effekt då?

  2. Degens volym ökar, men minskar degens vikt under/efter jäsningen jämfört med vad den vägde innan? Om ja, varför?

  3. Vad menas med vätska i förhållande till vetemjöl? Hur viktigt är det och varför?

  Tack på förhand! //Julia

    

 • image description Jan    

  1. Färskjästen innehåller redan ca 72 % vatten och torrjästen ca 5-6 % vatten, så det är ingen fara.

  2. Vikten är densamma det är bara volymen som ökar.

  3.Man vill räkna ut mängden vatten som mjölet suger upp i degen. Här kommer en uträkning på hur man gör. Om man har t ex ett mjölpaket för kärnvete ser man att proteinhalten är 11% och kolhydrater är 70%. Mängden vatten som proteinet tar upp är: 110(11% av 1000g) * 2,5 = 275 gram vatten. Mängden vatten som stärkelsen/kolhydraterna tar upp är: 700(70% av 1000) * 0,33 = 231gram vatten.

  Hoppas att dessa svar hjälpte dig.

    

   

09.05.2012 Bakning - Matbröd

Jäsning i kyl

 • image description Daniel Kvarnlöf    

  Jag har lite problem med nattjäsning. Bröd som jäser i min kyl över natten ser fina ut när jag tar fram dom, dom känns ganska bra också, men när jag snittar dom så sjunker dom ihop. Vad gör jag för fel? Är dom överjästa trots kylen?

    

 • image description Jan    

  Om brödet säckar ihop totalt när man snittar det, så har det jäst för länge. Testa nästa gång med att minska på jästen.

     

06.05.2012 Bakning - Matbröd

Bakning av glutenfritt bröd

 • image description Christina    

  Hej. Jag bakar glutenfritt bröd hemma, men brödet blir så kompakt, även om man använder jäst. Vad beror detta på?

   

 • image description Jan    

  När man bakar bröd utan gluten måste man vara försiktig med mängden mjöl, eftersom degen måste vara lite kladdigare. Annars blir gärna brödet torrt och kompakt. Saknaden av gluten gör att brödet reser sig sämre vid jäsning än vid användning av vetemjöl. Här är några tips på att få lite luftigare och saftigare bröd. Använd psylliumskal som påminner om linfrön som drar åt sig mycket vätska och ger en lite trådig effekt i degen. Baka gärna med surdeg eller prova att kalljäsa degen i kylskåp över natten. Lycka till!

   

05.05.2012 Bakning - Matbröd

Potatismjöl

 • image description Petra    

  Vad har potatismjöl för verkan i småkakor?har inte det hemma,kan jag använda nåt annat?

   

 • image description Jan    

  Det går bra att ersätta potatismjöl med maizena.

   

05.05.2012 Ingredienser/Råvaror

Maltmjöl

 • image description Nanna    

  Hej ! Jag undrar om man kan köpa maltmjöl i er butik i Malmö och hur mycket det kostar? Eller vet du var man kan köpa det? Bästa hälsningar Nanna

   

 • image description Jan    

  Man kan höra med butiker för hembryggning om de säljer maltmjöl.

    

04.05.2012 Ingredienser/Råvaror

Bake off-ugn?

 • image description Olle    

  Vad är det för skillnad på en bakeoff-ugn och en "vanlig" ugn? Går det att grädda "vanligt" hemmagjort bröd i en bakeoff-ugn?

   

 • image description Jan    

  Skillnaden mellan en vanlig ugn och en bake off ugn är att den har bl.a. ångfunktion och effektivare varmlufts element. Så det är inga problem att baka hemma gjort bröd i en bake off ugn, resultatet blir bara bättre.

   

28.04.2012 Bakning - Övrigt

Filmjölkslimpa på glutenfritt mjöl

 • image description Ingegerd    

  Hej! Hur får man en filmjölkslimpa som är bakat på glutenfritt mjöl att hålla ihop och inte vara så smuligt?

     

 • image description Jan    

  Använd inte mer mjöl än nödvändigt. Prova att tillsätta bl.a. psyliumfrö, pofiber eller fibrex för en mer lätthanterlig deg och ett saftigare och mer hållbart bröd.

     

25.04.2012 Bakning - Matbröd

Surdegen inte aktiv

 • image description Dusica Pavlovic    

  Jag har gjort en levain utan vanlig jäst och "jäst" kallt över natten men egentligen är det inte sant för bröden har inte jäst alls i korgarna. Kan jag tillsätta färsk jäst upplöst i lite vatten och knåda in det i den ojästa degen eller bör jag kasta alltihop?

     

 • image description Jan    

  En gissning är att surdegen inte är tillräckligt aktiv. Det viktigaste är att man har en vetesurdeg som är riktigt aktiv. Det måste vara sprutt i den, annars går det inte, småbubblig och skummande på ytan ska den vara.

   

23.04.2012 Surdegsbröd

Vilket mjöl till surdegen?

 • image description johanna    

  Hej! kan man använda sig av ljust mjöl när man sätter en surdeg eller måste det vara rågmjöl?

   

 • image description Jan    

  Till surdegar använder man oftast rågmjöl eller vetemjöl men det går även att använda andra mjölsorter eller blanda olika mjölsorter.

   

22.04.2012 Ingredienser/Råvaror

Rågkross istället för klippt råg

 • image description Martin Oscarson    

  Har recept på bröd med klippt råg. Behöver man ändra mängden, och i så fall hur, om man byter det till rågkross?

   

 • image description Jan    

  Klippt råg är lite grövre än rågkross och om man ska ersätta klippt råg med rågkross kan man behöva justera mängden något, svårt att säga exakt hur mycket.

   

21.04.2012 Ingredienser/Råvaror

Skåra brödet

 • image description Nik    

  Efter sista jäsningen ska man ibland skåra brödet innan det sätts in i ugnen, men mina bröd sjunker ihop och jäser sen inte upp helt igen. Måste man skåra efter sista jäsning? Kan man inte göra det innan?

 • image description Jan    

  Om degen är väldigt porös och känslig kan man testa och snitta brödet innan jäsningen. Men det kan också vara så att om brödet säckar ihop för mycket när man snittar det så kan det vara så att brödet har jäst för länge.

17.04.2012 Bakning - Matbröd

Flera bröd i ugnen

 • image description Marianne emanuelsson    

  hej om jag bakar 4 limpor i ugnen i formar behöver de stå inne längre tid då? hur lång tid bör de stå?

 • image description Jan    

  Hej!
  Det kan vara svårt att veta om brödet är färdigbakat efter en viss tid, ett tips för att veta om brödet är klart är att använda en termometer. När den visar någonstans mellan 96 till 98 grader är brödet klart.

17.04.2012 Bakning - Matbröd

Jäsa över natten

 • image description Maxine Gripberg    

  Jag ska baka bröd som ska jäsa i med gladpack över natten, går det bra att låta den jäsa till lunchtid nästa dag om jag rör ihop degen på kvällen?

 • image description Jan    

  Hejsan!
  Det går utmärkt att göra degen färdig på kvällen och låta den jäsa till lunch.

15.04.2012 Bakning - Matbröd

Baka med potatismjöl

 • image description jimmy    

  Hur kan jag baka med potatismjöl utan att det blir torrt, jag är allergisk mot vete, råg, mejeri och ägg

 • image description Jan    

  Hejsan,
  jag har tyvärr inget bra svar på den frågan.

15.04.2012 Ingredienser/Råvaror

Degigt bröd

 • image description Bibbi    

  Kan man sätta in degigt brödet i ugnen IGEN fast det har kallnat?? Gjort på bikarbonat etc...

 • image description Jan    

  Nej, det kan man tyvärr inte.

06.04.2012 Bakning - Matbröd

Förvaring av nybakat bröd

 • image description Mona    

  Hur förvarar jag nybakat matbröd, så att det håller sig tills dagen därpå då jag ämnar ge det i present?

 • image description Jan    

  Förvara matbrödet i en pappåse eller insvept i en handduk.

06.04.2012 Bakning - Matbröd

Vända ner mjöl

 • image description Erika    

  Hej! Att "vända ned mjölet" i en blandning. Hur försiktig ska man vara? Hur ska man "vända" det på bästa sätt utan att tappa volymen? Hur vet jag att allt blandats färdigt? Jag siktar mjölet!

     

 • image description Jan    

  Vänd ner allt med en slickepott så att det blandar sig. Rör inte för mycket utan precis tills allt har blandat sig. Vispa absolut inte ihop det med elvispen, för ju mer man rör desto mer gluten utvecklas och då blir kakan seg.

     

05.04.2012 Bakning - Matbröd

Frysa filmjölk?

 • image description Gunnar Linde    

  Går det att frysa filmjölk och sedan använda den till bakning efter upptining.
    

 • image description Jan    

  Jag rekommenderar inte att frysa filmjölk eftersom konsistensen blir grynig och vattnig.
    

02.04.2012 Ingredienser/Råvaror

Mördegen spricker

 • image description Inger Sjöberg    

  Varför spricker mördegn när man skall rulla den i längder?

    

 • image description Jan    

  Degen bör vara kylskåpskall när man rullar längderna med mjölade fingrar, för annars spricker den lätt.

     

01.04.2012 Bakning - Kaffebröd

Jästmängd

 • image description Lisa    

  Spelar det någon roll hur mycket jäst man använder beroende på typ av mjöl, tex mer jäst när man bakar med grövre bröd än med vetemjöl?

   

 • image description Jan    

  Grövre mjöl kräver mer jäst än ljust.

     

01.04.2012 Bakning - Matbröd

Seg deg

 • image description Sadije    

  Min degs konsistens är som ett tuggummi som man tuggat för länge. Har jag knådat för mycket eller ska jag knåda mycket mer och ska jag ha i mer mjöl ? Den har redan jäst klart osv har haft den att jäsa i kylen över natten.

 • image description Jan    

  För att lyckas med bakningen måste man lära sig hur en deg ska kännas när den är klar. Man ska bearbeta degen länge och det är sällan man orkar knåda degen tillräckligt länge för att få den optimala konsistensen. Bra riktmärke är 15 minuter i maskin eller 30 minuter för hand. Det är viktigt att kontrollera konsistensen under knådningen. Ta upp en bit deg och sträck den mellan tummen och pekfingret, det skall bildas en tunn hinna med bra elasticitet. Spricker degen lätt så måste degen knådas längre. Tänk på att starkt vetemjöl behöver kraftigare knådning än svagt mjöl för att utveckla gluten.

     

01.04.2012 Bakning - Matbröd

Baka maräng dagen före?

 • image description Lina    

  Kan man baka marängtårta dagen innan den ska ätas?

    

 • image description Jan    

  Marängtårtan blir bäst om den inte står mer än 4 timmar fram till serveringen för att den kan lätt sjunka ihop när marängen smälter av fyllningen. Men om man ändå vill gör marängtårtan dagen innan kan man testa med att pensla bottnarna med smält blockchoklad. Lycka till!!

       

24.03.2012 Bakning - Kaffebröd

När är bröd färdigt?

 • image description Daniel    

  När är bröd färdigt?

 • image description Jan    

  Man kan knacka på det bakade brödet med en knoge, när brödet färdiggräddat ska det kännas stumt och ge ett ihåligt ljud ifrån sig. Eller så kan man använda en digitaltermometer och mäta brödets innertemperatur. Vid 97 grader är både ljusa och mörka bröd färdiga. Ett mycket grovt rågbröd kan behöva gå upp till 100 grader.

   

19.03.2012 Bakning - Matbröd

Hårt bröds hållbarhet

 • image description Ronak    

  Hur länge håller sig hårt bröd?

   

 • image description Jan    

  Hårt bröd håller i flera månader men det är viktigt att brödet förvaras torrt och mörkt för att behålla sin knaprighet.

   

17.03.2012 Bakning - Matbröd

Luftig småfranska

11.03.2012 Bakning - Matbröd

Surdegsbröd

 • image description Carlos    

  Hej, mitt surdegsbröd blir degigt ibland. Vad kan det beror på?

   

 • image description Jan    

  Om brödet blir degigt så brukar det bero på att det inte blivit färdigbakat. Jag skulle prova att förlänga tiden och eventuellt sänka temperaturen lite.

   

10.03.2012 Bakning - Matbröd

Luftigt bröd

 • image description Olle    

  Hej. Jag försöker att baka bröd som är lika luftigt och lätt som bröd som man köper i affären, men jag lyckas aldrig. Jag fick tips om att köpa extra bagerivetemjöl och resultatet blev lite bättre än förut, men det går fortfarande inte att jämföra med experternas bröd som inte väger någonting. Har du något tips?

   

 • image description Jan    

  Det är viktigt att arbeta degen länge och det är sällan man orkar knåda degen tillräckligt länge för att få den optimala konsistensen. Bra riktmärke är 15 minuter i maskin eller 30 minuter för hand. Det är viktigt att kontrollera konsistensen under knådningen. Ta upp en bit deg och sträck den mellan tummen och pekfingret, det skall bildas en tunn hinna med bra elasticitet. Spricker degen lätt så måste degen knådas längre. Tänk på att starkt vetemjöl behöver kraftigare knådning än svagt mjöl för att utveckla gluten.

   

01.03.2012 Bakning - Matbröd

Kanelsnurror

 • image description Hanna    

  Hej! Jag har bakat kanelbullar och snurrorna håller inte ihop så bra. De surrar liksom upp sig lite i ugnen. Vad gör jag för fel..? För lite fyllning kanske men jag tror ändå inte det...

    

 • image description Jan    

  Testa med att vika in änden under bullen, så att den inte snurrar upp sig så lätt under jäsning och gräddning.

   

29.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Brödet blir hårt/spricker

 • image description Jens    

  Hej, Jag håller på att baka bröd rätt mycket, men det blir oftast hårt och spricker lite. Hur ska jag göra för att det ska bli mjukt och bra?

    

 • image description Jan    

  Varför brödet spricker kan vara att degen har jäst upp för lite före gräddningen, degen är dåligt blandad eller degen innehåller för mycket mjöl. För att undvika en hård skorpa på brödet ska man inte ha ånga i ugnen, använd mjölk istället för vatten och ibland kan också matolja hjälpa.

   

28.02.2012 Bakning - Matbröd

Fryst surdeg

 • image description Erik Norberg    

  Om jag vill göra en större surdeg och vill förvara den färdiga surdegen i frysen i portionsförpackningar - en portion =1 degsättning - är detta möjligt utan att försämra surhetsgraden?

   

 • image description Jan    

  Det går utmärkt att frysa surdegen i lämpliga portioner i lådor eller påsar. Tänk bara på att ta fram surdegen i god tid och låt den tina i rumstemperatur. Fryst surdeg kan dock vara lite trögstartad så det är ingen nackdel att mata den med ljummet vatten och mjöl när den har tinat.

   

27.02.2012 Bakning - Matbröd

Vaniljhjärtan

 • image description Mikaela Lillgård    

  Hej! Jag bakade vaniljhjärtan till Alla hjärtans dag, dock lyckades jag inte få ur hjärtanen ur dess formar. Provat att slå ut dem både när de var varma och kalla men det resultera i att formen blev knölig. Hur gör man för att få ut dem utan att förstöra dem? Jag smörade in formarna innan jag la i degen, kan det vara orsaken?

   

 • image description Jan    

  Det kan eventuellt vara så att de inte var färdiggräddade när de togs ur ugnen. Prova att grädda dem lite längre nästa gång.

   

24.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Kladdig kladdkaka

 • image description Dennis    

  Hej, hur bakar man den perfekta kladdkakan så att den är kladdig i mitten?

   

 • image description Jan    

  Grunden till den perfekta kladdkakan ligger i kladdet och för att få till det är det viktigt att inte grädda den för länge. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Känn med handen på kakans yta så att den inte är för dallrig. När kanterna börjar bli genomgräddade och toppen börjar få en skorpa är den klar.

   

22.02.2012

Surdeg

 • image description Elin    

  Hej! Jag gjorde en surdeg som skulle vara klar dag fem, dock hann jag inte baka den dagen utan tänkte att jag gör det imorrn och lämnade alltså den framme en dag till. Dock hann jag inte då heller utan lämnade den en dag till, alltså till dag sju. Nu är jag rädd att den stått ute för länge. Hur vet man att surdegen är dålig? Jag provade att mata den och ställa in den i kylen. Kan jag baka med sugdegen imorrn? Det var bubblor i den. Vad blir konsekvensen om jag bakar med "dålig" surdeg?

   

 • image description Jan    

  En surdeg mår inte bra om den står ute i rumstemperatur i så många dagar. Vad som kan hända är att den kan gå lite överstyr och bli alltför sur och då är det inte säkert att den beter sig som man vill den dag man ska baka. Surdegen ska ha en bra balans mellan syra och jäst. En bra surdeg bubblar upp inom ca 4-8 timmar efter att du matat den med mjöl och vatten.

   

21.02.2012 Bakning - Matbröd

Torra bröd

 • image description Yvonne    

  Mina bröd blir alltid torra,vad skall göra göra?

   

 • image description Jan    

  Det kan vara för mycket mjöl i degen eller för mycket fiber i degen. Bröden kan ha stått för länge i ugnen, bröden blir saftigare om du bakar med hög värme och kortare baktid.

   

21.02.2012 Bakning - Matbröd

Smördeg

 • image description Ann-Kristine Werme    

  Hej! Jag gjorde en smördeg nyligen; kavlade, vek, lade in i kylen osv. Degen var väldigt smidig och allt gick bra tills jag skulle grädda plattorna (till Napoleonbakelser). En katastrof - det gick hål i degen, de var helt ojämna osv. Vad gick fel? Kan ugnen ha varit för varm?

   

 • image description Jan    

  Smördegen viks upprepade gånger så att den får många tunna fina lager som vid gräddning separeras av ångbildningen och bildar ett luftigt och frasigt bakverk. För att inte smördegen ska blåsa upp så måste man nagga den ganska mycket och då blir den även mer jämnt gräddad.

   

20.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Jäsning av kanelsnäckor

 • image description lena wictor    

  Hur länge ska kanelsnäcker stå och jäsa?

   

 • image description Jan    

  Exakt hur länge de behöver jäsa är svårt att säga, men låt bullarna jäsa övertäckta i 30-45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats till dubbel storlek. Kontrollera att bullarna är färdigjästa genom att trycka lätt på degen med pekfingret, degen skall kännas spänstig och fjädra emot lätt.

   

19.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Fluffiga glutenfria bullar

 • image description Marika    

  Det känns inte som att rumstempererat smör är enda sanningen..... Det måste finnas fler tips om hur man hjälper glutenet så bullar blir superfluffiga .....använder bagerier jässkåp ? isf Hur fungerar dom? vill ju så gärna lyckas ngn ggn ....

     

 • image description Jan    

  Här kommer lite andra småtips om fluffiga vetebullar.

  Använd vetemjöl special istället för vanligt kärnvetemjöl, men tänk på att vetemjöl special tar upp mer vätska än vanligt vetemjöl så man får minska lite på mjölmängden. Tillsätt allt mjöl på en gång så allt blir lika bearbetat. Lös INTE jästen i salt eller socker det hämmar jästen, utan lös den i degvätska.

  Till vetebullar bör man använda jäst för söta degar för den är mer anpassad för den sortens degar. Det är svårt att säga exakt hur länge bullarna ska jäsa, men låt bullarna jäsa övertäckta i 30-45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats till dubbel storlek. Många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar, låt storleken på bullarna avgöra de ska minst ha dubblat sin volym.

  Vill man få lite extra skjuts på jäsningen på bullarna så kan man ångjäsa. I bagerier jäser man i speciella jässkåp med ånga. Men även hemmabagaren kan lätt fixa eget jässkåp genom att sätta in en långpanna längst ner i ugnen och slå på kokhett vatten. Det är inte ett måste att värma ugnen, men jag brukar sätta den på ca 30 grader (max 40 grader). Syftet är i första hand att tillföra fukt, inte att det ska gå snabbare, men det gör det ju av värmen. En yta som är fuktig jäser bättre och får bättre yta och smak.

  Så nu har ni fått lite småtips från mig och lycka till med dina vetebullar.

       

18.02.2012 Bakning - Matbröd

Semlebullar

 • image description Tolli    

  Hur får man semlebullen att bli som i affären, d.v.s. konsistensen?

   

 • image description Jan    

  Tillsätt alltid rumstempererat smör till vetedegar. Det fasta fettet binder mer luft i degen, jäskraften blir större och degen mjukare och mera elastisk. Vetedeg ska gärna knådas i 20-25 minuter för hand för att gluten ska bildas. Det är nämligen glutenet som gör att brödet får volym. Ännu bättre är att använda en hushållsassistent med degkrok och blanda degen i ca 10-15 minuter.

   

16.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Ihopsjunken kaka

 • image description Linn    

  Hej! Om en kaka sjunker ihop efter att man tagit ut den ur ugnen, kan man stoppa tillbaka den för att färdiggrädda?

   

 • image description Jan    

  Tyvärr inte.

   

13.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Pizzabullar

 • image description Lena    

  Kan man baka pizzabullar, frysa dem och sedan grädda dem?

   

 • image description Jan    

  De går utmärkt att frysa in pizzabullar för att sedan ta fram och tina dem i ugnen.

   

10.02.2012 Bakning - Övrigt

Marängers hållbarhet

 • image description Sabina    

  Hur länge håller sig marängbottnar? Jag gjorde en sats med små marängbottnar till moccabakelser för två veckor sen och de ska användas om två veckor, behöver jag göra nya? De är ju torra så jag har svårt att tro att de kan mögla men vad vet jag :)

   

 • image description Jan    

  Maränger håller nästa hur länge som helst om man förvarar dem rätt. Förvara dina maränger i en papperspåse torrt och svalt (inte kallt), så kan du använda dina maränger utan problem.

   

10.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Mördeg

 • image description Anki    

  Hur länge kan man ha mördeg i kylen innan man bakar ut den?

   

 • image description Jan    

  Mördegen håller ungefär 10 dagar i kylen.

   

08.02.2012 Bakning - Kaffebröd

Torrjäst

 • image description Cissi    

  Hej, jag bor i Kalifornien och i området där jag bor är det svårt att få tag i färsk jäst. Hur mycket längre bör man låta degen jäsa när man använder torrjäst?

   

 • image description Jan    

  Det är ingen större skillnad på att baka med färsk jäst eller med torrjäst. Det enda är att torrjästen fordrar varmare deg än färsk jäst. Lös torrjästen i vatten som håller en temperatur på ca 45-50 grader.

   

04.02.2012 Ingredienser/Råvaror

Sconesdeg i kylen?

 • image description Mikaela    

  Hej! Jag undrar om man kan låta scones-deg stå i kylen över natten?

   

 • image description Jan    

  Man kan spara degen över natten i kylen men tänk på att låta degen ska stå framme och återfå rumstemperatur innan man bakar av. De kommer dock inte att bli riktigt lika luftiga som om du gräddat dem direkt.

   

02.02.2012 Bakning - Matbröd

Jäsa flera gånger?

 • image description Marie    

  Hej! Älskar att baka bullar och har provat en mängd olika varianter och recept på degar. Har alltid jäst degen två gånger men fick nu senast höra att man inte alls behöver jäsa degen före utbakning utan endast en gång och det är på plåten? Stämmer detta? Och vad blir det för skillnad med en eller två jäsningar?

   

 • image description Jan    

  Ju fler gånger en deg får jäsa desto finare och mer jämnare blir inkråmet. Brödet blir mer aromrikt än bröd som bara fått jäsa en gång. Dessutom bidrar jäsningar till att brödet blir mer hållbart.

   

29.01.2012 Bakning - Matbröd

Mördeg

 • image description Marlene    

  Jag ska göra fotokakor av mördeg till min dotters dop. Men jag är rädd att kakorna ska flyta ut på bakplåten. Har du ett bra recept på mördeg, eller annan deg som håller formen?

   

 • image description Jan    

  Att få rätt mjölmängd i mördegen kan vara ganska svårt i början. Har man för mycket mjöl blir kakorna hårda och har man för lite rinner de bara ut i ugnen. Ett tips är att provgrädda en kaka och flyter den ut så behöver du arbeta i lite mer mjöl i degen. Lycka till!

   

25.01.2012 Bakning - Kaffebröd

Gelatinpulver och gelatinblad

 • image description Fanny    

  Jag har endast gelatin socker hemma och undrar hur mycket ett gelatinblad är i gelatinsocker?

   

 • image description Jan    

  1 tsk gelatinpulver motsvarar ungefär 1 gelatinblad.

   

20.01.2012 Ingredienser/Råvaror

Smuligt bröd

 • image description Claes    

  Hej Mitt bröd blir alltid smuligt och håller inte ihop. vad gör jag för fel?

   

 • image description Jan    

  Några orsaker till torrt och smuligt bröd kan vara att degen inte har knådats ordentligt, för mycket mjöl i degen, bröden får stå i ugnen för länge eller att ugnstemperaturen är för låg.

   

19.01.2012

Kyljäsning

 • image description David    

  Hur gör jag en pizzadeg som håller ett par dagar i kylen?

   

 • image description Jan    

  Här kommer några tips om kyljäsning. Prova med att använda hälften så mycket jäst som det står i receptet. Låt sedan degen stå framme i ca 30 minuter innan den kavlas ut, då drar inte degen ihop sig lika lätt.

   

17.01.2012 Bakning - Övrigt

Socker/salt i jästen?

 • image description Göran    

  Jag har en bekant som envisas med att lösa upp jästen i socker eller salt när hon bakar jästdegar. Jag hävdar att detta är förkastligt. Vilket är rätt: att blanda jästen i lite degvätska eller enl. ovan?

   

 • image description Jan    

  Rör aldrig ut jäst med socker eller salt. Ibland föreslås i äldre recept att röra ut jästen med socker, sirap eller salt men detta dödar i värsta fall jästen och ditt bak blir då misslyckat.

   

15.01.2012 Ingredienser/Råvaror

Jäsa deg

 • image description Frida    

  Försöker baka bröd ibland, men lyckas inget vidare bra. Bröden blir kompakta, inte degiga, men de jäser inte upp ordentligt. Undantaget en gång när degen fått stå i kylskåp över natten. Vad gör jag för fel?

   

 • image description Jan    

  Kan vara att du bearbetar degen för lite. En vanlig deg ska gärna knådas i 20-25 minuter för hand för att bli bra. Ännu bättre är att använda en hushållsassistent med degkrok och blanda degen i ca 10-15 minuter. Kalljäst bröd har många fördelar. Degen jäser bättre och blir inte så kompakt. Dessutom blir brödet godare och inte så smuligt.

   

04.01.2012 Bakning - Matbröd

Vanlijkräm

 • image description Linnea    

  Försökte att baka vaniljhjärtan igår. Problemet är att konsistensen på vaniljkrämen( hemgjord) inte var flytande när kakorna var färdiga. Några tips på detta?

   

 • image description Jan    

  Det kan vara för liten mängd vaniljkräm i. Fyll formarna med ca 3/4 delar vaniljkräm. När man gör egen vaniljkräm får inte krämen koka utan bara sjuda på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknat.

   

02.01.2012 Bakning - Kaffebröd

Maizena

 • image description Josefin    

  Jag ska baka lyckokakor. Man ska ha maizena i degen. Jag har ej det hemma och undrar vad man kan ha i istället??

   

 • image description Jan    

  Pröva att använda potatismjöl istället för maizena.

   

25.12.2011 Bakning - Kaffebröd

Fryst saffransdeg

 • image description anna-kristina    

  Hur länge kan man förvara en jäst saffransdeg i frysen?

 • image description Jan    

  En fryst saffransdeg håller sig i ca 3 månader om frysen är minst -18 grader. Tänk på att skydda degen mot uttorkning med en plastpåse.

   

23.12.2011 Bakning - Kaffebröd

Fryst pepparkaksdeg

 • image description Helena    

  Vi har en egengjord pepparkaksdeg i frysen sen förra julen. Är den för gammal eller kan vi baka av den? MVH Helena

   

 • image description Jan    

  Mer en 3 månader bör man inte förvara en pepparkaksdeg i frys. Efter ca 3 månader sker en härskning av fettet och smaken kan försämras. Smakar degen som vanligt och den går att baka ut så är det nog ingen fara.

   

18.12.2011 Bakning - Kaffebröd

Frysa bullar

 • image description Annika Nilsson    

  Hej! Jag undrar hur länge kan man frysa in kanelbullar och lussekatter innan man inte kan äta dom igen?

 • image description Jan    

  Om man ska frysa in kanelbullar/lussekatter får man bästa resultat om man fryser dem så tätt inpå bakningen som möjligt. Då bevaras smakerna bäst. Se till att plastpåsen är riktigt tät, så att inte bullarna torkar i frysen. Vetebröd bör inte förvaras längre än 2-3 månader i frysen för sen så utvecklas gärna en instängd "fryssmak" som inte är så god.

   

12.12.2011 Bakning - Övrigt

Glutenfritt bröd

 • image description Helena    

  Om man ska baka ett bröd glutenfritt, kan man så bara byta ut rågsikt mot ljus mjölmix?

 • image description Jan    

  Jag har inte provat att baka så mycket med glutenfritt bröd, så testa dig fram. Tänk på att bröd bakat på glutenfri mjölmix torkar fortare än vanligt bröd.

08.12.2011 Bakning - Matbröd

Lussebullar

 • image description daniella    

  Hej! Jag misslyckas alltid me mina lussebullar, låter dom jäsa i 60 min men trots så blir de degiga i mitten. Låter dom då vara inne ytterligare 10 min men då blir dom jätte hårda och nästan brända. Har du tips?

 • image description Jan    

  Det är svårt att säga exakt hur länge bullarna ska jäsa, men låt bullarna jäsa övertäckta i 30-45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats till dubbel storlek. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Lycka till!

08.12.2011 Bakning - Kaffebröd

Förvaring av bröd

 • image description Emma    

  Hej! Om man frusit in bröd för ca. 2 år sedan går det att äta då om man tinar det? och om det går, håller det lika länge sen då? Tack på förhand!
   

 • image description Jan    

  Det som inträffar efter så lång tid i frysen är att smaken kan försämras, brödet blir torrt och osmakligt. Upptinat bröd behåller sin färskhet i två dagar om det förvaras på rätt sätt men smakar bäst den första dagen.
   

07.12.2011 Ingredienser/Råvaror

Smulig kola

 • image description Renita Tegnevall    

  Varför blir kolan smulig?

 • image description Jan    

  Om kolasmeten sockrar sig och blir smulig kan man ta hjälp av glykos. Glykosen förbättrar konsistensen och förhindrar sockret att kristallisera sig. Har man inte glukos kan man tillsätta lite ättiksprit mot slutet av kokningen istället. Lycka till!!

05.12.2011 Bakning - Övrigt

Kall jäst?

 • image description Doris    

  Påverkas bakningen av att man använder kall jäst direkt från kylen, eller skall den ligga framme till rumstemperatur ??

 • image description Jan    

  Det bästa är att förvara jästen i kylskåp tills det är dags att använda den.

05.12.2011 Ingredienser/Råvaror

Knapriga pepparkakor

 • image description Eva    

  Brukar alltid få bruna och riktigt knapriga pepparkakor. Men i år blev de ojämna och bleka och inte särskilt knapriga. Vad gör jag för fell, för lite mjöll eller ljus sirap istället för mörk?

   

 • image description Jan    

  Det är en svår fråga att svara på när man inte kan se och känna på pepparkaksdegen, men här är ett försök!

  När man gör en pepparkaksdeg är det viktigt att låta degen få vila i kylen i minst 1 dygn. Då hinner socker och stärkelse binda vätska, smaken utvecklas och degen blir lättare att kavla ut. Resultatet blir förhoppningsvis vackra, spröda och hållbara pepparkakor.

  Se även vårt recept på pepparkakor på Pågens facebooksida www.facebook.com/pagensverige .

  Lycka till!

28.11.2011 Bakning - Kaffebröd

Frasig brödskorpa

 • image description Jan Davidsson    

  Hur får jag frallorna frasiga måste man ha en specialugn har provat nästan allt både utseende och smak är bra, men jag lyckas inte med ytan?

 • image description Jan    

  Sätt in frallorna i ugnen och lägg några isbitar på nedre plåten eller spraya vatten in i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Öppna ugnsluckan hastigt mot slutet för att få torrare luft i ugnen och frasigare brödskorpa.

   

27.11.2011 Bakning - Matbröd

Ofärdigt bröd

 • image description Anna    

  Vad kan man göra om man upptäcker att man har tagit ut brödet för tidigt ur ugnen? Kan man ställa in det igen om det har hunnit kallna?

   

 • image description Jan    

  Om du tagit ut brödet för tidigt och upptäcker det tidigt, så kan du ofta sätta in plåten lite till och grädda färdigt. Om brödet däremot stått ute en stund, är det för sent. Prova med att mäta innertemperaturen i brödet med en stektermometer. Temperaturen ska vara ca 96-98°C mitt i brödet, då är det klart.

   

25.11.2011 Bakning - Matbröd

Jäsning av saffransbullar

 • image description Inga-Maj    

  Hur länge ska saffransbullarna jäsa på plåten för att bli riktigt porösa? Mer än 30 min?

 • image description Jan    

  Exakt hur länge de behöver jäsa är svårt att säga, men låt bullarna jäsa övertäckta i 30-45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats till dubbel storlek.

20.11.2011 Bakning - Kaffebröd

Förvaring av surdeg

 • image description Ayan    

  Kan man använda surdegen till all sorts bröd man vill baka. Förutom det kan man ha surdegen i kylskåpet hur länge som helst om man vill t.ex använda surdegen till att baka annan sorts bröd ?

   

 • image description Jan    

  Man kan använda både rågsurdeg och vetesurdeg till alla slags bröd. En surdeg som förvaras i kylskåp kan man ha i princip hur länge som helst bara man sköter om den och matar den med mjöl och vatten.


   

18.11.2011 Bakning - Matbröd

Lussekatter

 • image description Malin Melin    

  Hej! Jag undrar om man kan göra en deg för lussekatter en eller två dagar innan och förvara den i kylen för att baka ut och jäsa en sista gång som kusar morgonen efter?

   

 • image description Jan    

  Det går bra att göra degen dagen innan, men tänk på att använda dig av lite mindre jäst och låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten i 12 till max 24 timmar. Att kalljäsa degen i kylen ger en smakrikare och porösare deg. Lycka till!

   

15.11.2011 Bakning - Kaffebröd

Förvaring av lyckokakor

 • image description Rose-Marie Andersen    

  Hej! Jag undrar om man kan frysa Lyckokakor? Tack på förhand.